Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нора и нейните човешки арменски и неарменски истории

Нора или Шинорик, както звучи автентичното ѝ име, разказва откак се помни. Публикува обаче едва от няколко години - от 2015 г.

Майсторски написани кратки истории, заредени с емоция, ирония, малко тъга и смях. Като тази как се месеци наред получава призовки - заради името си, да се влее в редиците на българската армия след завършване на средното си образование. Или други, свързани с дома и гозбите на баба ѝ, една от няколкото десетки хиляди арменци, успели да оцелеят и да се спасят у нас след Арменския геноцид през 1915 г. в тогавашната Османска империя.

Ето и един кратък спомен от "Откровенията на един Шинорик" на Нора Ардашева.

"Преди много години, тогава, когато имаше много силна арменска общност в нашия град (каква ирония, че това беше по времето, когато църквата беше в немилост заради политическите настройки на държавата ни), нашата танцова трупа беше поканена в Армения на турне!

Годината беше 1982, ако не се лъжа.

Отделно откровение може да се напише за това пътуване, но аз ще се съсредоточа върху посещението ни в Ечмиадзин /арменският Ватикан/

Беше върховно преживяване за моите крехки години, повярвайте.

Беше Голяма Богородица. Арменци от цял свят се бяха присъединили на големи групи към семинаристи, духовници и послушници.

В невероятната църква, прозвуча ангелският глас на Лусине Закарян. Всички бяхме разтърсени. Големи мъже хлипаха до мен, без да крият сълзите си. Сълзи на радост, гордост, че си частица от това величествено поклонение и дълбоко християнско смирение!

Представяте си, нали? Имах чувството, че се намирам в Забранения град!!!

След литургията, Върховният ни духовен глава, Католигосът, последван от дълга редица висши сановници, излезе величествено от църквата и се отправи към покоите си.

Хора от цял свят се втурнаха да докоснат...не знам какво всъщност.

А аз?

Аз, стоях неспособна да анализирам емоциите си и се стараех да запомня всеки миг от това свещенодействие, защото знаех, че това не се случва всеки ден.

Запомних много неща!

Запомних странните качулки, които носеха свещениците от най-близкото му обкръжение, запомних блясъка на диамантите(повярвайте различавах ги тогава, различавам ги и сега) инкрустирани в кръстовете, висящи на вратовете им и кървавочервените рубини по ръцете им! Запомних белите мерцедеси, последен модел, в които се качиха след това той и приближените му и отпрашиха на някъде!

Бях изключително впечатлена. Въздействието на тези картини върху крехкото ми комсомолско съзнание беше като шок!

Както и ужасяващата беднота, в която живееха 90% от нашите сънародници в Армения."


Повече може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награждават участниците от конкурса "Бабини ръчички-могат всичко"

Народно читалище "П. Р. Славейков 1928" - Варна ви кани на откриването на изложбата "БАБИНИ РЪЧИЧКИ - МОГАТ ВСИЧКО!" и награждаването на участничките в едноименния конкурс за ръчно изработени предмети. Днес от 16:30 часа в Галерия "Палитра" в читалището в район "Владислав Варненчик".  Целта на конкурса бе да предизвиква бабите да покажат..

публикувано на 27.01.23 в 10:40

"Министър на щастието" превзема Варна

Тя е най-смешната жена в България и превзема сцената, въоръжена с Ницше и Фройд, за да ни представи „Министър на щастието“. Обещава да ни потопи в смях и щастие със своя  stand-up blockbuster "Министър на щастието"  тази вечер във Варна.  Министърката на щастието се казва Олга Антонова и е от Варна, а в комедийния си спектакъл събира най-силните си..

публикувано на 26.01.23 в 15:16

Изложба събира рисунки от образователните занятия във Варненската галерия

На 30 януари 2023 г. от 16:00 ч. Градската художествена галерия на Варна представя изложба с рисунки от темата „Изграждане на пейзаж с молив“ част от образователния модул „Въведение в графиката“, организиран от Градската художествена галерия и Галерия за графично изкуство – Варна. Образователната тема „Изграждане на пейзаж с молив“ се реализира в..

публикувано на 26.01.23 в 14:58

Фотоизложба за Освобождението в Добрич

Фотоизложбата „И сложиха главите си за Отечеството” подреди Регионалния исторически музей в Добрич в сградата на Областната администрация.  Експозицията е посветена на 145-годишнината от Освобождението на Добрич от османско робство. На 27 табла са проследени хронологично борбите на добруджанските българи за свобода – от хайдушкото движение до..

публикувано на 26.01.23 в 13:53
Отдел

Старият грамофон разказва в библиотеката и детските градини във Варна

„Старият грамофон разказва“ е иницатива на отдел „Изкуство“ към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Започва през миналата година и се радва на популярност сред децата, защото е едно много по-различно за тях преживяване в съвременния информационен свят. В рамките на инициативата екип от отдел „Изкуство“ посещават различни..

публикувано на 26.01.23 в 10:14

Продадоха се над 70% от билетите за Малкович в Народния театър

Над 70% от билетите за гостуването на Джон Малкович в Народния театър бяха продадени в първите 2 часа от тяхното пускане. Дълги опашки се извиха пред театъра часове преди отварянето на двете каси. Огромният зрителски интерес към спектакъла „В самотата на памуковите полета“ с участието на холивудската звезда Джон Малкович и литовската актриса Ингеборга..

публикувано на 25.01.23 в 18:32

14 години Младежка фондация "Аморфа"

14 години отбелязва днес варненската младежка фондация „Аморфа”. Рожденият ден ще бъде отбелязан и с изложбата „Аморфа Академия 2022”. Снимките припомнят поредицата от културни инициативи, които кадетите на академията осъществиха в множество и различни по вид обществени и частни пространства, открити и закрити, в градовете Варна и София,..

публикувано на 25.01.23 в 13:46