Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Научно изследване доказа, че растенията комуникират помежду си и с хората

Младият агроном Кристиана Опрева съвместно с Аграрния университет в Пловдив са провели първото подобнo изследване в България

| обновено на 23.11.22 в 15:59
Снимка: Ани Петрова

Много често цветята, а и различните видове саксийни растения у дома, се превръщат в просто една обикновена част от интериора, придаваща му някаква красота и пъстрота. Това обаче съвсем не е така. Знаем със сигурност, че растенията са живи същества и си изискват сериозна грижа, далеч надхвърляща пределите на едното поливане от време на време. Това което малко хора обаче знаят, е че освен да растат и да цъфтят, растенията могат и да „говорят”. Разбира се, по техен си, далечен от човешкото ухо начин.

Младият агроном Кристиана Опрева и екип от учени и преподаватели от Аграрния университет в Пловдив са провели изследване, което доказва теорията на техни колеги от други държави, че растенията комуникират, както помежду си, така и с хората чрез ултразвукови сигнали.

"Ние успяхме да запишем ултразвукови сигнали, чрез които растенията комуникират. Те обаче са неуловими за човешкия слух. Ние чуваме от 1 hZ до 20 000 hZ. Растенията могат да общуват помежду си или с нас хората на честоти над 20 000 hZ", разкри Кристиана Опрева.

Обект на научното изследване на Кристиана и нейният екип са били 4 вида растения – мушкато и еписция от декоративните и лозата и ябълката от аграрните.

"Мушкатото е много интересно растение, което издава специфичен аромат, когато му разтриеш листата. Така то показва, че е живо. Нашето изследване установи, че ултразвуковите сигнали, които мушкатото издава са в широк диапазон - от 20 000 до 110 000 hZ. Ако не го поливаме и не се грижим за него, то изобщо може и да не ни говори", каза още Опрева. Широк е диапазонът на звуковите сигнали и на еписцията, която при допир може да сменя цвета си.

Интересен момент в изследването на аграрните растения е бил когато откъсната клонка от лоза, стояла няколко дни във вода, също е издавала признаци на живот с ултразвукови сигнали. Те обаче са били в по-тесен диапазон, поясни младия агроном.

Научното изследване е отнело около 9 месеца на Кристиана Опрева и нейният екип. Според нея, ако се намери начин да бъдат чувани растенията, това ще бъде полезно за работата на агрономите и за хората, които отглеждат растения.

"Ако примерно доматите са нападнати от вредител, те могат да ни "съобщят" това и да отстраним тези вредители", даде пример Опрева. Според нея не бива да се подценява и говоренето на самите растения, което им се отразява добре. Тя е провела подобни опити в оранжерия с марули.

"Аз си направих опити в моята оранжерия с марули, на които им пея народна музика. Нейните ноти и октави им влияят положително. Така те се чувстват спокойни и си растат добре. Даже така можем и да уплашим някой вредител", каза шеговито Кристиана Опрева.

Тя си поставя за цел след време да изследва обстойно и поведението на плевелите и как може да се отървем от тях без да се налага да ги скубем.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Кристиана Опрева:ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Чешмеджиева: В ефира на Радио Варна се чува гласът на хората

Радио Варна - първата радиостанция в България, днес навършва 88 години. За символиката на двете осмици, за успехите и предизвикателствата в съвременната журналистика разказва директорът на медията Наталия Чешмеджиева: Каква символика виждате в двете 8-ци? Числото 8 е символ на успех, на просперитет, на самочувствие, на решителност. Ние в Радио..

публикувано на 09.12.22 в 07:20

Поетесата Камелия Панайотова: Винаги съмнението ни движи напред

23-годишната поетеса Камелия Панайотова спечели голямата награда от 12-ия Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”, който се провежда в Пловдив. В надпреварата участваха 98 кандидати. Наскоро  тя бе удостоена със специалната награда за поезия в Националния конкурс на името на Георги Черняков. Камелия Панайотова е едно от най-новите имена..

обновено на 08.12.22 в 10:51

"Кавал парк" - филм за Александър Еплер, който ни научи на любов към България

Документално-художествената лента "Кавал парк" представят днес, 7 декември, във Варна. Прожекцията е в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център, с начален час 18:30 . На 8 декември филмът за "човека, който ни научи на любов към България" ще бъде в Каварна , а на 9 декември - в София. Филмът "Кавал парк" е посветен на виртуозния музикант..

публикувано на 07.12.22 в 14:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Вярата дава надежда

Вярата дава надежда. Забелязва се световна тенденция на отлив от нея в днешния технологичен свят, но ще дойде време, когато ще се завърнем към изконните ценности. Това каза капитан Димитър Димитров,  президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, навръх Никулден, празник на моряците, рибарите и банкерите. Всяка година..

обновено на 06.12.22 в 14:27

Как да разпознаем потенциален самоубиец?

За съжаление, само за седмица във Варна трима души сложиха край на живота си, скачайки от Аспаруховия мост. Черната статистика и зачестилите напоследък случаи на самоубийства провокираха някои въпроси, свързани с психичното здраве на хората и какво би провокирало човек да стигне до едно такова крайно решение. Според професор Христо..

публикувано на 06.12.22 в 10:28

Все още липсва механизъм за работа между доброволците и институциите

Почти 11 млн. лв. са дарили гражданите у нас за различни каузи през 2021 г. Данните са от годишният анализ за предишната година на Български дарителски форум (БДФ). Обемът на дарените средства е с около една четвърт по-малко спрямо 2020 г. Информацията е на база официални данни от НАП, справки от sms номерата на мобилните оператори, както и от преглед на..

публикувано на 05.12.22 в 09:30

Charlotte Wessels (екс-DELAIN): "Когато си сам, победите са по-лични, но това се отнася и за провалите"

Интервю с Charlotte Wessels (екс-DELAIN) Вторият самостоятелен албум на бившата вокалистка на DELAIN Charlotte Wessels отново се казва „Tales From Six Feet Under“ с допълнението - част втора. И той е резултат от творческата енергия на певицата, след раздялата й с бандата. Отново е записан в мазето и е продължение на самостоятелното пътешествие на..

публикувано на 04.12.22 в 13:51