Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лебедите отново долетяха във Варна (СНИМКИ)

| обновено на 27.11.22 в 16:40
6
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

И тази година във Варна долетяха красивите и изящни лебеди. По традиция те зимуват в района на Втора буна на варненския плаж.



Белите птици идват от Северна Европа, където застудяването настъпва по-рано.


Лебедите се радват на вниманието на варненци и гостите на града, които ги хранят и се снимат с тях за спомен. Птиците са от защитения вид ням лебед, наречен така заради специфичния звук, който издават. Лебедите остават на варненския плаж до късна пролет, когато отново отлитат на север.


Лебедите предпочитат местата, където се изливат топли тръби и сладководни води, които са пълни с микроорганизми. Изящните птици се хранят с растителна храна – планктон, корени на растения, зърно, а понякога и с жаби и попови лъжички. Всяка година орнитолозите предупреждават лебедите да не се хранят с хляб или зърнени закуски, тъй като те са вредни за тях. Вместо това на изящните птици може да им бъдат давани семена и зърно – царевица, жито и т.н. От години у нас има и гранули за патици, които също могат да бъдат използвани, ако имаме желание да се погрижим тях. Сигнали за ранени или бедстващи животни могат да се подават на Зеления телефон на РИОСВ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30