Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е сред шампионите-кандидати за технологична модернизация

Снимка: Facebook /Асоциация на индустриалния капитал в България

До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще публикува списъка с одобрените за финансиране проекти за безвъзмездна помощ за купуване на машини и оборудване. Това ще са първите фирми у нас, спечелили финансиране по по мярката „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.

Най-много фирми от областите Пловдив, Варна и Русе, извън столицата, са кандидатствали по първата процедура. От Варна са подадени 146 проектни предложения за безвъзмездна помощ за над 31 млн. лв. От Бургас са кандидатствали 89 проекта за над 20 млн. лв.

Подкрепа за технологична модернизация на своя бизнес са заявили общо над 2500 кандидати в цялата страна. Общо заявените разходи по проектите са над 1 млрд. лв. Към финалната фаза на оценката преминаха около 2000 компании.


По публикацията работи: Емилия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

368 са кандидатите за депутати от варненския регион (СПИСЪК)

368 са кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарния вот за Трети Варненски многомандатен избирателен район. Те са от 28 партии и коалиции, като на изборите на 27 октомври ще се яви и един независим кандидат - Николай Наков.  Водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Даниел Митов, а на тази на "Продължаваме промяната - демократична..

публикувано на 25.09.24 в 14:45

Тестват системата BG-Alert и сирените на 1 октомври

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:38
Агенция Вижън

Ден на отворените врати провежда Агенция за социално развитие Вижън

Ден на отворените врати провежда днес Агенция за социално развитие Вижън във Варна. Поканата е за един от офисите, където се предлагат социални услуги, този на ул. „Тодор Икономов“ №35. До 16.00 часа вратите остават отворени за всеки, който желае да се запознае с дейностите  на агенцията, която набира нови потребители, каза за Радио Варна..

публикувано на 25.09.24 в 13:02

Ръст на бюджетните заплати с 10 % искат от КНСБ

За ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година настояват от КНСБ , за целта ще са необходими допълнителни 1.8 милиарда лева. Президентът на синдиката Пламен Димитров настоя за спешно въвеждане на "заплата за издръжка", свързана с нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните..

публикувано на 25.09.24 в 12:18

Варна ще отбележи Европейския ден на езиците

Варна ще отбележи Европейския ден на езиците с редица забавни инициативи на 26 септември (четвъртък), от 17 до 20 часа, на входа на Морската градина.   По време на събитието ученици и преподаватели ще презентират под формата на интерактивни забавни дейности различните езици, които се изучават във варненските училища - френски, английски, испански,..

публикувано на 25.09.24 в 12:09

Кампания за разделно събиране на опасни отпадъци организират от днес във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Провеждането ѝ е в изпълнение на ангажиментите по Закона за управление на отпадъците. Кампанията ще се проведе в четири поредни дни – от днес до 28 септември 2024 г. на територията на всички райони на общината. Мобилните събирателни пунктове ще бъдат разположени..

публикувано на 25.09.24 в 11:20

Експерти: Изграждането на ветрогенератори в Черно море ще засегне популациите на делфините и акулата

Изграждането на ветрогенератори в Черно море ще засегне популациите на делфините и акулата, като най-вероятно тези два вида ще напуснат районите на ветропарковете. Това е съобщил Виктор Ница – учен от румънския институт „Григор Антипа“, по време на заседание на Консултативния съвет за Черно море, което се проведе в края на миналата седмица в Констанца...

публикувано на 25.09.24 в 11:15