Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SPACE OF VARIATIONS: "Използваме целия спектър на музиката"

Снимка: Арина Касаткина

Интервю с Олексій Зацерковний и Дмитро Кожухар (SPACE OF VARIATIONS)

Все повече групи от Украйна получават международно признание. Двата очебийни примера са JINJER и 1914. Двете банди се превърнаха в локомотива, от който имаше нужда сцената там. И повлякоха крак. Дори украинецът с псевдонима Denis Stoff записа албум с ASKING ALEXANDRIA. Всъщност той участва и в последното творение на украинската група SPACE OF VARIATIONS. Които издадоха албума „Imago”, разказват Олексій Зацерковний и Дмитро Кожухар.

Интервюто с Олексій Зацерковний и Дмитро Кожухар (SPACE OF VARIATIONS) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 14.11.2022 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Здравейте, как сте? В Украйна се води война и около нея има доста дезинформация…

SPACE OF VARIATIONS - Има много дезинформация по отношение на ситуацията в Украйна. А всъщност нещата са очевидни. Русия, правителството им и хората, които са си напазарували, се опитват да представят ситуацията по различен начин. Дезинформацията се води на различни нива. А всъщност всичко е кристално ясно – една страна не се опитва да завладее друга, а да я унищожи. Да унищожи нашата нация. Те искат да ни заличат от лицето на земята. Твърде е очевидно. За нас ситуацията е въпрос за живот. Всеки, който живее далече от Украйна, може и да приема новините, поднасяна от телевизиите за чиста монета. Ние обаче сме от Виница. Виница е град в централна Украйна. И когато видяхме как три ракети, три големи мощни ракети удариха центъра на родния ни град, убивайки близо 50 души, разрушавайки сградите в центъра, които още стоят така, веднага разбрахме какво всъщност се случва. Веднага разбрахме, кой е агресорът. Разбирахме къде се корени източникът на това положение. Дадохме само един пример. Иначе можем да посочим още хиляди. Напълно ни се изясни, че Русия иска да завладее Украйна, да ни унищожи, да заличи културата ни, всичко свързано с Украйна. Русия е терористична държава. 100 процента. Това е очевидно.   

От другата страна - Украинската армия, обаче, започна контраофанзива.

SPACE OF VARIATIONS - Истина е, че украинската армия провежда контраатака край Херсон. Но нещата няма да се развият бързо. В момента нашите врагове ни тестват. Тестват съюзниците ни, страните, които ни подкрепят и са на наша страна. Опитват се да разберат дали ще се пречупим или ще устоим. Контраофанзивата започна, но няма да се развие толкова бързо.

От другата страна - Последен въпрос за ситуацията в родината Ви – как живеят семействата Ви и приятелите Ви там?

SPACE OF VARIATIONS - Приятелите ни, някои от тях са на фронта. Но най-странното е, че всеки се опитва да продължи да живее. Дори и под избухващите ракети. Въпреки всичко хората се опитват да продължат да живеят, както са го правили преди войната. За тях в момента в Украйна няма друг вариант. Приятелите ни и родителите ни се опитват да продължат да живеят. Подкрепят армията, правят дарения, организират доброволчески акции. Ние двамата също се опитваме да помагаме, колкото можем. Така съществува обществото в Украйна. Много сюреалистична реалност. Знаеш ли, бомбоубежищата се превърнаха в новата реалност за Украйна. Когато получа съобщение на телефона си, че в момента във Виница има въздушен обстрел, не мога дори да си помисля за сън, защото тези самолетни атаки обикновено се провеждат през нощта. Няма как да заспя. Веднага започвам да пиша на майка ми, на приятелите ми, за да разбера къде са, стигнали ли ли са до бомбоубежищата. За щастие са в тях и чакат въздушната атака да приключи. Не си лягам докато не разбера, че нещата са утихнали. Няма как да съм спокоен. Това е животът ни в момента.

От другата страна - Никой не е очаквал, че ще има война в Европа в 21 век.

SPACE OF VARIATIONS - И ние не го очаквахме, но точно така става. За това е толкова сюреалистично. Трябва да си много твърд, за да не полудееш от всичко случващо се.

От другата страна - Да преминем към музиката – бихте ли представили SPACE OF VARIATIONS на българските фенове?

SPACE OF VARIATIONS - SPACE OF VARIATIONS е електронна метъл банда от Украйна. В групата например има художници, завършили сме художествено училище, но решихме да се изразяваме с музика. Историята е много стара. Всичко започна през 2008 или 2009 година. Някъде тогава. Срещнахме се в едно звукозаписно студио, където работех. Там срещнах Дима и бившия ни китарист. Тогава бяхме в различни групи. И решихме, че трябва да създадем нова. Не ставаше дума за поредната гаражна банда. Бяхме наясно и достатъчно подготвени професионално, за да създадем достатъчно сериозна група. Започнахме и интересното е, че още през 2010 година поставихме бандата на трупчета. Спряхме по различни причини. Четири години не бяхме активни. През 2015 година започнахме отново. Започнахме да работим на английски. Текстовете ни вече бяха на този език. Преведохме и името си на английски и така станахме SPACE OF VARIATIONS. Буквално така се казвахме и преди, но на руски. Когато се събрахме отново, решихме, че този път ще бъдем по-сериозни, както и че ще се ориентираме навън. За това и преведохме името и започнахме да пишем текстовете на английски. Искахме музиката ни да излезе от границите на Украйна. Също така искахме да видим дали ще се получи. Оказа се, че решението да се опитаме, да станем международна група, е добро. Също така променихме няколко пъти състава. Променихме музикалния ни стил и концепцията. Корените ни обаче са в 2009-2010 година. Духът на SPACE OF VARIATIONS е роден тогава. От 2015 година направо от Украйна сме това, което сме.

