Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрагменти от една мечта на Димо Колибаров

10
Автор: Димо Колибаров

Във варненската Арт Галерия Ларго откриха експозиция на големия майстор на графиката Димо Колибаров. Бургаският художник не е показвал своя самостоятелна изложба във Варна повече от 20 години. Експозицията се нарича „Фрагменти от една мечта“ и представя 35 графики от три цикъла, създадени в последните четири години. Цикълът „Пътуване“ е от 2019-та година, „Забравени думи“ е от 2021 година, а най-новия цикъл е „Градски фрагменти“ от 2022 година, който е вдъхновил автора за заглавието на изложбата.

Несъмнено гръбнакът на експозицията са именно графиките от цикъла „Градски фрагменти“, представляващи портрети на къщи и лодки. „Портретите“ са на конкретни бургаски сгради – стари, аристократични, достолепни, маркирани с белезите на времето. Портретите на лодки също са на конкретни, реални гемии, които художникът с хъса на изследовател е откривал в гробищата за стари лодки край морския град. И лека-полека серията с „портрети“ се е оформила и е намерила своя материален израз върху графичния лист. С тези „снимки“ от миналото бургаският художник, като един мъдрец от приказките, ни разказва тихо и ненатрапчиво забравени истории за една несъществуваща вече реалност. 

Особено любопитно в настоящата изложба е, че всяка от 14-те творби от цикъла „Градски фрагменти“, изпълнени в техниките офорт и акватинта, включва по два отпечатъка от две плочи – една плоча с образ на къща и една с образ на лодка. Така, както споделя авторът, комбинациите са безкрайни, защото при всеки нов отпечатък всяка лодка би могла да е „спътник“ на друга къща от 14-те. 

Изложбата продължава до 23 ноември. 

Светлана Вълкова разговаря с художника в предаването за култура "Гравитация нула":

Тук включвате няколко цикъла. Кои са те и кога са правени?

Това са творби, които съм правил през последните няколко години. Серията "Пътуване" е едно библиофилско издание, пътуване, но не във физическия смисъл от точка А до точка В. Това са по-скоро едни реперни събития, които спохождат всеки по житейския му път, това е едно преоткриване и пътуване към себе си.

Бях започнал една серия "Забравени наименования" и тя се получи като подцикъл на "Фрагменти от една мечта", защото същите обекти присъстват - това са къщи, корабчета... Може би зрителите ще си помислят, че е някакъв романтично-носталгичен поглед, но по-скоро отчитам в какво забързано време живеем. Естествено, носталгията, меланхолията, завръщането към миналото носят някаква топлина, но това не означава, че човек трябва да живее в миналото, а напротив. Просто отчитаме, че времето е бързо, променливо, но, слава богу, човек може да запази стойностните неща за себе си и да ги предава на тези, които идват след нас.  

Прекрасни стари къщи съчетавате със стари, изпочупени, забравени лодки. Защо?

Защото просто вече не съществуват.

И къщите ли?

В някаква степен съществуват, но те носят, за съжаление, както тази аристократична осанка, така и своята обреченост. И във Варна, и в много крайморски градове това го има като белег. Но аз си спомням в детството как като свършваше сезона на рибарите, лодките си бяха по улиците, пред домовете. Затова и изложбата е "Фрагменти...", защото свързвам несъществуващи вече неща. Голяма част от тези къщи съм забелязал по улиците на Бургас и много от детайлите и силуетите са достоверни, а лодките съм ги виждал в едно позабравено място близо до града, нещо като гробище за лодки. По-скоро обаче бих казал, че тази серия не носи нищо от пейзажа, това са одухотворени образи и бих ги нарекъл "портрети на къщи и лодки".

Цялото интервю с Димо Колибаров може да чуете в звуковия файл:


За автора:

Димо Колибаров е роден на 27 февруари 1965 г. в Поморие. През 1984 г. завършва Художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 г. се дипломира в НХА – София със специалност Графика. В момента е доцент в катедра „Графика“ на НХА, където преподава Графика и композиция. Член на СБХ. Димо Колибаров има участия в международни изложби и конкурси в България, Япония, Полша, Франция, Италия, Испания, САЩ, Русия, Португалия, Китай, Корея, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Литва, Великобритания, Румъния. Има десетки самостоятелни изложби и участия в международни експозиции, по-важни от които в:  Музей на графиката, Батщебен, Германия; Музей на графиката, Истанбул, Турция; Мариот, Хамбург, Германия; Галерия „Виктор Емануил“, Милано, Италия; В България- Галерия „Ракурси“ и Галерия „Лик“ - София; Галерия „Дяков“ - Пловдив; Галерия „Пролет“ и Галерия „Неси“ – Бургас. Има самостоятелни изложби във Франция – Страсбург; Германия – Пасао, Залцвек; Япония – Отару, Белгия – Хаселт, Антверпен. Доц. Колибаров е лауреат на многобройни награди:  Награда на журито на Международно триенале на графиката, Битоля, Македония (2012), Първа награда за екслибрис, Пекин, Китай (2012), Награда за графика от Национална изложба „Приятели на морето“, Бургас (2012), Специална награда на журито на Международно биенале на графиката, Варна (2011), Награда на журито на Международно триенале на графиката, София (2011), Първа награда за графика малък формат, Милано, Италия (2008), Специална награда за екслибрис, Бодио Ломнаго, Италия (2008), Диплом от Международно триенале на графиката “Mini print”, Вилнюс, Литва (2007), Grand Prix на Международно триенале “Mini Print”, Токио, Япония (2002) и др. Димо Колибаров е Председател на Журито на второто, третото и четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Живее и работи в София и Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03