Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представиха във Варна наръчник за включване на деца аутисти в училищна среда

| обновено на 21.11.22 в 16:56
4
Снимка: Радио Варна

Наръчник за включване на деца с аутизъм в училищната среда представиха днес във Варна на среща-дискусия, организирана от Сдружение „Дете и пространство” в Юнашкия салон. Четивото е направено от 13 партньорски организации по проект за обосновано включване на децата с аутизъм в учебна среда. Това са родителски и професионални организации от Белгия, Франция, Испания, Италия и България. По време на семинара бе прожектиран и документалният филм „Нещо, което може да кажем“.

С какво децата аутисти са по-специални от останалите и кой е правилният подход към тях? Отговорите на тези и още въпроси даде пред микрофона на Радио Варна д-р Весела Банова – клиничен психолог и председател на Сдружение „Дете и пространство”:

Наръчникът е създаден от всички партньори по проекта, а целта му е специалистите да предадат своя опит на родители на деца с аутизъм, на техни възпитатели, учители и социални асистенти. Наръчникът се разпространява безплатно. 

Тук можете да намерите онлайн варианта на Наръчника за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда.  Наръчник за обосновано включване на деца аутисти в училищната среда

А документалния филм „Нещо, което можем да кажем“ с български субтитри може да гледате тук: https://ireams.eu/bg/node/25. В него ще чуете гласа на децата аутисти и на техните родители. Ще видите порасналите деца аутисти и ще чуете какви са били техните трудности, какво им е помогнало да се справят и какво място са си намерили в света на другите.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Запалиха светлините на градската елха във Варна (снимки)

Запалиха светлините на градската елха във Варна навръх Никулден.  Тази година в украсата на 12-метровото живо дърво са използвани над 23 000 енергоспестяващи светодиоди и нов триизмерен връх. По традиция празникът започна с концерт на детски вокални и танцови състави.  Кулминацията на тържеството бе зарята. Десетки варненци - малки и..

обновено на 06.12.22 в 19:02
Свежина Димитрова – директор на НАОП - Варна

Седмица на великите пътешествия организира варненският планетариум

Седмица на великите пътешествия провежда Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Поводът е 500-годишнината от първото околосветско пътешествие, организирано от великия мореплавател Фернандо Магелан. За отбелязване на събитието от Обсерваторията са организирали редица интересни събития за малки и големи. Повече..

публикувано на 06.12.22 в 12:17

Много аптеки - хилава система

Липсата на аптеки в селата е проблем, който от години не намира своето решение. Аптеките във Варненска област са по-малко от предвидените на глава от населението. Съгласно формулите, наличните аптеки за Област Варна надвишават минималния брой, но това е само за сметка на град Варна, където има голяма концентрация. За всички останали общини от..

публикувано на 06.12.22 в 09:41
Снимката е илюстративна

Година на паламуда изпращат рибарите в Балчик

Броят на лодките, които влизат в морето, винаги да е равен на тези, които се прибират. Това е редовното пожелание на председателя на рибарското сдружение „Балчик“ Росен Димов за 6 декември. Към него и тази година се добавят молитвите към свети Николай за живот и здраве на всички. „От рибарската 2022 година колегите би трябвало да са доволни, защото..

публикувано на 06.12.22 в 09:00

Лесна работа: По-щастливи през декември

Всеки има такива дни - прекрасни, незабравими, изпълнени със спокойни, приятни мисли, очаквания и емоции... Дните, в които сме заобиколени от любимите хора, правим всички онези желани, но дълго отлагани във времето малки неща. Да се разходим извън града.. Заедно да послушаме любима музика... Да поговорим за всичко, което животът обикновено..

публикувано на 05.12.22 в 17:04

20 студенти получиха награди за отлични резултати

В навечерието на студентския празник - 8 декември кметът Иван Портних връчи Годишните поименни награди на Община Варна за студенти, постигнали високи резултати в учебната дейност. Номинациите се правят от студентските съвети на университетите за техни колеги, спечелили отличия в научни форуми, класирани на І, ІІ или ІІІ място на студентски..

публикувано на 05.12.22 в 16:06

С концерт „Заедно“ ще отбележат 117 години от създаването на училището за незрящи във Варна

С тържествен концерт под наслов „Заедно“ ще отбележат 117 години от създаването на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“, във Варна. На сцената на Фестивален и конгресен център ще се изявят ЗАЕДНО настоящи и бивши възпитаници на училището. Участие ще вземат интегрирани зрително затруднени ученици, които се..

публикувано на 05.12.22 в 13:58