Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Жълти стотинки" търси доброволци във Варна

| обновено на 20.01.23 в 12:16

Столица на благотворителната кампания "Жълти стотинки - деца помагат на деца" през тази година ще бъде Велинград. Това съобщи за Радио Варна един от координаторите на инициативата във Варна Пламена Петрова. 

Кампанията навлиза в своята 15-а годишнина, и стотинка по стотинка, капка по капка, в морето от доброта се присъединяват много хора. "Във Варна има нужда от доброволци и добротворци. Всеки, който има желание да се включи в екипа ни и в логистиката като доброволец, може да заповяда. Това е едно изключително вълшебно преживяване - цялата кампания и зарядът, който носи тя", коментира с много положителна емоция Пламена Петрова.

Над 600 000 лв. на жълти стотинки е събрала от началото на своето създаване кампанията. Със средствата се купува медицинска апаратура за отделенията в цялата страна.

Всяка година инициативата има своя столица, а миналата това е бил град Силистра. "Успяхме да осигурим необходимите апаратури в болницата там - дарихме 5 700 лв. за обзавеждането на две отделения. Закупихме кувиоз съвместно с кампанията за събиране на капачки в Силистра. Кувиозът беше на стойност 16 200 лв. Това, което доплащахме, беше неонатален респиратор на стойност 36 хиляди и към момента сме платили малко над 50 хиляди лева за дарения за Силистра", отчете Петрова.

Предадените жълти стотинки от двете кампании във Варна през миналата година - през юни и декември, са около 5-6 хиляди лева. Втората част от тях още не е отброена и предадена, тъй като месец декември е натоварен за банките и това се случва до края на януари. 

Жълтите стотинки, събрани в различните кампании, се събират по традиция на 1 юни и 6 декември.

Всеки желаещ може да предава своите жълти стотинки. Във Варна пунктовете са два - зад сградата на Община Варна и във Възраждане-1. Точните им адреси могат да се видят във Фейсбук страницата на кампанията "Жълти стотинки - деца помагат на деца".

"Основното в нашата кауза е,че е тя има възпитателна цел. Магичното в каузата е, че по този начин децата се учат от нас, с личния ни пример. Показваме им, че можем заедно да създаваме красиви неща", каза още Пламена Петрова.

Подробностите чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05

Младежкият фестивал на Варна „Фън сити +“ тази събота и неделя

На 10 и 11 август (събота и неделя) във Варна ще се проведе 14-тото издание на Младежки фестивал „Фън сити +“. Зрителите и гостите на морската столица ще могат да посетят събитията, включени в програмата на форума през двата почивни дни от 19:00 до 23:00 часа на площад „Антон Новак“. Фестивалът се финансира и провежда в изпълнение на програма „Младежки..

публикувано на 09.08.24 в 12:50