Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Десислава Минчева в търсене на красотата

9
Автор: Десислава Минчева

Самостоятелна експозиция на художничката Десислава Минчева се откри във варненската галерия "Папийон".  Десислава Минчева, израснала в семейство на художниците Юлий Минчев и Калина Тасева, има не само достойното присъствие на сцената на визуалното изкуство, но е и професор в Националната художествена академия.

Експозицията, която авторката представя, е селекция творби, създадени през последните месеци, обединени от темата за красотата и жената като нейна еманация.

„Аз очевидно съм щастлив човек, на когото не му се е налагало да прави големи компромиси. Изисква известна сила на характера и търпение, но е възможно. Тръгнеш ли по пътя на отстъпване от собственото си АЗ, си загубен. Спираш да имаш достойнство. А изкуство, според мен, се прави от достойни хора. Моята теза е, че всеки трябва да прави това, в което истински и дълбоко вярва, без съобразяване с мода и правила. Откриеш ли кой си, заговориш ли на собствен език - имаш шанс. Знам колко още имам да преодолявам и никога няма да се успокоя.
Ще си остана непоправим романтик и идеалист, който вярва, че изкуството трябва да ни отвежда някъде над трагедията и бита, че е нещо сакрално, че съдържа в себе си често безплоден, но постоянен стремеж към съвършенство, че е еманация на съпричастността към другите или поне за малко ни отделя от сивотата на делника. Някои художници рисуват ада в себе си и света, други бягат от него, опитвайки се да запечатат красотата, макар и на един миг, каквито мигновения има достатъчно в живота ни и слава Богу! Аз съм от втория вид.
Човешкото лице е най-голямата загадка на света. А онова под него... Непосилността ни като художници да го сътворим наново е примамващо болезнена. Да навлезеш под видимата повърхност на един човек е пътешествие и в неизвестното, и в безкрая. Илюзията, че познаваш някого или че си уловил чертите му поне... Илюзията, че си способен да „видиш” и да усетиш нечие състояние и накрая само да откриеш част от себе си... Съмнявам се, че ще се откажа да опитвам. Не виждам нищо по-интересно от това.“
, споделя Десислава Минчева.

Светлана Вълкова разговаря с художничката в предаването за култура "Гравитация нула":


Експозицията може да бъде видяна до 23-ти ноември 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12.
По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Музей за нова история-Варна

Oригинали на първите грамофонни плочи, записани във Варна, дарява внукът на Стоян Бешков

Дарение с огромно значение за културната памет на Варна ще направи на 27 март, понеделник, от 10:30 часа в Музея за нова история на град Варна проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков. Той ще дари на музея оригинални екземпляри на първите грамофонни плочи, записани във Варна. Записът е направен през лятото на 1906 г. от представители на..

обновено на 26.03.23 в 10:57

Ден на читателя във варненската библиотека, читалнята й е изрисувана с графити

Читалнята на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" вече е с нов облик. Поводът е 140-годишният юбилей на к ултурната институция. На стената на читалната зала е изрисувано цветно графити пано, на което е изобразен и философът Аристотел. То е дело на графити артистите от The Graff`s. Всичко е направено със спрейове, но за фигурата на..

публикувано на 24.03.23 в 12:47

В Радио Варна започна Националният детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов"

Днес, 24 март, в Концертното студио на Радио Варна бе дадено началото на XXVIII издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Заявки за участие в конкурса са подали около 400 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. На 25 и 26 март..

публикувано на 24.03.23 в 10:30

Започва "София Филм Фест" във Варна

14-ият "София Филм Фест" във Варна започва от днес, 24 март, и ще продължи до 2 април във Варна. Официалното откриване на събитието ще бъде на 24 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Филми с номинации и награди “ОСКАР”, “Златен глобус”, “БАФТА”, “Златна мечка” и др. ще бъдат представени на киноманите тази година. Фестивалът ще..

обновено на 24.03.23 в 10:23

Премиера на "Ботушът" на 23 и 24 март във Варна

Премиера на "Ботушът" предстои утре, 24 март, от 19 часа, във Варна. Мястото е пространството за движение "The Center" във Варна. Предпремиерата ще бъде днес, 23 март. Режисьор на постановката е Стоян Радев Ге.К., художник - Даниела Николчова, композитор Калин Николов. С участието на артистите: Константин Соколов, Николай Божков,..

обновено на 23.03.23 в 16:41

Започва Европейският музикален фестивал във Варна

Европейският музикален фестивал Варна започва на 23 март с вдъхновяващ концерт на Български камерен оркестър - Добрич с двама млади солисти, които вече заслужиха високите оценки на специалистите и публиката в Австрия и Франция. Българската цигуларка Йоанна Русева реализира шеметно израстване пред очите на варненските меломани, които в две..

публикувано на 23.03.23 в 15:59

"Добър вечер" от Лиляна Трънкова в Радио Варна

Тя е била пионерче, чавдарче и комсомолец. Работила е като журналист. И след известен двуцифрен стаж във варненска медия, си вдига знанията и заминава за Германия. Там попада в съвсем различна среда, както можете да се досетите. И най-важното – в спокойна среда. Което й дава шанс да се отдаде на хобито си – да пише. На 24 март в Арт салона на Радио Варна..

публикувано на 23.03.23 в 09:24