Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: Чрез диалог трябва да се излъчи правителство

Стефан Янев
Снимка: Ани Петрова

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев прогнозира, че е възможно да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат.

Според него най-доброто решение е експертно правителство, базирано на важни цели за обединение на партии, или кабинет, излъчен от парламентарните партии, но с ясна политическа отговорност, съобщи БНР. 

"Дори правителството да е експертно, то трябва да е подкрепено от партиите. Не може да излезем от конструкция, в която никоя партия да не носи отговорност за него. Името, което ще използваме, не трябва да е водещо, а конструкцията и принципите, около които се събира коалицията", посочи Янев на последните консултации при президента Румен Радев, преди държавният глава да връчи първия мандат на ГЕРБ.

По думите му всяка партия трябва да излъчи контактни групи, които да подготвят коалиционно споразумение, след което да се мислят и личностите, които ще участват в правителството.

"Важното послание е това, че ние от "Български възход", независимо, че сме най-малките, сме убедени, че въпросите от дневния ред на обществото се решават именно чрез смислен деалог, взаимодействие между партиите и излъчване на конституционно мнозинство за излъчване на правителство", ностоя Янев.

Той посочи за пореден път, че на консултациите с държавния глава на "Дондуков" 2 не са объждали евентуални дати за връчване на първия мандат, нито пък дали третият очакват да отиде в техни ръце.

"Въпросът с третия мандат не се задава за първи път, въпросът доста се преекспонира. Правото на президента е на кого да го връчи... Ако третият мандат бъде връчен на "Български възход" подходът ще бъде – започване на разговори по низходящ ред с най-малката партия в парламента – с "Демократична България", до най-голямата. Ще водим диалог с всички, на базата на търсене на приоритети и конкретни решения", обясни Стефан Янев.

По думите му партията им има една единствена червена линия и това е българският национален интерес. 

"В момента, в условията на война, която е на километри от нас, ако ние, като политическа класа се занимаваме с дребнотемие и не заровим томахавките и не видим какво е водещо за българските граждани, значи, не оценяваме смислено ситуацията. Каквито и вътрешни протеворичия да имаме, когато се появи думата война, те се заравят за по-добро време и се търсят решенията на проблемите", категоричен бе лидерът на "Български възход".

"Българите очакват да им предоставим хляб, а не зрелища", аргументира се той.

Стефан Янев посочи още, че в програмата за всеки един мандат, в програмата на всяка една партия, която участва в преговорите за правителството, трябва да има приоритети, свързани с инфлацията, с цената на живота, с предказуемостта на родното ежедневие.

"Въпросите, свързани с образованието, здравоопазвнето, социалната политика, демографският проблем.  Всички партии, които искат да имат принос към това коалициионо споразумение, са добре дошли", заключи той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Ангел Кунчев

10 случая на салмонелоза за седмица във Варна, инфекцията засяга в ранна детска възраст

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че до момента през това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.  В ефира на БТВ Кунчев, коментира че липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо..

публикувано на 11.08.24 в 14:43

За какво да внимаваме при офертите от типа "в последния момент"

"Last minute офертите трябва да бъдат внимателно проучвани, за да се предпазим от риска дори да променим плановете си за периода и мястото на своята почивка, а да получим по-неизгодни условия". Това препоръча от ефира на национална телевизия основателката на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова.   Тя насочи вниманието към..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Демонстрации с кораби и вертолети във Варна

Военни демонстрации в чест на 145-годишнината от създаването на Военноморските сили на България ще има днес във Варна. Включват се военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Демонстрациите започват в 11:30 часа на Централния плаж в града и ще бъдат наблюдавани от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и..

публикувано на 11.08.24 в 10:40

Няма признаци на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че животните са клинично здрави , съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни..

публикувано на 11.08.24 в 09:31

Слънчево и с бриз по Черноморето, жълт код за високи тепратури за останалата част от страната

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната в неделя, предимно в Северна, Централна и Южна България. По Черноморието ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от североизточна четвърт и постепенно ще се усили до умерен, по Черноморието с бризов характер.  Максимални температури между 31° и..

обновено на 11.08.24 в 08:17
УМБАЛ

Редица нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина"

Екип на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана е извършил в четвъртък (8 август) внезапна проверка в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна, където този понеделник, след пожар, загина един от пациентите. Проверката на експертите констатира наличието на множество..

публикувано на 10.08.24 в 22:59
Атанас Зафиров

БСП ще се яви като коалиция на предсрочните избори

Националният съвет взе решение БСП да се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Това съобщи временно изпълняващият функциите на председател на "БСП за България" Атанас Зафиров на брифинг след заседанието на Националния съвет на партията.  Зафиров обясни, че Изпълнителното бюро на БСП е получило мандат да продължи с..

публикувано на 10.08.24 в 15:54