Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Музеят за Нова история на Варна с канал в YouTube

| обновено на 24.11.22 в 08:24
2
Снимка: Музей за Нова история на Варна

Музеят за Нова история на град Варна вече има канал в една от най-популярните платформи за споделяне на видеоклипове – YouTube. Той се казва "Ретро варненски истории". В него могат да бъдат гледани видеопродукции, създадени в периода 2021 - 2022 година и качени във фейсбук профила на музея. Всяко следващо видео ще се появява едновременно във Фейсбук и YouTube. По този начин интернет потребители без регистрация в социалната мрежа също ще имат достъп до най-атрактивната част от продукцията на музея, коментира Теодор Роков, уредник в Музея за нова история на град Варна. С него разговаря Мартин Николов.

Кога започна инициативата за тези кратки филмчета, които представят различни интересни моменти от най-новата история на Варна?

Това има дълга предистория. Идеята възникна през 2021 г., когато беше обявена пандемията и когато посетителският поток във всички музеи наложи търсенето на алтернативи да не прекъсва музейната дейност. Ние от Музея за нова история на Варна не сме открили топлата вода - доста музеи имат стабилно присъствие в интернет. Следваме добрите практики на други музеи. Досега сме натрупали десетина видеоклипа от най-различен характер. В канала не са качени всички неща като видеопродукция, тъй като не всички са с добро качество. 

Защо тази световна практика е вложена в момент на безизходица у нас?

Както казах, по света тази практика се прилага отдавна. В България все още битува мнението, че музеят е една консервативна, строга институция, която набляга на науката, на високото ниво на присъствие в обществото. До началото на пандемията социалните медии и интернет пространството останаха встрани от дейността на музеите. Масираното интернет присъствие е част от съвременния музеен мениджмънт. Това е необходимост, не е приумица или рекламен трик. Интернет става част от ежедневието, от комуникацията. 

Това, че вие публикувате тези видеоклипове, няма ли да откаже посетителите да дойдат на място в музея? 

Не. Темите, които са показани в тези видеоклипове, не присъстват в експозицията на музея. 

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл: По публикацията работиха: Мартин Николов, Олга Карова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Чешмеджиева: В ефира на Радио Варна се чува гласът на хората

Радио Варна - първата радиостанция в България, днес навършва 88 години. За символиката на двете осмици, за успехите и предизвикателствата в съвременната журналистика разказва директорът на медията Наталия Чешмеджиева: Каква символика виждате в двете 8-ци? Числото 8 е символ на успех, на просперитет, на самочувствие, на решителност. Ние в Радио..

публикувано на 09.12.22 в 07:20

Поетесата Камелия Панайотова: Винаги съмнението ни движи напред

23-годишната поетеса Камелия Панайотова спечели голямата награда от 12-ия Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”, който се провежда в Пловдив. В надпреварата участваха 98 кандидати. Наскоро  тя бе удостоена със специалната награда за поезия в Националния конкурс на името на Георги Черняков. Камелия Панайотова е едно от най-новите имена..

обновено на 08.12.22 в 10:51

"Кавал парк" - филм за Александър Еплер, който ни научи на любов към България

Документално-художествената лента "Кавал парк" представят днес, 7 декември, във Варна. Прожекцията е в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център, с начален час 18:30 . На 8 декември филмът за "човека, който ни научи на любов към България" ще бъде в Каварна , а на 9 декември - в София. Филмът "Кавал парк" е посветен на виртуозния музикант..

публикувано на 07.12.22 в 14:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Вярата дава надежда

Вярата дава надежда. Забелязва се световна тенденция на отлив от нея в днешния технологичен свят, но ще дойде време, когато ще се завърнем към изконните ценности. Това каза капитан Димитър Димитров,  президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, навръх Никулден, празник на моряците, рибарите и банкерите. Всяка година..

обновено на 06.12.22 в 14:27

Как да разпознаем потенциален самоубиец?

За съжаление, само за седмица във Варна трима души сложиха край на живота си, скачайки от Аспаруховия мост. Черната статистика и зачестилите напоследък случаи на самоубийства провокираха някои въпроси, свързани с психичното здраве на хората и какво би провокирало човек да стигне до едно такова крайно решение. Според професор Христо..

публикувано на 06.12.22 в 10:28

Все още липсва механизъм за работа между доброволците и институциите

Почти 11 млн. лв. са дарили гражданите у нас за различни каузи през 2021 г. Данните са от годишният анализ за предишната година на Български дарителски форум (БДФ). Обемът на дарените средства е с около една четвърт по-малко спрямо 2020 г. Информацията е на база официални данни от НАП, справки от sms номерата на мобилните оператори, както и от преглед на..

публикувано на 05.12.22 в 09:30

Charlotte Wessels (екс-DELAIN): "Когато си сам, победите са по-лични, но това се отнася и за провалите"

Интервю с Charlotte Wessels (екс-DELAIN) Вторият самостоятелен албум на бившата вокалистка на DELAIN Charlotte Wessels отново се казва „Tales From Six Feet Under“ с допълнението - част втора. И той е резултат от творческата енергия на певицата, след раздялата й с бандата. Отново е записан в мазето и е продължение на самостоятелното пътешествие на..

публикувано на 04.12.22 в 13:51