Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно изследване доказа, че растенията комуникират помежду си и с хората

Младият агроном Кристиана Опрева съвместно с Аграрния университет в Пловдив са провели първото подобнo изследване в България

| обновено на 23.11.22 в 15:59
Снимка: Ани Петрова

Много често цветята, а и различните видове саксийни растения у дома, се превръщат в просто една обикновена част от интериора, придаваща му някаква красота и пъстрота. Това обаче съвсем не е така. Знаем със сигурност, че растенията са живи същества и си изискват сериозна грижа, далеч надхвърляща пределите на едното поливане от време на време. Това което малко хора обаче знаят, е че освен да растат и да цъфтят, растенията могат и да „говорят”. Разбира се, по техен си, далечен от човешкото ухо начин.

Младият агроном Кристиана Опрева и екип от учени и преподаватели от Аграрния университет в Пловдив са провели изследване, което доказва теорията на техни колеги от други държави, че растенията комуникират, както помежду си, така и с хората чрез ултразвукови сигнали.

"Ние успяхме да запишем ултразвукови сигнали, чрез които растенията комуникират. Те обаче са неуловими за човешкия слух. Ние чуваме от 1 hZ до 20 000 hZ. Растенията могат да общуват помежду си или с нас хората на честоти над 20 000 hZ", разкри Кристиана Опрева.

Обект на научното изследване на Кристиана и нейният екип са били 4 вида растения – мушкато и еписция от декоративните и лозата и ябълката от аграрните.

"Мушкатото е много интересно растение, което издава специфичен аромат, когато му разтриеш листата. Така то показва, че е живо. Нашето изследване установи, че ултразвуковите сигнали, които мушкатото издава са в широк диапазон - от 20 000 до 110 000 hZ. Ако не го поливаме и не се грижим за него, то изобщо може и да не ни говори", каза още Опрева. Широк е диапазонът на звуковите сигнали и на еписцията, която при допир може да сменя цвета си.

Интересен момент в изследването на аграрните растения е бил когато откъсната клонка от лоза, стояла няколко дни във вода, също е издавала признаци на живот с ултразвукови сигнали. Те обаче са били в по-тесен диапазон, поясни младия агроном.

Научното изследване е отнело около 9 месеца на Кристиана Опрева и нейният екип. Според нея, ако се намери начин да бъдат чувани растенията, това ще бъде полезно за работата на агрономите и за хората, които отглеждат растения.

"Ако примерно доматите са нападнати от вредител, те могат да ни "съобщят" това и да отстраним тези вредители", даде пример Опрева. Според нея не бива да се подценява и говоренето на самите растения, което им се отразява добре. Тя е провела подобни опити в оранжерия с марули.

"Аз си направих опити в моята оранжерия с марули, на които им пея народна музика. Нейните ноти и октави им влияят положително. Така те се чувстват спокойни и си растат добре. Даже така можем и да уплашим някой вредител", каза шеговито Кристиана Опрева.

Тя си поставя за цел след време да изследва обстойно и поведението на плевелите и как може да се отървем от тях без да се налага да ги скубем.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Кристиана Опрева:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05