Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват мрежата от социални и здравни услуги за деца във Варна

Община Варна ще кандидатства по мярката „Бъдеще за децата“, с която ще бъде разширена мрежата от социални и здравни услуги за деца. Общински съвет-Варна даде съгласието си общината да подаде проектно предложение по мярката, финансира със средства от европейската програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027).

„Бъдеще за децата“ ще надгради досегашните дейности в ключови за децата и семейството области, като ранно детско развитие, образование, здравеопазване, жилищно настаняване. Във фокуса ще бъдат бездомните деца, децата с увреждания, децата бежанци и мигранти, децата в несигурна семейна среда и всички деца и техните семейства, които имат нужда от подкрепа. Предвижда се да бъдат организирани обучения за подготовка на специалисти, които ще работят с деца в риск. 

Проектното предложение е подобно на изпълнявания в момента проект „Общностен център за деца и семейства“ . Той обаче изтича в средата на следващата година. За да се осигури непрекъсваемост на услугите, Община Варна ще кандидатства по новата мярка, бе уточнено на днешното заседание.

Бюджетът на операция „Бъдеще за децата“ е 81 млн. лв., като за Варна той е в размер до 391 хил. лева. Общината ще осигури средства от местната хазна за мостово финансиране преди възстановяването им от програмата.

Максималният срок за изпълнение на проекта е до 31 декември 2026 г. 

Общинските съветници решиха да дадат зелена светлина и на възможността за сътрудничество между варненския район „Одесос“ и район „Чентру“ на молдовската столица Кишинев. Предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество с цел опознаване на работата на двете администрации на местно самоуправление, насърчаване на двустранни отношения между местни икономически субект и обмяна на опит в сфери от общ интерес.

Възнагражденията на органите за управление и контрол на публичните общински предприятия ще се определят по нови правила, стана още ясно по време на сесията днес. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за провеждане на конкурс за избор на членове на органите на управление и контрол на публичните предприятия на Община Варна. Измененията, предложени от председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, бяха одобрени и на сесията на ОбС-Варна. Сегашните правила са изцяло заимствани от Закона за публичните предприятия. Те обаче са трудно приложими по отношение на общинските публични предприятия – в частта на критериите за определяне на възнаграждението в зависимост от стойността на активите, средносписъчния брой на персонала по трудови договори и др. Същевременно законодателят е предоставил възможност на органите на местно самоуправление да определят самостоятелно реда за определяне на възнагражденията на органите за управление и контрол на общинските търговски дружества. Заплатите ще бъдат диференцирани според вида и спецификата на дейността на търговското дружество.

Общинските съветници решиха още продажбата на два апартамента, собственост на дружеството в ликвидация „Централен универсален магазин“ ЕАД. По този начин ще стане възможно заличиване от Търговския регистър и от Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията, дружеството трябва да плати задълженията си към Община Варна в размер на близо 220 000 лева, произтичащи от дължим данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. „ЦУМ – Варна“ притежава два апартамента с данъчни оценки общо 345 000 лева. Имотите ще бъдат предложени за продажба чрез публичен търг. Сумите, останали след погасяване на задълженията, ще бъдат възстановени от Община Варна след заличаване на дружеството.

Община Варна ще повиши финансовите стимули за спортистите, спечелили олимпийски отличия, решиха депутатите от Варненския Общински съвет.  „Инструкцията за материално стимулиране на варненски спортисти, треньори и длъжностни лица“, определя олимпийските шампиони от Варна да получават по 25 000 лв. от общинския бюджет. Сребърните медалисти ще вземат по 20 000, а бронзовите – по 15 000 лв. Паричните бонуси досега бяха съответно 12 000, 10 000 и 8 000 лв. 

За шампионите от световни и европейски първенства финансовите стимули се запазват същите – съответно по 8 000 и 5 000 лв. 

Нов момент в инструкцията е, че се въвеждат финансови бонуси за медалисти от параолимпийски игри, младежки олимпийски игри и европейски игри. Наградата от общината за параолимпийските шампиони ще е 8 000 лв. За второ място финансовият стимул ще бъде 6 000 лв., а за трето – 4 000 лв. 

Медалисти от младежки олимпийски игри ще получават за злато 3 000 лв., за сребро – 2 000 лв. и за бронз – 1 000 лв. Бонусите за носители на медали от европейски игри ще бъдат съответно 2 000 лв., 1 500 лв. и 1 000 лв. 

Промените в проектодокумента предвиждат младежите и кадетите да получават по-големи суми в сравнение със сега действащите правила. Младежите ще вземат 80% от предвидените финансови средства, а кадетите – 70%. Досега те попадаха в категория „други възрастови групи“, за които наградата е 50% от заложените в инструкцията. Парични стимули ще получават и състезатели от неолимпийски спортове. За тях бонусът ще е наполовина от този за спортистите, постигнали призови класирания по олимпийски спортове, решиха съветниците. В документа са нанесени корекции и допълнения, свързани с условията за отпускане на бонусите. Спортисти, постигнали класирания на клубни световни или европейски първенства, няма да имат право на финансов стимул. Същото важи за отборни класирания на спортисти в индивидуалните спортове, когато не са включени като дисциплина в програмата на олимпийските игри. С парични средства няма да се награждават и спортисти, постигнали призови класирания с по-малко от две победи в индивидуална дисциплина или категории и формации с елиминации. 

Паричните награди ще се изплащат в края на всяка календарна година след заповед на кмета на община Варна и подлежат на облагане по данъчното законодателство в България. 

