Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлин Надворни със златния глобус „Кор Кароли“ за 2022 година

Автор:

Павлин Надворни спечели най-престижната ветроходна награда у нас – златен глобус „Кор Кароли“. Церемонията се състоя тази вечер, като другата номинация беше на Франсоа Боп и екипажът на яхта “Chocolate 3”. Номинацията на Надворни:

  • Павлин Надворни с яхта “Еспресо Мартини” за плаването му като едночленен екипаж  от Мраморно море до о-в Пантелерия и обратно до Варна, общо 2324 мили.
  • Номинацията на Боп:
  • Франсоа Боп с яхта “Chocolate 3” (Шоколад 3) и отличното им представяне в двете регати Rolex Giraglia (Ролекс Джиралия) и Rolex Middle Sea Race (Ролекс Мидъл Сии Рейс).Боп получи специална почетна грамота.



  • Павлин Надворни и Франсоа Боп

    Гости на тържеството бяха командващият ВМС на РБългария контраадмирал Кирил Михайлов и директорът на дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров, които приветстваха присъстващите.

  • Почетни плакети получиха:
    1. Елисавет Иванов (Савата)

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за принос към българския ветроходен спорт като състезател и активен деятел Елисавет Иванов (Савата) във връзка с 90 годишния му юбилей

    Завършил ВИФ / НСА, специалност „ветроходство“, от 1958 г до средата на 90-те години работи в БСФС и като управител на Националната ветроходна база на язовир Искър. Състезател в класове Фин и шкотман в клас Летящ холандец в различни национални и международни състезания. През 1966 г. участва в „Балтийската регата“ в Талин като шкотман на Коста Никитов от Бургас, което дава начален тласък на “Летящ холандец” като олимпийски клас у нас. На Балканиада в Турция е шкотман на Никола Александров на „Летящ холандец”, заемат 3-то място, а на регата „Мамая“ през 1970 и 1971 г. заемат 1-ви места. Повече от 10 фодини е изпълнявал функции на хонорован треньор на националните отбори за класовете  „Финн“ и „Летящ холандец“. Активно спортува и участва в състезания по ски алпийски дисциплини. Многократно е член на ръководството на БФВ. Желаем му здраве и дълголетие. Плакета ще му бъде изпратен в София.

    1. д-р Васил Куртев  

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българското морско ветроходство и във връзка с 85 годишния му юбилей д-р Васил Куртев.

    Рекордьор по Златни глобуси, общо четири – 1982 с яхта Норд, 1984 отново с яхта Норд, 2010 с яхта Безоне и 2017 за околосветско плаване с яхта Одесос, д-р Васил Куртев е пределно известен за да има нужда отново да бъде представен. Пожелаваме му здраве и дълги години да бъде жив пример за морско активно дълголетие. За съжаление и тази година  д-р Куртев и съпругата му отлетяха при децата в САЩ, но ви представяме неговото видео обръщение към всички нас.

    1. Хенрих Кокончев    

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българското ветроходство и ветроходен спорт и във връзка с 75 годишния му юбилей Хенрих Кокончев.

    Състезател на Фин в Черно море, участник и призьор в множество регати, зимното пресичане на Черно море с Димитър Генчев на яхта Аврора, основател на база Автостопанство Веслец, носител на Златен глобус от 1990 година за участието в Тустар с яхта Булкон стар, уважаван съдия по ветроходство и още много ветроходни изяви. Желаем му здраве, дълголетие и спортни успехи на внучките!

    1. Любен Христов      

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за съществен принос към българското ветроходство и във връзка с 75 годишния му юбилей Любен Христов.

    Любен Христов е от тихите мореплаватели. Той не вдига шум около своите плавания, но   няколкократните му прекосявания на Атлантика, както и плаванията му около Европа и     в Средиземно море го нареждат сред най-активните наши морски ветроходци. Едва   миналата година се “осмели” да кандидатства за Златния глобус и заслужено го спечели.

    В продължение на няколко години сигурността на участниците в регата Кор Кароли се обезпечава от кораб на Военноморските сили. Фондацията изказа благодарност на командването на ВМС и най-вече на екипажа с командир Андрей Петров за съпричастността и огромната помощ. На командир Андрей Петров беше връчена почетна грамота от Фондация Кор Кароли.

    Беше връчена и награда за проявено себеотрицание и мъжество при спасяване на човешки живот на море.

