Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Мечкинден WWF празнува създаването на своя Спасителен мечешки отряд

Днешния Андреевден в народните предания е наричан още Мечкинден. Св.Андрей живеел в планината, но имал и нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единствения вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и от тогава светията станал господар на мечките. Затова днешният голям празник е известен и като Мечкинден.  „Кафявите мечки в България са все по-склонни да променят териториалния си обхват заради негативно човешко влияние. Една от причините е лесният достъп до източници на храна, дължащ се на неправилното изхвърляне на отпадъци в селата. А веднъж загубили страха си от човека и започнали да нанасят щети, те биват класифицирани като „проблемни“. Това увеличава потенциала за конфликта им с хората, както и риска от бракониерство. Но нека не забравяме, че кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на България и незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс“, коментира старши експертът в програма „Опазване на видове“ във WWF Александър Дуцов.

Днес, две години след създаването си, Отрядът продължава да помага на мечки в беда

Локализирането им е изключително трудно и изисква задълбочени познания за поведението и навиците на мечките, както и за техните местообитания. Затова освен на активната си теренна дейност, Отрядът разчита и на сигнали на местни хора и институции. С обединени усилия и резултатите не закъсняват. Това потвърждава и историята на трите мечета – Хуба, Вихър и Горан, които преди година и половина бяха намерени стресирани, уплашени и без майка в Родопите от екипа на РИОСВ - Смолян. След кратък престой в Парка за мечки в Белица и с помощта на Министерството на околната среда и водите, те бяха изпратени за рехабилитация в специализирания център „Арктурос“ в Гърция. Там се възстановиха успешно и от пролетта се радват на свободата си в национален парк „Централен Балкан“.

Отрядът помага и на хора в отдалечени планински места да обезопасяват домовете си

В рамките на година Спасителният мечешки отряд постави 12 електропастира за предотвратяване на нападения от мечки над пчелини, малинови градини и домашни животни. Освен ограждане на мястото с проводник, пълният комплект електропастир включва още инсталирането на врати, мълниезащита, колове за заземяване, изолатори и конектори. 90 % от всички електропастири бяха поставени в парк „Централен Балкан“, на територията на общините Карлово, Троян, Габрово и Априлци, а останалите – в Западните Родопи, на територията на област Смолян.

Отрядът работи заедно с местните общности за предотвратяване на бракониерството

За една година Спасителният мечешки отряд е получил над 20 сигнала за наблюдавани мечки и следи от тях в или в близост до населени места. Членове на отряда посещават конкретните места и се свързват с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи, за да си набавят нужната информация за всеки отделен казус. Експертите отделят специално внимание на това да разясняват на местните хора как да управляват изхвърлянето на отпадъци, за да не привличат мечки, как да обезопасят имота и градините си и т.н. Опитът на WWF показва, че личните срещи и разяснителните кампании са сред най-ефективните средства за превенция на незаконни дейности срещу мечките. А в помощ на туристите експертите поставят информационни табели край всички хижи в Пирин. Те съдържат инструкции как да процедираме при среща с мечка и към кои институции да се обърнем, ако попаднем на малки мечета без майка.

Отрядът настоява за промяна на глобите и наказанията за бракониери

При закононарушения срещу диви животни специалистите на WWF въвличат все по-настоятелно отговорните институции. Природозащитниците предоставят информация и обучават служителите им с цел повишаване капацитета за разкриване на престъпления срещу едрите хищници. Освен това експерти на WWF участват в междуведомствената група за създаване на специализирано звено „Престъпления против природата“ към Министерство на външните работи.

WWF отбелязва рождения ден на Отряда с тематично парти

По случай празника на Спасителния мечешки отряд, утре, 01.12. (четвъртък,) WWF ви кани на благотворително парти с кауза. Заповядайте на „Стани космат“ – любопитна комбинация от стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси, свързани с дивата природа. За доброто настроение на гостите ще се погрижат комедиантите Надя Брайт и Георги Кючуков. А на сцената ще излязат невероятните Ния Петрова, Елена Сиракова, Дими Деянски, Наталия Атанасова и Мама Нинджа. Средствата от партито ще отидат в подкрепа на теренната дейност на WWF и ще подпомогнат опазването на дома на дивите животни у нас.
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37