Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холивудски филм започва с "Полегнала е Тодора" и други очаквани заглавия през 2023-а

Снимка: архив

"Дюн: Част втора" излиза на 3 ноември. Режисьорът Дени Вилньов вече завърши снимките на продължението, базирано на научнофантастичната книга на Франк Хърбърт. Пол Атреидски  ще опознае пустинната планета Аракис по нов начин и ще търси отмъщение от онези, които са унищожили семейството му.

На 21 юли излиза новият филм на режисьора Кристофър Нолан "Опенхаймер". Филмът е биографичен за "бащата на атомната бомба" Робърт Опенхаймер. В ролята влиза Килиан Мърфи, който си партнира с Емили Блънт, Мат Деймън, Кенет Брана, Робърт Дауни Джуниър и Гари Олдман.

"Killers of the Flower Moon" e най-новият филм на Мартин Скорсезе. След като имаше бюджет от близо 250 милиона долара за предшния си филм "Ирландецът", който излезе в Нетфликс, сега Скорсезе работи с 200 милиона долара за друга стрийминг платформа Apple TV+. Историята се развива в 20-те години на миналия век в Оклахома и описва разследването на поредица от убийства на хора от коренното население, чиито земи са богати на нефт. Бруталните престъпления стават известни с името "Управлението на терора".  В главните роли са легендите Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро.

Още на 20 януари излиза новият филм на режисьора Деймиън Шазел „Вавилон”. Шазел е добре познат от „Ла ла ленд”, „Камшичен удар” и "Първият човек". Той е сред младите режисьори, чийто проекти се очакват с огромен интерес. Вавилон е с участието на мегазвездите Брад Пит и Марго Роби и разказва за прехода от нямото към звуковото кино в Холивуд. Истински епос е лентата, над 3 часа и е сред фаворитите за Оскар през март.

През тази година ще видим и Хоакин Финикс в ролята на Наполеон Бонапарт. Режисьор е Ридли Скот, а императрица Жозефина играе Ванеса Кърби. "Наполеон" още няма конкретна дата за премиерата, но и тя ще е по Apple TV+.

На 3 февруари на голям екран у нас ще видим "Баншите от Инишерин" на режисьора Мартин Макдона. Лентата е сред фаворитите за Оскар, а в главните роли са Колин Фарел и Брендан Глийсън. Интересна история за двама дълогогдишния приятели, в чиито взаимоотношения настъпва разрив, когато единият решава, че вече другия не му е приятен. Черна комедия, която ще ви изненада с "Полегнала е Тодора" в началото. 

Седмата част от "Мисията Невъзможна" ще видим през лятото на 14 юли. Том Крус и компания ще търсят "Пълна разплата", а това е само първа част. Втората ще излезе през 2024 година.

Вече на 80 години Харисън Форд за последен път влиза в образа на Индиана Джоунс в петата част от поредицата, която носи заглавието "Часовникът на съдбата". Това е първият филм, който не е режисиран от Стивън Спилбърг, а от Джеймс Манголд. Премиерата е в последния ден на юни.

Още едно продължение ще има през тази година на култова поредица - Бързи и яростни 10 на 19 май. Очакванията са това да е предпоследният филм от поредицата, като финалът ще е през 2024-а. Десетата част има космически бюджет, а каскадите стават все по-абсурдни, но забавлението с Вин Дизел и компания е гарантирано, ако си падате по високите скорости.

Силвестър Сталоун също не слиза от екрана. Тази година ще го видим в ролята на Барни Рос в "Непобедимите 4" през септември. Компания ще му правят Долф Лундгрен, 50 Cent, Джейсън Стейтъм и Анди Гарсия. Екшънът е сниман и в България, а снимките завършиха през декември.

"Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии" излиза на 17 ноември. В случая става дума за адаптация на книгата "Балада за пойни птици и змии", която се явява предистория на хитовата поредица, която направи Дженифър Лорънс суперзвезда.

Три премиери ще има на български филми през януари още – "Майка" на Зорница София, "Януари" на Андрей Паунов и "Васил". Този филм е испански, но в главната роля е Иван Бърнев, който играе българин в Испания, приютен от местен жител. "Игра на доверие" на Мартин Макариев излиза през февруари, както и „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акордеонистът Димитър Стойков: Музикантите не се създават, те се раждат

Народният музикант Димитър Стойков, носител на множество награди като акордеонист, е един от носителите на званието "Почетен гражданин на Варна".  Той получава признанието за дългогодишната и богата творческа дейност, допринесла за обогатяване на фолклора в страната ни.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна Музикалното наследство..

публикувано на 15.08.24 в 16:35

Борислав Дряновски: За мен Варна е кауза!

Историкът и изследовател Борислав Дряновски е един от шестимата, удостоени със званието "Почетен гражданин на Варна". Дряновски получава признанието за цялостния му принос към историята на града и страната ни и по повод неговата 80-годишнина. Церемонията ще бъде тази вечер в Летния театър.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна..

публикувано на 15.08.24 в 15:28

„Феята от захарницата“ гостува във Варна

Авторът на поредицата за деца „Феята от захарницата“ – Катя Антонова, ще се срещне с малки и пораснали читатели във Варна на 24 август. Събитието ще се проведе от 11 часа в книжарницата във Фестивалния и конгресен център - Варна. То е част от традиционните гостувания на писателката в различни градове в страната. Входът е свободен и са поканени всички..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Миналото на Варна оживява в подкаст и печатно издание

В Деня на Варна, 15 август, започва излъчването на подкаста „Свидетелства от Варна“, а през ноември предстои и премиерата на печатно издание в 500 страници.  Поредицата събира 48 автентични спомени на четири поколения актьори, музиканти, художници, архитекти и организатори, оставили следа в живота на Варна. Интервютата са осъществени през 1993 -..

публикувано на 14.08.24 в 14:39

В края на август излиза новата книга на Георги Господинов

На 27 август излиза новата книга "Градинарят и смъртта" на Георги Георгиев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.  "Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели", подчерта Господинов.  "Баща ми беше градинар. Сега е градина...

публикувано на 09.08.24 в 13:38

Започна археологическият сезон в община Каварна

Археологическият сезон в община Каварна беше подновен преди дни. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври месец, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 09.08.24 в 11:19

Национално антикварно изложение започва във Варна

Националното антикварно изложение започва от днес и ще продължи до 11 август във Варна.  Над 200 антикварни щанда са подредени на на алеите до Аквариума в Морската градина.  Събитието е организирано от Народно читалище "Стара Варна" със съдействието на Общината в морската столица и е посветено на Деня на Варна, 15 август. 

публикувано на 09.08.24 в 09:23