Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почитаме света Анна

Снимка: архив

На 9 декември православните християни честват зачатието на св. Анна – майка на Богородица, потомка на Аароновия род. Както е записано в житието на светите богоотци Йоаким и Анна, те дълги години нямали деца, въпреки своя праведен и скромен живот, а както е известно, в много древни култури това се приема за наказание свише и знак за натрупани грехове. Анна и Йоаким постоянно отправяли молитви към Бог да ги дари с рожба. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я известил, че ще роди дъщеря Мария за спасението на света. Чувайки тези думи, тя дала обещание, че ще посвети момичето на Бога. Сторила го, заедно със съпруга си, въвеждайки 3-годишната си дъщеря в храма.

Народният празник на същата дата се нарича Света Ана Зимна, както и Анино зачатие, Анино зачакье, Янино зачатие, Анинден, Аньовден. А светицата се приема за покровителка на бременните, на майчинството и децата, на брака и семейството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Народът ни вярвал, че на Света Ана Зимна магьосниците могат да свалят месечината от небето и я издояват, за да увеличат млякото на своя добитък или пак с магии да откраднат способността на кокошките да снасят яйца. Ето защо затварят домашните птици, а кравите предпазват, като мажат виметата с чесън. В тези езически ритуални действия има място и за мъжете – те не трябва да излизат извън селото, защото има опасност да ги омаят самодиви. На много места запалвали купчини с тор, за да прогонят злините. Жените раздавали за здраве жито и варена царевица.

Света Анна е покровителка на семейството и майчинството.

Своя имен ден ппразнуват всички, които носят имената Анна, Анка, Янко, Янка и други.

По публикацията работи: Eмилия Николова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският зоопарк обяви конкурс за най-хубавата двойка на годината

Конкурс за най-хубава двойка през 2022 г. обяви варненската зоологическа градина. Желаещите да дадат своя глас за най-красивите обитатели там, могат да гласуват във Фейсбук страницата Varna Zoo.  Двойката победител ще бъде обявена на 14 февруари.  Тези, които имат вдъхновение, могат дори да нарисуват любимите си влюбени животни.  Ето и..

публикувано на 02.02.23 в 12:22

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица На 2 февруари православната църква чества Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в..

публикувано на 02.02.23 в 06:02

Топлата зима събуди таралежите в Морската

Топлото време събуди таралежите от зимния им сън. Един от тях, който е чест гост на Радио Варна, направи разходка из Морската градина, за да търси храна. Експерти казват, че след събуждането им малките бодливци се превръщат в големи гладници. Таралежите са известни с лакомията си, когато са гладни, могат за една нощ да изядат храна, равна на една трета от..

публикувано на 01.02.23 в 17:51

Курсантка от Морското училище във Варна стана лице на Българската армия

Курсант главен старшина Антония Пушкарова от Варненското военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ стана победител в конкурса „Лица на Българската армия“ за 2023 година. В традиционната надпревара, организирана ежегодно от Централното военно окръжие, победителите участват в дейности и мероприятия за популяризиране на военната служба, службата в доброволния..

публикувано на 01.02.23 в 15:34

С 20 % поскъпнаха годежните пръстени

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. От международна верига бутици за..

публикувано на 01.02.23 в 15:02

От катедра растениевъдство в ТУ-Варна отбелязаха Трифон Зарезан

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в..

публикувано на 01.02.23 в 14:55
Турският електромобил отвътре

Рекорд в продажбата на електромобили в Европа

Продажбите на електромобили поставиха нов рекорд по пазарен дял в Европейския съюз през 2022 г., показват данни на индустрията, вследствие на стремежа на региона да се освободи от автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, предава АФП, цитирана от Българското национално радио. Електрическите автомобили, задвижвани с батерии, представляват..

публикувано на 01.02.23 в 11:08