Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Световна премиера на мюзикъла "Калас и Онасис" във Варна през юни

| обновено на 23.01.23 в 15:31

В края на юни, по случай 100-годишнината от рождението на великата Мария Калас, Държавната опера във Варна ще представи световната премиера на мюзикъла „Калас и Онасис“ по музика, сценарий и текст на Христос Папагеоргиу. Постановката е дело на Страцимир Павлов - музикален ръководител, диригент и аранжименти, и Петко Бонев - режисьор.

Авторът Христос Папагеоргиу, който живее в Ню Йорк, пристигна специално за кастинга.

Даниела Стойнова разговаря с маестро Страцимир Павлов, който съобщи новината, че вече са водени предварителни разговори със световноизвестната оперна певица Цветелина Василева за ролята на Мария Калас.


Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън


"Специално в това произведение ролята на Калас, която освен че трябва да пее оперно, трябва едновременно да владее и бродуейския стил на пеене. В частите на спектакъла, когато те си говорят с Онасис, звучи Бродуейски, а когато тя е на сцената като великата дива Мария Калас, пее оперно, както е пяла Мария Калас", каза маестро Страцимир Павлов.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова със Страцимир Павлов:Варненската опера днес, часът е 13. Пред стая 108 е пълно с млади хора. Чакат, за да се включат във втория кастинг за мюзикъла „Калас и Онасис“. Драгомир Шопов е за втори път във Варна:

"Това е нещо много интересно. Когато научих, че ще се прави световна премиера, все още не бяха получили всички ноти. Аз се явих на първия кастинг само с това, което имаше. Музиката изключително много ми хареса. Изключително мелодична е", коментира пред Мартин Николов Шопов.

12 са соловите роли, за които артистичният екип избира участници.

"Имам огромно уважение към режисьора и все още се запознавам със самата пиеса. Доколкото разбирам, това е нещо, което сега се прави, сега се пише. Музиката звучи уникално и тъй като се прави от режисьор, когото аз уважавам и съм участвал в негови предишни проекти, абсолютно безапелационно казах: "Да! Отивам! Аз искам да играя - каквото ми дадете, ще го играя, ще го разуча, ще се раздам", "Реших да участвам, защото се занимавам с музика от много години. Пяла съм в хор, уча в Музикалното училище. Искам да се покажа, да се заявя, и хората да ме видят, дори и да се покажа за две секунди", споделят част от хората, които се явяват на втория кастинг днес.

 "Всеки ме пита коя е Калас. Там е рискът - да няма разочарования", коментира режисьорът Петко Бонев. Предизвикателство е и образът на Аристо Онасис, който е пълна противоположност на Мария Калас. "Най-богатият и арогантен тип по онова време. Може да се изиграе. Трудното е, че трябва да се изпее. Тези две роли са чудовищни ", коментира Бонев.

Още - от репортажа на Мартин Николов:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награждават участниците от конкурса "Бабини ръчички-могат всичко"

Народно читалище "П. Р. Славейков 1928" - Варна ви кани на откриването на изложбата "БАБИНИ РЪЧИЧКИ - МОГАТ ВСИЧКО!" и награждаването на участничките в едноименния конкурс за ръчно изработени предмети. Днес от 16:30 часа в Галерия "Палитра" в читалището в район "Владислав Варненчик".  Целта на конкурса бе да предизвиква бабите да покажат..

публикувано на 27.01.23 в 10:40

"Министър на щастието" превзема Варна

Тя е най-смешната жена в България и превзема сцената, въоръжена с Ницше и Фройд, за да ни представи „Министър на щастието“. Обещава да ни потопи в смях и щастие със своя  stand-up blockbuster "Министър на щастието"  тази вечер във Варна.  Министърката на щастието се казва Олга Антонова и е от Варна, а в комедийния си спектакъл събира най-силните си..

публикувано на 26.01.23 в 15:16

Изложба събира рисунки от образователните занятия във Варненската галерия

На 30 януари 2023 г. от 16:00 ч. Градската художествена галерия на Варна представя изложба с рисунки от темата „Изграждане на пейзаж с молив“ част от образователния модул „Въведение в графиката“, организиран от Градската художествена галерия и Галерия за графично изкуство – Варна. Образователната тема „Изграждане на пейзаж с молив“ се реализира в..

публикувано на 26.01.23 в 14:58

Фотоизложба за Освобождението в Добрич

Фотоизложбата „И сложиха главите си за Отечеството” подреди Регионалния исторически музей в Добрич в сградата на Областната администрация.  Експозицията е посветена на 145-годишнината от Освобождението на Добрич от османско робство. На 27 табла са проследени хронологично борбите на добруджанските българи за свобода – от хайдушкото движение до..

публикувано на 26.01.23 в 13:53
Отдел

Старият грамофон разказва в библиотеката и детските градини във Варна

„Старият грамофон разказва“ е иницатива на отдел „Изкуство“ към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Започва през миналата година и се радва на популярност сред децата, защото е едно много по-различно за тях преживяване в съвременния информационен свят. В рамките на инициативата екип от отдел „Изкуство“ посещават различни..

публикувано на 26.01.23 в 10:14

Продадоха се над 70% от билетите за Малкович в Народния театър

Над 70% от билетите за гостуването на Джон Малкович в Народния театър бяха продадени в първите 2 часа от тяхното пускане. Дълги опашки се извиха пред театъра часове преди отварянето на двете каси. Огромният зрителски интерес към спектакъла „В самотата на памуковите полета“ с участието на холивудската звезда Джон Малкович и литовската актриса Ингеборга..

публикувано на 25.01.23 в 18:32

14 години Младежка фондация "Аморфа"

14 години отбелязва днес варненската младежка фондация „Аморфа”. Рожденият ден ще бъде отбелязан и с изложбата „Аморфа Академия 2022”. Снимките припомнят поредицата от културни инициативи, които кадетите на академията осъществиха в множество и различни по вид обществени и частни пространства, открити и закрити, в градовете Варна и София,..

публикувано на 25.01.23 в 13:46