Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава утре законни ли са стачките в болницата в Добрич

| обновено на 08.11.22 в 12:38
МБАЛ-Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

На 13 октомври от Синдиката на българските медицински специалисти към многопрофилната болница за активно лечение в Добрич обявиха започването на едночасови предупредителни стачни действия. Исканията на протестиращите са постигането на нивото на заплащане на отрасловия КТД или 1 500 лв. на месец. От ръководството на лечебното заведение направиха двукратно увеличение на заплатите на служителите си, като то достигна 37% за медицинските сестри или 1125 лв. основна заплата. Независимо от това протестите продължиха, споровете между двете страни се задълбочиха, намеси се и Арбитражна комисия, която да определи минималните дейности на болницата по време на ефективната стачка. Междувременно Колективният трудов договор в болницата беше подписан между ръководството й и единственият останал в преговорите синдикат – КТ „Подкрепа“, като всеки служител може да се присъедини към него и да се ползва от уредените в него права и задължения. В сряда, на 9 ноември, Окръжният съд в Добрич ще разгледа и делото, образувано по искова молба срещу 136 служители на многопрофилната болница за установяване на законността на стачните действия.

Чуйте репортажа на Мая Щърбанова:

Многопрофилната болница в Добрич от почти месец е реалното доказателство как едни политически обещания, за които няма никакви предпоставки да се реализират на практика могат да бъдат не просто повод за разочарование у хората, но и причина за възникването на още един проблем в и без това трудното оцеляване на областните болници. Членовете на Синдиката на българските медицински специалисти в леченото заведение настояват заплатите и да бъдат нито лев по-малко от обещаните от предходното Министерство на здравеопазването 1 500 лв. По думите на директора на болницата д-р Георги Желязков, имайки предвид колко ниско е изходното ниво на заплащането им, това означава увеличение с цели 93%. И независимо че неколкократно беше заявено, че това не е по силите на болницата и би означавало фалит за единственото такова лечебно заведение в цялата област, проблемите се задълбочават с всеки изминал ден.

Според Закона за колективното трудово договаряне всеки има правото да оспори законността на една стачка, това и предприемат от болницата, завеждайки иск срещу 136 свои служители. Според д-р Желязков не е налице колективен трудов спор, работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците, не са проведени преговори между работниците и работодателя преди началото на стачката, липсва надлежно взето решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от работниците/служителите в дружеството.

Ръководството на болницата счита, че тези стачни действия са противозаконни, заяви самият директор на болницата д-р Георги Желязков.

Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева заяви, че независимо от заведеното дело те минават в ефективни стачни действия на 10 ноември, четвъртък.

Тя обясни и какво следва от това. Хората ще се явят по график на работа, но няма да работят. Ако директорът не е осигурил техни заместници, то тогава ще се наложи, ако служителите нарушат участието си в стачката, да им бъде заплатено дежурството и още 100 лева допълнително, каза тя и уточни, че това е решени на Арбитражната комисия. По думите според това решение болницата няма да има планов прием и ще извършва само спешна и неотложна помощ. 

Категорично не на това мнение обаче е директорът на болницата д-р Желязков. 

Той увери, че нито едно от отделенията няма да има затруднения в дейността си. Той представи и друго тълкувание на решението на Арбитражната комисия. Желязков посочи, че комисията е отхвърлила исканията на стачния комитет за намаляване обема на дейността на болницата със 70%. Болницата ще работи в нормалния си ход,  подчерта Желязков и допълни, че стачкуващите са само малък процент.

От СБМС оспорват и законността на подписания на 20 октомври КТД в МБАЛ-Добрич. Мая Илиева припомни, че синдикатът е излязъл от преговорите за подписването му, след като не са се споразумели с ръководството по отношение на размера на основните трудови възнаграждения. Тя посочи, че е използван този момент, за да може договорът да бъде подписан.

Д-р Желязков се противопостави и на това твърдение на синдикалната организация. Според него две от синдикалните организации са излезли от преговорите своеволно и няма как да изискват нищо повече. 

От своя страна Мая Илиева заяви, че ще оспори КТД и спорът ще се решава отново в съда. Тя ще поиска и одитна проверка на финансовото състояние на лечебното заведение, за да се установи дали наистина няма възможност за по-голямо увеличение на основните трудови възнаграждения, което вече за медицинските сестри е от 37%.

Доколко ефективните стачни действия реално ще се отразят на работата на многопрофилната болница в Добрич предстои да проследим. Но нека отново припомним, че това е единственото лечебно заведение, в което има Отделение по неонатология, Спешно отделение с такъв капацитет и възможности, Интензивно отделение и други дейности и с право всеки жител на област Добрич би имал основанията да бъде притеснен.

А утре, 9 ноември, Окръжният съд в Добрич ще проведе своето открито заседание по внесената искова молба на болницата, за да прецени законни или не са стачните действия на част от служителите ѝ.



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

Предлагаме нестандартно решение за излизане от политическата криза. Искаме да предложим пакет от законови решения, с която да направим законовата крачка за разчистване на политическата система от корумпирани лица. Това заяви председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков, предаде БГНЕС. „Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни..

публикувано на 15.07.24 в 16:17

Как новите ERP системи помагат на логистиката?

Как новите ERP системи помагат на логистиката? Колкото повече се развива дигиталният свят, толкова повече онлайн търговията се разраства и стоки от цял свят достигат до входните врати на всеки краен потребител. Но това налага някои нови изисквания пред бизнеса – особено в сферата на логистиката. Тя се превръща във все по-важен фактор, който движи..

публикувано на 15.07.24 в 15:00
Снимката е илюстративна

Ограничиха движението в двете посоки по АМ "Хемус"

Магистрала "Хемус" отново е затворена в участъка до село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по автомагистрала "Хемус" в участъка пътен възел "Слънчево"- пътен възел "Повеляново" между 407-и км и 412-и км в област Варна поради..

публикувано на 15.07.24 в 14:49

Заради жегите утре отново раздават вода и мерят кръвно на три места във Варна

Разкритите от Община Варна мобилни медицински пунктове във връзка с обявения оранжев код и очакваните високи температури ще работят и утре, 16 юли. От 12:30 ч. до 15:30 ч. на три локации в града ще се измерва безплатно кръвното налягане и ще се предоставя минерална вода през цялото време или до изчерпване на количествата, съобщават от общинския..

публикувано на 15.07.24 в 14:39
Полицейска кола

Временно затвориха пътя преди Белослав, посока Варна

Временно е ограничено движението по пътя преди Белослав, в посока Варна, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут Варна - с. Езерово - общински път - I-2 или през ферибота град Белослав,  Девня - Повеляново по път I-2 или автомагистрала "Хемус".  Движението се регулира..

обновено на 15.07.24 в 14:06

Областният управител: В кметствата да се взимат превантивни мерки заради опасността от пожари

17 предписания издаде областният управител на Варна във връзка с пожарната безопасност в региона. Те са издадени в заповед към кметовете от областта и са насочени към органите по пожарна безопасност, към Териториалните поделения на Държавните горски стопанства и Държавните ловни стопанства. От Областна управа припомнят важните превантивни мерки,..

публикувано на 15.07.24 в 13:50

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт, предаде БНР. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 13:30