Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На Мечкинден WWF празнува създаването на своя Спасителен мечешки отряд

Днешния Андреевден в народните предания е наричан още Мечкинден. Св.Андрей живеел в планината, но имал и нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единствения вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и от тогава светията станал господар на мечките. Затова днешният голям празник е известен и като Мечкинден.  „Кафявите мечки в България са все по-склонни да променят териториалния си обхват заради негативно човешко влияние. Една от причините е лесният достъп до източници на храна, дължащ се на неправилното изхвърляне на отпадъци в селата. А веднъж загубили страха си от човека и започнали да нанасят щети, те биват класифицирани като „проблемни“. Това увеличава потенциала за конфликта им с хората, както и риска от бракониерство. Но нека не забравяме, че кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на България и незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс“, коментира старши експертът в програма „Опазване на видове“ във WWF Александър Дуцов.

Днес, две години след създаването си, Отрядът продължава да помага на мечки в беда

Локализирането им е изключително трудно и изисква задълбочени познания за поведението и навиците на мечките, както и за техните местообитания. Затова освен на активната си теренна дейност, Отрядът разчита и на сигнали на местни хора и институции. С обединени усилия и резултатите не закъсняват. Това потвърждава и историята на трите мечета – Хуба, Вихър и Горан, които преди година и половина бяха намерени стресирани, уплашени и без майка в Родопите от екипа на РИОСВ - Смолян. След кратък престой в Парка за мечки в Белица и с помощта на Министерството на околната среда и водите, те бяха изпратени за рехабилитация в специализирания център „Арктурос“ в Гърция. Там се възстановиха успешно и от пролетта се радват на свободата си в национален парк „Централен Балкан“.

Отрядът помага и на хора в отдалечени планински места да обезопасяват домовете си

В рамките на година Спасителният мечешки отряд постави 12 електропастира за предотвратяване на нападения от мечки над пчелини, малинови градини и домашни животни. Освен ограждане на мястото с проводник, пълният комплект електропастир включва още инсталирането на врати, мълниезащита, колове за заземяване, изолатори и конектори. 90 % от всички електропастири бяха поставени в парк „Централен Балкан“, на територията на общините Карлово, Троян, Габрово и Априлци, а останалите – в Западните Родопи, на територията на област Смолян.

Отрядът работи заедно с местните общности за предотвратяване на бракониерството

За една година Спасителният мечешки отряд е получил над 20 сигнала за наблюдавани мечки и следи от тях в или в близост до населени места. Членове на отряда посещават конкретните места и се свързват с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи, за да си набавят нужната информация за всеки отделен казус. Експертите отделят специално внимание на това да разясняват на местните хора как да управляват изхвърлянето на отпадъци, за да не привличат мечки, как да обезопасят имота и градините си и т.н. Опитът на WWF показва, че личните срещи и разяснителните кампании са сред най-ефективните средства за превенция на незаконни дейности срещу мечките. А в помощ на туристите експертите поставят информационни табели край всички хижи в Пирин. Те съдържат инструкции как да процедираме при среща с мечка и към кои институции да се обърнем, ако попаднем на малки мечета без майка.

Отрядът настоява за промяна на глобите и наказанията за бракониери

При закононарушения срещу диви животни специалистите на WWF въвличат все по-настоятелно отговорните институции. Природозащитниците предоставят информация и обучават служителите им с цел повишаване капацитета за разкриване на престъпления срещу едрите хищници. Освен това експерти на WWF участват в междуведомствената група за създаване на специализирано звено „Престъпления против природата“ към Министерство на външните работи.

WWF отбелязва рождения ден на Отряда с тематично парти

По случай празника на Спасителния мечешки отряд, утре, 01.12. (четвъртък,) WWF ви кани на благотворително парти с кауза. Заповядайте на „Стани космат“ – любопитна комбинация от стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси, свързани с дивата природа. За доброто настроение на гостите ще се погрижат комедиантите Надя Брайт и Георги Кючуков. А на сцената ще излязат невероятните Ния Петрова, Елена Сиракова, Дими Деянски, Наталия Атанасова и Мама Нинджа. Средствата от партито ще отидат в подкрепа на теренната дейност на WWF и ще подпомогнат опазването на дома на дивите животни у нас.
По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският зоопарк обяви конкурс за най-хубавата двойка на годината

Конкурс за най-хубава двойка през 2022 г. обяви варненската зоологическа градина. Желаещите да дадат своя глас за най-красивите обитатели там, могат да гласуват във Фейсбук страницата Varna Zoo.  Двойката победител ще бъде обявена на 14 февруари.  Тези, които имат вдъхновение, могат дори да нарисуват любимите си влюбени животни.  Ето и..

публикувано на 02.02.23 в 12:22

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица На 2 февруари православната църква чества Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в..

публикувано на 02.02.23 в 06:02

Топлата зима събуди таралежите в Морската

Топлото време събуди таралежите от зимния им сън. Един от тях, който е чест гост на Радио Варна, направи разходка из Морската градина, за да търси храна. Експерти казват, че след събуждането им малките бодливци се превръщат в големи гладници. Таралежите са известни с лакомията си, когато са гладни, могат за една нощ да изядат храна, равна на една трета от..

публикувано на 01.02.23 в 17:51

Курсантка от Морското училище във Варна стана лице на Българската армия

Курсант главен старшина Антония Пушкарова от Варненското военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ стана победител в конкурса „Лица на Българската армия“ за 2023 година. В традиционната надпревара, организирана ежегодно от Централното военно окръжие, победителите участват в дейности и мероприятия за популяризиране на военната служба, службата в доброволния..

публикувано на 01.02.23 в 15:34

С 20 % поскъпнаха годежните пръстени

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. От международна верига бутици за..

публикувано на 01.02.23 в 15:02

От катедра растениевъдство в ТУ-Варна отбелязаха Трифон Зарезан

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в..

публикувано на 01.02.23 в 14:55
Турският електромобил отвътре

Рекорд в продажбата на електромобили в Европа

Продажбите на електромобили поставиха нов рекорд по пазарен дял в Европейския съюз през 2022 г., показват данни на индустрията, вследствие на стремежа на региона да се освободи от автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, предава АФП, цитирана от Българското национално радио. Електрическите автомобили, задвижвани с батерии, представляват..

публикувано на 01.02.23 в 11:08