Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Mаестро Живко Петров с премиера на книгата ”20 прелюдии за пиано“ в Радио Варна

| обновено на 22.11.22 в 15:51

22 ноември, вторник, Концертно студио на Радио Варна, 19.00 часа

Представяне на едно уникално издание – книга албум на Живко Петров, побрала негови размисли, фотографии, най-вече нотите на композициите в двата му албума After4 и Ten.

„Това всъщност е различна книга – вместо думи, има ноти. Отдавна имах идея да издам нотите на After 4 и TEN – двата ми солови албума до този момент.“ – разказва Живко Петров в интервю за Джаз ФМ радио. Преди всяка от пиесите той споделя кратки, но докосващи и насочващи мисли, свързани с музиката. „Преди всяка пиеса написах по 1-2 изречения, които усетих първосигнално. С тези размисли исках да дам начало на пиесата, исках всеки да бъде подготвен – дали слушателят или пък пианистът, който ще изсвири произведението, исках да ги въведа в самата пиеса.“ – разкрива Живко.

Неговата красива книга „20 прелюдии за пиано“ се допълва от фотографии на Стефан Щерев от 3inspirit, направени за албума After 4, както и кадри на Тина Халкова за TEN. В изданието намират място три текста, написани от Маргарита Димитрова, Таня Иванова и Димитър Стоянович, както и флашпамет под формата на ключ със студийните записи от двата солови проекта на Живко Петров. „Това е ключът към душата ми.“ – категоричен е музикантът.“Музиката е едно от нещата, които ни съпътстват цял един живот. Благодарен съм, че мога да споделя моята с вас.”

Живко Петров

"Той е недостижим в умението да разказва мечтите си с ноти, да превръща тишината в осезание, да пленява слушателите с финес и лекота.
Неговата музика е възхитителна - колкото ефирна, толкова щедра на цветове, нюанси, образи, асоциации и емоции…"

Издателство ColibriЖивко Петров е композитор, пианист и аранжор, чиято музика се отличава с финес, елегантност, лекота и изисканост. Работи за инструментални състави – Jazz Breakers, Jazz Surprise с Ангел Заберски, JP3 с Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов, партнира с известни певци като Васил Петров, Камелия Тодорова, Мария Илиева, Хилда Казасян, Лили Иванова, Орлин Павлов, Любо Киров и още много музиканти. В края на деветдесетте с B Jazzy започва съвместното творчество между Живко Петров и Белослава, което продължава и до днес с голям успех.

Носител е на много награди, сред които Кристална лира на СБМТД (2005), Джаз музикант на годината, Награда „Икар“ на САБ (2016), Награда „Аполон Токсофорос“ на Фондация Аполония (2020) и други.

Събитието е със свободен вход. Очакваме Ви!

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт "Коледна приказка" представя Вокална формация „Морски гласчета”

Празничен коледен концерт представят малките таланти от варненската Вокална формация „Морски гласчета” към Народно читалище „Васил Левски” 1945 г. тази събота – 10 декември от 15.30 часа в Концертното студио на Радио Варна. Тазгодишният коледен спектакъл е под наслов "Коледна приказка". Вокалният педагог на формацията Евелина Ангелова..

публикувано на 09.12.22 в 08:10

Календарът "Стара Варна-2023" показва първите снимки на града

Календарът "Стара Варна" за 2023-та година беше представен днес. Това издание е наречено "Мост през времето“ и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Княз Александър Първи Батенберг. Издател е Ламбрин Сотиров, варненският общественик и основател на музея „СТАРА ВАРНА“. За това 25-то поредно издание на уникалния за града календар..

обновено на 07.12.22 в 12:00

Коя ще е коледната картичка на Радио Варна тази година?

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, заседава днес следобед, за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 500 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на журито за 2022..

публикувано на 05.12.22 в 15:30

На Никулден представят календара "Стара Варна"

Календарът "Стара Варна" ще бъде представен във Варна. Събитието ще бъде  във вторник, 6 декември, от 12 часа в едноименния музей, който се намира на  ул. "Цар Калоян"5.  25-ият календар носи името "Мост през времето" и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Батенберг. 

публикувано на 05.12.22 в 13:11

Скулпторът Надежда Антова: За мен е голяма чест да журирам деца

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, ще заседава днес, 5-ти декември, от 14 часа за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 700 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на..

публикувано на 05.12.22 в 10:35

Празничната картичка на Радио Варна ясна в понеделник

Журито за традиционния ни конкурс на Радио Варна за детска зимна рисунка, ще заседава на 5-ти декември, понеделник. Традиционният вече конкурс и тази година се радва на голям интерес. За това 7-мо поредно издание своите рисунки малките творци изпращаха до края на ноември (важи датата на пощенското клеймо), до момента се получиха над 450 детски..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

“Последният император” гостува в Гурково

Към забравени понятия като чест и дълг към народа, като клетва и саможертва в името на отечеството, апелира изложбата "Последният император", която ще гостува в Читалище "Свобода-1897" в с. Гурково в навечерието на Коледа. Нейната авторка Веселина Борисова изучава любителски историята на Русия от началото на миналия век и на последното царско..

публикувано на 01.12.22 в 14:27