Финансовото подпомагане на спортните клубове и на проявите по програмите „Спорт“ и „Социален туризъм“ във Варна ще се осъществява по нови правила. Поправките се правят, за да се осигурят справедливи критерии за финансовото подпомагане на варненските спортни клубове при осъществяване на състезателно-тренировъчната им дейност, както и при организиране и провеждане на спортни прояви в града. 

В единия проектодокумент е записано, че за финансово подпомагане могат да кандидатстват само спортни клубове, в чието наименование се включва думата „клуб“ и думи, указващи извършването на спортна дейност. Друго ново условие е да имат сключен договор с треньорски кадри по съответния вид спорт, а ако е многоспортов клуб – най-малко по един вид спорт, в който са регламентирани правата и задълженията му. 

Срокът за кандидатстване за финансово подпомагане остава до 31 януари на съответната година, но отпадат част от изискуемите документи. Спортните клубове вече няма да представят удостоверение за актуално състояние, издадено от фирменото отделение към Варненския окръжен съд; копие на удостоверение, че е вписан в Националния регистър на спортните организации в Република България към Министерството на младежта и спорта, както и копие на удостоверение, че е вписан като юридическо лице с нестопанска цел в Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност, воден при Министерство на правосъдието. 

Специална комисия, определена със заповед на кмета, в двуседмичен срок от датата на заповедта ще разгледа постъпилите искания и приложените към тях документи и ще извърши проверка на верността на изчислените точки съобразно критериите за оценка на спортните резултати. Стойността на 1 точка ще се определя, като общият размер на утвърдените средства за финансово подпомагане за спортните клубове се раздели на общия брой получени точки по тази наредба. Средствата за всеки спортен клуб ще се изчисляват като получените точки на съответния клуб се умножат по стойността на 1 точка. 

Резултатът от набраните точки от държавните първенства на съответния варненски спортен клуб ще продължи се коригира с коефициенти в зависимост от обхванатите (броя) спортисти, възрастови групи и отбори, взели участие в състезанията от държавния спортен календар. Досега полученият общ сбор се умножаваше с коефициент 1,30, но се предвижда той да се промени на 1,50. 

Другата наредба вече ще се нарича Наредба за финансово подпомагане на проявите по програма „Спорт“ и програма „Спортно-туристическа дейност“. По реда й ще могат да кандидатстват варненски спортни клубове, които членуват в лицензирана спортна федерация; туристически дружества, които са вписани в регистъра на Националната организация за спортно-туристическа дейност и други юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, с предмет на дейност в областта на физическото възпитание и спорта. 

Срокът за кандидатстване също се променя. Заинтересуваните организации ще трябва да подадат предложенията си по образец за финансово подпомагане на спортни и спортно-туристически прояви през следващата година до 30 септември, а не до 31 октомври, както беше досега.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея

Руският президент Владимир Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея за справяне с щетите от скорошните наводнения, предаде Асошиейтед Прес, цитирайки местни медии. Путин изрази своето „дълбоко съчувствие и подкрепа“ на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази готовността си да предостави незабавна помощ при бедствия, за да помогне на Северна..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Заради чума по преживните животни в Гърция и Румъния, от утре ще има дезинфекция за автомобили на всички гранични пунктове

Дезинфекция на всички гранични пунктове ще бъде въведена за автомобили от утре заради усложнената епидемична обстановка основно в Гърция и Румъния, както и заради многото регистрирани заболявания на чума по дребните преживни животни. Това съобщи директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински. За мярката страната ни е информирала по..

публикувано на 04.08.24 в 16:55

Държавата с мерки по границите ни срещу навлизането на чума по животни

От утре по всички гранични пунктове на България с други държави се въвежда дезинфекция заради риска от навлизане на заболяването чума по дребните преживни животни, това каза пред журналисти в Кърджали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински. Заедно със заместник-министъра на земеделието и храните..

публикувано на 04.08.24 в 16:04
Слави Трифонов

ИТН ще върнат мандата за съставяне на правителство, отиваме на нови извънредни парламентарни избори тази есен

ИТН връща мандата, отиваме за седми път на избори в последните три години. Това стана ясно днес следобед, след пост във фейсбук на лидера на ИТН Слави Трифонов."Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се..

публикувано на 04.08.24 в 15:46
Албена

28 градуса максимална температура в понеделник

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. По Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 20°. Утре ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато на отделни места, главно по Черноморието ще превали, възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб северен, по Черноморието следобед до..

публикувано на 04.08.24 в 15:10

Ясен Бонев и Калина Николаева спечелиха плувния маратон Галата - Варна

Приключи награждаването на победителите в плувния маратон Галата - Варна . Участваха 267 плувци от 7 държави.  Първи при мъжете е Ясен Бонев, ученик в Първа ЕГ с време 1 час, 6 минути и 46 секунди, а при жените - студентката в САЩ Калина Николаева с време 1 час, 6 минути и 31секунди. Победителите бяха наградени от..

публикувано на 04.08.24 в 13:13

Четирима са загинали, а 30 са ранени в катастрофи през изминалото денонощие

Четирима са загинали, а 30 са ранени в станалите 30 катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР.  В столицата е регистрирано едно тежко пътнотранспортно произшествие и девет леки; един човек е ранен.  От началото на тази година в катастрофи са загинали 250 души, ранените са 5046, показват данните от МВР.

публикувано на 04.08.24 в 12:57