От другата страна - Когато чух новия Ви албум, в него наистина има много музикални вариации, към които навежда и името Ви.

SPACE OF VARIATIONS - От самото начало идеята ни беше закодирана в името на групата. Работим и буквално не знаем какво следва. Но харесвам интерпретацията на концепцията ни. Искаме да провокираме хората, искаме да ги изненадаме. Да ги провокираме със странни и различни решения. Би било скучно SPACE OF VARIATIONS да се ограничават само в един стил, а да не използват целия спектър на музиката.

От другата страна - В дебюта Ви „Imago” има няколко гости.

SPACE OF VARIATIONS - Супер е, че в дебюта ни има гости от Украйна. В албума участват наши сънародници – момче и момиче, украински артисти. Първо е Альона Альона. Тя ни е приятелка. Мислех, че ще се получи интересна и странна комбинация. Както отбелязах по-рано, искаме да поднесем изненада на феновете с наистина нетипични решения. Участието на Альона Альона е точно такова решение. Наясно сме, че нейните рап фенове няма да я разберат. Също така знаем, че и нашите фенове трудно ще приемат идеята ни. Обаче се получи страхотен експеримент. За това и го направихме. Получи се страхотен музикален експеримент с артист от друг стил. Альона Альона е рап изпълнителка. Тя е една от най-добрите. Другият ни гост е бившият вокалист на ASKING ALEXANDRIA Denis Stoff. Той записа с тях албума „The Black” от 2016. Вече ни е приятел. Когато му писах, все още не се бяхме сприятелили. Познавахме се, но едва след като записахме песента се превърнахме в приятели. Също се получи интересен експеримент, все пак той е професионалист.

От другата страна - Кога създадохте „Imago”?

SPACE OF VARIATIONS - Започнахме го дори преди корона пандемията. Не беше създаден в много кратък период. Написахме го и го записахме в продължение на почти две години. Започнахме през 2020 и дори през 2019. Започнахме да работим по някои идеи, имахме единствено отделни части, след което превключихме от финалните версии към студийни записи. Но беше продължителен период. Корона кризата ни даде много свободно време, защото турнетата бяха отменени. Така се концентрирахме върху присъствието ни в студиото и работата там.

От другата страна - Повлияни ли сте по някакъв начин от JINJER при създаването на музика?

SPACE OF VARIATIONS - Ако говорим за композиционен процес, начин на работа и т.н. – по никакъв начин. Но те са ни пример за механизма, по който трябва да работим. Приятели са ни. Познаваме се. Те са професионалисти. Натрупали са богат опит и ние се учим от него. Това е основното, което сме взели от тях. Едно от най-важните неща е, че те са готови да споделят опита си. Което е голям знак за нас, че те самите виждат потенциал в SPACE OF VARIATIONS. Споделят опита си, канят ни на техни турнета, побутват ни, опитват се да ни помогнат, за да попадне името ни в медиите и да станем по-позната банда.

От другата страна - Най-голямото предизвикателство в създаването на музика днес за една млада банда?

SPACE OF VARIATIONS - Най-голямото предизвикателство пред групата е музиката да достигне до слушателите. Можеш да създадеш песните, да ги запишеш, да направиш всичко, както трябва на домашния си компютър, т.е. можеш да направиш всичко, но следващата стъпка е да покажеш музиката си на публиката. Това според нас е най-голямото предизвикателство в този бизнес, в тази професия. Наистина е трудно. Много банди не са готови да се отдадат на турнета. А това е един от ключовите елементи. И не само това, много артисти не са готови да използват социалните медии и постоянно да заявяват присъствието си в тях. Те са голяма част от задълженията на една група. Създаването на музика и записването на песни е истинското изкуство. След което трябва да поемеш ролята на мениджър, който да промотира собствения си продукт. Младите музиканти трябва да разберат, че в началото е необходимо да правят всичко сами. Да приемат, че никой няма да им обърне внимание. Така че поемаш ролята на мениджър, занимаваш се с турнетата, ставаш звуков инженер, каквото се сетиш. В началото трябва да правиш всичко сам. 

От другата страна - „Imago” по принцип е последната фаза от развитието на насекомите, когато те завършват своята метаморфоза. Каква е следващата при Вас?

SPACE OF VARIATIONS - Това е интересен въпрос, защото, за да бъда честен, доста често мисля по тази тема. Например какво ще е заглавието на следващия албум на SPACE OF VARIATIONS след „Imago”. Имам много предположения, но в никакъв случай не съм готов да кажа, какво точно ще използваме. Все още не сме обсъждали този въпрос и той е на етап единствено замисъл. Не знам какво следва след „Imago”. Може би следващата стъпка е духовна метаморфоза. Нещо по-високо. Дори на нас ще ни е интересно как би се променила музиката ни до следващото ни издание. Със сигурност ни предстоят някои метаморфози. Но дори и на нас ни е интересно. Ще видим. Вярваме, че със сигурност ще има нещо различно. Създадохме последния албум в години на много вътрешни метаморфози. Името му е пряко отражение на вътрешния ни свят. Кой знае… Аз не бих могъл да кажа, каква би било следващото ни преобразяване. В момента преживяваме война и тя със сигурност ще ни повлияе по някакъв начин. Порастването ни, обаче, е приключило. Достатъчно сме големи и започнахме да се сблъскваме с много сериозни въпроси. Живеем и се справяме с много тежка реалност. Което означава, че накрая със сигурност ще излезем по-силни. Текстовете ни са винаги отражение на вътрешния ни свят и на мнението ни. Единственото, което можем да споделим в момента е, че следващият ни албум, ще бъде 98-99 процента рефлексия на нас самите такива, каквито сме в бъдещето.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45