    На 17 септември по време на Държавното първенство за килови яхти в района на Бургаски залив яхтите попадат в шквал с ураганна сила – измерени са 37 м/сек. Станислав Попчев, шкипер на яхта “Шимазен”, е пометен зад борд, часът е 1724. По GSM чат е обявено “Човек зад борда”, което веднага е ретранслирано по всички способи и започва търсене. В търсенето се включват и средства от брега. В 1832 часа RIB от Поморие с екипаж

    1. Христо Гърков
    2. Красимир Карталов
    3. Щилиян Чернев

    намират и спасяват Станислав.

    На спасителите бяха връчени почетни грамоти.

    Награда за журналистика на морска тематика на името на Тинко Трифонов получи тази година  Валентин Димитров за издаденаа книга “Четвъртият адмирал” – сборник “разкази и други четива” .

  • Почетени бяха „морски“ хора, които ни напуснаха през тази година.
  • к.д.п. Николай Йовчев Павел Шулга   

    Петър Енчев   

    Борислав Цончев   

    Леополд Лудвиг Гловня   

    Ангел Първанов 

    Поклон пред светлата им памет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

След два дни откриват Олимпийските игри в Париж

В петък се откриват 33-те летни Олимпийски игри в Париж. България ще бъде представена от 46 спортисти. Всички участници са повече от 10 500 от 206 страни, а за реда във френската столица и околностите й ще се грижат повече от 45 000 полицаи и охранители. Новите включени спортове са скейтбординг, брейкинг, сърфинг и спортно катерене. За..

публикувано на 24.07.24 в 11:50

Победителите в регатата за килови яхти в Балчик

Общо 6 яхти са победители в Националната купа за килови яхти в Балчик. Проведоха се всички 4 гонки по програма - къс морски рейс с дължива 21 морски м или, дълъг морски рейс с дължина 41 мили, и 2 гонки тип банан в Балчишкия залив. Състезанието беше изключително конкурентно. Победителите: Клас ORC A - яхта Aboat time с шкипер Петър..

публикувано на 24.07.24 в 08:08

Втора победа за българките на Балканиадата

България спечели втора победа на Балканиадата за жени под 20 години в Албания. Нашите надиграха Северна Македония с 3:0 (25:25:9, 25:16, 25:18).България спечели също срещу Албания, а загуби от Сърбия и Турция. Последният ни мач е утре срещу Черна гора от 18,30 ч.

публикувано на 24.07.24 в 08:06

"Ботев" - Пловдив взе национал на Армения

20-годишният дефанзивен полузащитник Едгар Пилоян е най-новото попълнение на Ботев (Пловдив). Младежкият национал на Армения се присъединява към „канарчетата“ от елитният арменски Ван. През изминалия сезон той взе участие в 25 мача. В кариерата си е преминал и през Краснодар. Пилоян има срещи за всички юношески формации на Армения, а през лятото..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

"Лудогорец" приема "Динамо "- Минск

В 21:00 часа днес Лудогорец приема Динамо (Минск) в първи мач от втория квалификационен кръг на ШЛ. В първия предварителен кръг нашите се справиха трудно с Динамо (Батуми) след победа с 3:1 в Разград и поражение с 0:1 на реванша. За отбелязване е че първенството на Беларус е в разгара си и след 15 кръга Динамо е лидер, докато българското първенство..

публикувано на 24.07.24 в 08:03

Па Конате подписа със Спартак /Варна/

Па Конате подписа със Спартак /Варна/ и ще изкара този сезон с екипа на "соколите". Той е ляв защитник, който умее да бележи голове.Интересни моменти от визитката му включват три мача в Шампионската лига за Малмьо и престой в италианския СПАЛ. Играл е за Ботев Пловдив, което предполага бърза климатизация към първенството. Именно там Па забива 7..

публикувано на 23.07.24 в 13:54

Александър Николаев: Сега гледам към Световната титла (ВИДЕО)

Един варненски боец се завърна със Световна купа по кик бокс от Унгария. Александър Николаев се пребори за златото на това престижно състезание в Будапеща, като стана първи в стил лоу кик на 67 кг. Владо Вълев отговаря за подготовката на този състезател. Сега голямата мечта на Александър за тази година е да спечели и Световната титла. Нека..

публикувано на 23.07.24 в 11:50