Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха участниците в конкурса "Да украсим Варна за Коледа"


Рекорден брой участници - 59, с подкрепата на над 22 000 души, се включиха в общинския конкурс "Да украсим Варна за Коледа", който се проведе за седма поредна година. Кметът на Варна Иван Портних награди всички, които изпратиха снимки и видеоклипове с коледна и новогодишна украса от своите домове, дворове, офис помещения и административни сгради. Кадрите бяха публикувани във фейсбук страницата „Да украсим Варна за Коледа“ за харесване и споделяне - в периода от 01.12.2022 г. до 06.01.2023 г.

В конкурса се включиха много детски градини, търговски обекти, жилищни входове и цели жилищни кооперации, частни лица. Тази година победителите в отделните категории получиха специални монети с реплика на артефакти от най-старото обработено злато на Варненския халколитен некропол, по повод 50 години от откриването на златното съкровище.

В раздел „Украса на домове“, победител е Величка Иванова от кв. „Виница“, която за поредна година спечели сърцата на феновете на Коледа, който й отреди първото място.




Раздел „Украса на общи помещения в многоетажна собственост“ за трета поредна година печелят жителите на блок № 205, вх. 3 в квартал „Кайсиева градина“.

Михаела Узунова е негов домоуправител. "Украсяваме с коледни лампички и декорации. Всеки, който мине покрай нашия вход, се радва на украсата, защото няма по-красиво украсен вход в квартала. Всяка година добавям по нещо ново към коледната украса", коментира Михаела Узунова пред Ваня Славова:








Най-оспорвана бе надпреварата в раздел „Украса на обществена сграда“, в който се включиха общо 40 участници, от които 26 детски градини, 4 ясли, 4 училища, 2 учебни центъра, 4 лечебни заведения. Заради рекорден брой реакции на видеа бяха отличени две детски градини - ДГ №10 „Карамфилче“, които спечелиха златната монета за най-красив видеоклип и силен вот от Варна и България, и ДГ №38 „Маргаритка“ - с награда за най-активно присъствие и подкрепа.

В раздел „Украса на търговски помещения“, победител е салонът на Живи Христова, които печелят отличието за трета година.

Сред наградените участници тази година е и ДГ "Ран Босилек" в Тополи. "С изключително желание и ентусиазъм колежките, заедно с децата, направиха една наистина уникална зимна приказка. Децата са винаги заедно с нас. Обикновено всяка година в четвърта група правим битова украса за Бъдни вечер. Тази година децата изнесоха и празнична програма, изцяло автентична.  Децата бяха в национални носии. Атмосферата при нас е много топла и уютна", коментира пред Ваня Славова заместник-директорката на детската градина Иванка Димитрова:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рождество Богородично

На 8 септември Православната църква отбелязва празника Рождество на пресвета Богородица , известен в народната традиция като Малка Богородица. На Малка Богородица се чества рождението на Христовата майка. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа ...

публикувано на 08.09.24 в 09:49

Журито на 81-вото издание на кинофестивала във Венеция ще обяви победителите тази вечер

Международният филмов фестивал във Венеция ще раздаде отличията си на церемония тази вечер, предадоха осведомителните агенции. Френската актриса Изабел Юпер и оглавяването от нея жури се събират в събота, за да връчат отличието "Златен лъв" за най-добър филм, както и останалите призове на форума. След десетдневна надпревара ще стане ясен..

публикувано на 07.09.24 в 14:22

84 години от връщането на Южна Добруджа

На днешния ден се навършват 84 години от подписването на Крайовската спогодба, която нормализира отношенията между Царство България и Кралство Румъния, връщайки Южна Добруджа на България, припомня БГНЕС. Българи и румънци в продължение на векове са живели в мир и добри отношения помежду си. Между..

обновено на 07.09.24 в 13:58

ВМС почетоха паметта на загиналите за Освобождението на Добруджа

На 7 септември4по случай 108-та годишнина от Добричката епопея, представителна част от Военноморските сили участва във военен ритуал на Мемориала в памет на загиналите от пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа, издигнат край с. Козлодуйци, Добричка община. Строят на почетния караул беше приет от капитан ранг Борислав..

публикувано на 07.09.24 в 12:25

Адел предпочете семейството пред 200 млн. долара

Британската поп дива Адел е отказала потенциална заплата от 200 милиона долара, което може да се окаже едно от най-големите предложения в кариерата й, съобщи „Дейли мейл“. Предложението е от Китай, където искаха да я наемат за представления в казино в Макао, а концертите щяха да бъдат подобни на нейните поредица от изпълнения Weekends With..

публикувано на 07.09.24 в 09:25

Продават пиратския кораб "Св. Николай"

Продават пиратския кораб "Св. Николай", видя репортер на Радио Варна. Обявената цена е 70 хиляди евро. Корабът е построен през 1942 година във Варна по хърватски проект. Използван е за военни цели. ​ В края на Втората световна война немското командване издава заповед военната флота на България да бъде подпалена и потопена, за да не..

публикувано на 06.09.24 в 15:55

Четири села празнуват в община Добричка

Денят на Съединението е празник и за четири населени места в община Добричка, съобщават от местната администрация. Това са селата Батово, Божурово, Златия и Овчарово.  Тържествата в село Батово ще се проведат на площада. Участие в тях ще вземат малчугани от детска градина „Зорница“ в населеното място, фолклорни самодейни състави от читалището в..

публикувано на 06.09.24 в 10:53