Тюркян Севен, по-известна с името на профила си в социалните мрежи - „Щипка Серотонин“, издаде първата си книга с рецепти - „Щипка серотонин. 101 рецепти от Тюркян Севен“. Д-р Севен няма претенции да е професионалист нито в писането, нито в кулинарията. Може би и заради това обяснява, че „в повечето случаи мери продуктите с чаши, лъжици, щипки и даже на око“.
Последователите й – над 80 000 души само във Фейсбук, основно българи, обаче я окуражили да събере в сборник всички онези ориенталски и балкански вкуснотии, които „забърквала“ в мрежата. Последната дума била на семейството й – съпругът и двете й дъщери, които също застават зад идеята за книгата.
От стотиците рецепти, които Тюркян Севен изписва ден след ден в продължение на почти 3 години, за книжното тяло е подбрала 101. Последната, която „преляла“, първоначално замислените 100, била за соленки. В книгата освен предложения от традиционната турска кухня, Тюркян публикува и няколко бабини рецепти. От родното Лудогорие, където израства, можете да намерите какво ви е нужно и как се прави дъзмана, както и млечна пилешка супа.
Тюркян е стоматолог по образование с петнадесетгодишен стаж, после работи в администрацията на семейната болница. „Никога не бих повярвала, ако ми бяха казали, че един ден, ще напиша книга, и то на тема кулинария, и даже на български език“, пише Тюркян Севен в предговора на книгата.
Тя е родена в с. Прелез, община Завет, но израства в Разград. По време на възродителния процес семейството й е принудено за три дни да събере багажа си - в по два куфара за всеки, и с влак е депортирано в Австрия. Година по-късно заминават за Турция. Въпреки десетилетията далеч от Разград и Прелез, и днес Тюркян говори и пише на чудесен български /ще чуете в прикачения звуков файл/.
Днес Тюркян Севен с постовете си в социалните мрежи, а и с първата си книга „Щипка серотонин. 101 рецепти от Тюркян Севен“, е, може би, най-финият и нетрадиционен посланик на съседите ни у нас. И не само с вкусните истории, които разказва в снимки и текст, но и помощта, която оказва на мнозина българи, и с „репортажите“ си за неподозирани места, традиции и събития в Истанбул. „С течение на времето забелязах, че моите приятели, следващи страничката ми, изпитват невероятен интерес не само към рецептите ми, а и към Истанбул. Така започнах да споделями кадри от различни квартали на великолепния Истанбул, които посещавам в ежедневието си, турски традиции, обичаи, снимки на моята градинка (градинарството и фотографията са две от другите ми хобита)“, обяснява още Трюкян.
За около месец на книжния пазар „Щипка серотонин. 101 рецепти от Тюркян Севен“ е с втори тираж.
Чуйте интервюто на Веселина Божинова с Тюркян Севен.
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..