Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Добрич ще оспори в съда собствеността на сондажи с минерална вода

Областният управител на Добрич ще оспори в съда нотариални актове за собственост на Албена АД за осем сондажни кладенеца. Проверки са установили, че сондажите са с минерална вода, които според закона са изключителна държавна собственост. Ресорни министерства ще бъдат сезирани отново и за собствеността на курортния комплекс на Пречиствателна станция, което пречи за усвояването на 115 милиона лева от европроект.

Нотариалните актове за собственост на осемте сондажни кладенеца с минерална вода са издадени на Албена АД тази година, на базата на констативни протоколи. Областният управител на Добрич и председател на Асоциацията по ВиК Здравко Здравков е уведомил за проблема Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, откъдето се чакат конкретни указания, за да може да се защити интересът на държавата по съдебен път.

Директорът на ВиК-Добрич Тодор Гикински обръща внимание и на проблема със собствеността на Пречиствателна станция, която се стопанисва отново от Албена АД и е в лошо експлоатационно състояние. Това възпрепятства реализирането на спечелен европроект за 115 милиона лева, с който според Гикински Северното Черноморие може да бъде сред най-чистите региони в страната. По проблема областният управител ще се обърне за съдействие към министър-председателя и ресорните министерства.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12