Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датите 23 февруари и 23 март са най-желани за сключване на брак през тази година

| обновено на 25.01.23 в 10:35

След отлива на сватби в разгара на пандемията, от 2022 година се забелязва подем в записванията за сключване на брак във Варна. Вече има записвания и за тази година. Това каза за Радио Варна Албена Ралчева, организатор "Венчавки" в ритуалната зала в морската столица.

Сериозен интерес предизвикват дните 23 февруари и 23 март заради преобладаващите двойки и тройки в датите, които според младоженците носят скрита сивмолика.

Традиционно още отсега двойките планират да минат под венчилото през летните месеци, а през последните години все по-голяма популярност добиват изнесените ритуали, коментира Албена Ралчева. Много често младоженците съобразяват датата на сключването на брак с гостите, тъй като някои пътуват от чужбина за да присъстват на церемонията.

Най-предпочитани са битовите ритуали, които позволяват на гостите и младоженците да се потопят в българската култура и традиции.

"Емоцията, която те внасят е несравнима", каза Албена Ралчева.

Една от новостите в ритуалите тази година е обособената  "welcome drink" зона. Там младоженците и гостите им ще имат възможност да се подготвят за големия момент с питие и на сладка раздумка. Продължават и дейностите по промяна на интериора в ритуалната зала.

И тази година има смесени бракове, а най-често български граждани встъпват в брачен съюз с граждани от Великобритания и Италия, допълни още Ралчева.

"Има много млади двойки, които се женят, така че със сигурност бракът не е отживелица", коментира Албена Ралчева.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Албена Ралчева:


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05

Младежкият фестивал на Варна „Фън сити +“ тази събота и неделя

На 10 и 11 август (събота и неделя) във Варна ще се проведе 14-тото издание на Младежки фестивал „Фън сити +“. Зрителите и гостите на морската столица ще могат да посетят събитията, включени в програмата на форума през двата почивни дни от 19:00 до 23:00 часа на площад „Антон Новак“. Фестивалът се финансира и провежда в изпълнение на програма „Младежки..

публикувано на 09.08.24 в 12:50