Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчи дол одобри издаване на ПУП за ВЕИ парк в землището на общината

4
Снимка: Мариела Димитрова

Мнозинството в Общинския съвет във Вълчи дол гласува издаване на ПУП за строителство по искането на "Добротич уинд" АД за изграждане на ВЕИ парк в землището на общината.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС - 9, решението беше взето.

Четиримата съветници от БСП и партия "Свобода", гласуваха против.

Гласуването беше предшествано от втори пореден протест и разгорещен дебат в заседателната зала между земеделци, местни хора, екипа на инвеститора. А след като беше дадено разрешение за ПУП от мнозинството в местния парламент, се чуха и гневни изблици от хората срещу общинските съветници, гласували "за" и възгласи "Оставка". 

Преди началото на извънредната сесия, земеделци и граждани протестираха за пореден път срещу предложението. Те се събраха пред входа на Общината във Вълчи дол, за да изразят несъгласието си. Това извънредно тематично заседание на ОС-Вълчи дол се проведе при засилено полицейско присъствие, както пред сградата на общината, така и пред залата, но нарушения на реда нямаше. Този път, за разлика от сесията на 15.12  м.г. в общината беше въведен пропускателен режим за гражданите с цел да се контролира броя на влизащите. По време на дебата земеделският производител Красимира Петрова поднесе пита хляб (вж.снимки) на заседателната маса с посланието, че гласуването "за" днес ще е гласуване срещу хляба. Преди гласуването земеделецът и общински съветник от партия "Свобода" Преслав Петров предложи на колегите си съветници всички да гласуват "против" с два аргумента: първо в режим на гласуване има две тези "за" и "против" и би следвало и двете да са законосъобразни, второ когато отхвърлят искането и ако то все пак бъде върнато впоследствие от областния управител като незаконосъобразно, периодът между двете събития ще даде възможност на общинската администрация да разгледа постъпилите жалби от собственици на съседни парцели на отредените за разполагане на турбините, според проекта. Не стана ясно кога са били входирани жалбите и защо не са били разгледани от администрацията своевременно преди гласуването днес.

Мариела Димитрова с подробностите:


Видеозапис от заседанието ще бъде качен е сайта на общината, увери ПР-т на общинската администрация Валя Чобанова.






По публикацията работиха: Олга Карова, Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентат срещу Доналд Тръмп на предизборен митинг, има загинали и ранени

Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелбата срещу него на митинг в Пенсилвания. Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва зрители на митинга. Един човек от публиката е загинал, има още сериозно ранени. Тръмп е бил прегледан в болница. В изявление от предизборния му щаб бе..

публикувано на 14.07.24 в 07:38

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11