Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баня Гъбата става хотел

Превръща Баня Гъбата в хотел в срок до 5 години.

Той няма да бъде много висок.

Това каза за Радио Варна главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

Разрешението за строеж вече е издадено на фирма, като в проекта се очаква да бъдат запазени колоните на обекта и отстранен куполът.

Баня Гъбата

О ще от разговора на Ваня Славова с арх. Бузев:На 30.06.2022 г. е одобрен план за безопасност и здраве за събаряне на сграда до Кота 0,00 за ПИ 10135.1507.1180 със запазване на съществуващи зидове в УПИ I-1424 „за обсл. дейности“, кв. 31 по план на 8ми м.р., гр. Варна.


Има издадено разрешение за строеж № 79/13.05.2022 г. за „Сграда за обслужващи дейности с трафопост и подземно застрояване“, находящ се в УПИ I-1424 „за обсл. дейности“ ПИ/10135.1507.1180/, кв. 31 по план на 8 ми м.р., ул. „Св. Стамболов“ № 16, гр. Варна съгласуван от Министерство на културата.Своята позиция за баня "Гъбата" изрази и Николай Танчев - граждански активист, както се определя.Никоя институция: нито Националният институт за недвижимо културно наследство, Министерството на културата, Община Варна, Съюзът на архитектите в България, не реши да защити един от символите на града с  архитектурна стойност.
Баня "Гъбата" е построена между 1964 и 1966 г. по проект на арх. Косьо Христов. 
По публикацията работи: Ваня Славова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Френски земеделци нахлуха на изложбените площи на селскостопанско изложение в Париж

Френски земеделски производители нахлуха на изложбените площи на голямо селскостопанско изложение в Париж преди планираното посещение в панаира на президента Еманюел Макрон на фона на засилващото се недоволство относно разходите, бюрократичните ограничения и екологичните разпоредби, предаде Ройтерс. Изправени пред десетки полицаи на панаирните..

публикувано на 24.02.24 в 16:05

За Варна минимална температура 7°, максимална около 14° в неделя

През нощта облачността постепенно ще се увеличи и през деня ще е по-често значителна, но валежи са малко вероятни.   В сутрешните часове ще има условия за намалена видимост.  Ще духа слаб до умерен южен вятър, който през деня ще се преориентира от югоизток.  Минимални температури между 6° и 11°, а максимални от 13° до 18°, малко по-ниски по..

публикувано на 24.02.24 в 14:36

23 души, шофирали след употреба на алкохол и 15 – под въздействие на наркотици

В рамките на изминалия ден са установени общо 23 души, качили се зад волана след употреба на алкохол – 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 10 - с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Под въздействие на наркотици са засечени да шофират 15 водачи, четирима са..

публикувано на 24.02.24 в 13:59
Ахмед Доган

Доган: Предсрочни парламентарни избори могат да дестабилизират страната

Предсрочни парламентарни избори „две в едно“ могат да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици. Това се посочва в обръщение на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган към делегатите от XI-та Национална конференция на ДПС. Обръщението представи Искра Михайлова, която бе избрана за водещ на..

публикувано на 24.02.24 в 13:21

Кампания за по-ефективна изолация на жилищата от сдружение "За земята"

  Кампания срещу енергийната бедност на домакинствата с идеи за по-евтина, но ефективна изолация на жилищата, са започнали от екологично сдружение „За земята“-това съобщи във  Варна Тодор Славов, представител на сдружението. Славов изнесе лекция пред участниците в Десетия граждански форум „Конференция  по демокрация“, който се провежда в..

публикувано на 24.02.24 в 12:46
:Мария Габриел

Мария Габриел заминава на посещение в Хашемитско кралство Йордания

Заместник министър-председателят и министър на външните работи г-жа Мария Габриел ще бъде на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Айман Ал-Сафади. Вицепремиерът г-жа Мария Габриел ще бъде приета на аудиенция от..

публикувано на 24.02.24 в 10:10

Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия си отива

Грипната епидемия си отива, заяви  имунологът, епидемиолог и професор по микробиология Тодор Кантарджиев. Сухото време е благоприятно за респираторните заболявания, заяви той, предава NOVA. Влажността на въздуха е много ниска, а аерозолите на причинителите на респираторните болести остават  дълго време във въздуха. Той препоръча по-често..

публикувано на 24.02.24 в 09:58