Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 абсолвенти от Варненския свободен университет се дипломираха

Посланикът на Казахстан в България Н.Пр. Темиртай Избастин беше удостоен със званието "Доктор Хонорис Кауза"

С музикални изпълнения, традиционни танци и тържествено посрещане на знамето на Варненския свободен университет пред погледа на академичното ръководството и официалните гости и абсолвентите, започна церемонията по връчването на дипломите на пролетната сесия на Випуск 2022.


Сред отличниците на випуска е Христомир Христов в специалност „Предприемачество”, който получи диплома в квалификационна степен „Магистър”.

"Предприемачеството има бъдеще и е популярно у нас, но не с думата, която използваме. Аз се занимавам с бизнес отдавна и това е моето призвание. Пожелавам на всички мои колеги винаги да пробват и никога да не се отказват", каза Христов.


От името на отличниците, приветствие поднесе Стела Радкова от специалност „Бизнес и администрация”, която представи достойно университета в националните състезания по медиация.

Първенците на випуска тази година са 12, като всички те бяха удостоени със специални грамоти от доц. д-р Красимир Недялков, президент на Варненския свободен университет.

От създаването си през 1991 година до днес, ВСУ „Черноризец Храбър“ е Алма Матер за над 43 000 студенти.

Със званието „Доктор Хонорис Кауза на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” пък беше удостоен Н. Пр. Темиртай Избастин – извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан в България.

След като се премени в официалната тога и получи своята диплома, той благодари за оказаната чест и подчерта доброто сътрудничество между университета и висшите учебни заведения в неговата родина.


През последните години над 40 казахстанци са се обучавали във ВСУ в образователно-научна степен „доктор“, а двама защитиха степен „доктор на науките“.

Към момента в университета са зачислени 18 докторанти от Казахстан.

Доброто сътрудничество беше изтъкнато и от ректора проф. Петър Христов.

"Още от първите години на университета сме имали студенти от Казахстан. Това е полезно и за тях и за нас. Горди сме, че поредният наш випуск навлезе в живота и това е много важно, защото времето, в което живеем изисква хора с високо образование. Науката няма алтернатива в този сложен живот", сподели проф. Христов.

На 13 ноември (неделя) от 11.00 часа предстои ще бъдат връчени и дипломите за висше образвание и на абсолвентите от Випуск 2022 във филиала на университета в Смолян.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34