Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователното министерство ще проследи реализацията на над 70 хиляди висшисти

Снимка: iStock

Министерството на образованието и науката ще проследи реализацията на повече от 70 000 български висшисти чрез проект, финансиран по програмата „Еразъм+“. В него участват около 2/3 от държавите-членки на ЕС, съобщиха от МОН.

„Цялата ни образователна система е насочена към придобиване на компетентности, свързани с реализацията на учащите се на пазара на труда, но досега трудно събирахме данни за нея“, посочи министърът на образованието проф. Сашо Пенов. Всяко такова начинание е насочено не толкова към университетите, колкото към възможността да привличаме нови и нови студенти, гарантирайки им качествена реализация“, каза още той. Проф. Пенов отчете и тенденция към намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните. Родителите предпочитат децата да имат умения в икономика, счетоводство, предприемачество и успоредно с това да изучават чужди езици. По думите му повечето бъдещи студенти ще са с професионална подготовка от средното училище и ще искат да надградят в университета.

Целта на проекта GRADE е да изследва реализацията на завършилите студенти в България през две конкретни академични години - 2020/2021 г. и 2016/2017 г. Ще се направи и сравнение със завършилите студенти в 16 други държави. Изследването обхваща значителен обем от въпроси, свързани с удовлетворението на младите хора от тяхното обучение, допълнителните курсове и квалификации, които са минали и др.

Чрез проекта ще могат да се сравнят различни системи на висше образование в Европа, както и ще се идентифицират начините, по които те могат да станат по-добри в подготовката на младите хора на пазара на труда. Освен това информацията ще подпомогне и отговорните институции, които формират политиките в сферата на висшето образование. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в анонимен формат, а данните ще бъдат интегрирани в международна база.

Освен че ще получим ясна картина къде сме ние, ще могат да се предприемат стъпки, за да се стимулира кандидатстването в едно или друго направление съобразно реализацията, каза зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 5 август

На 05.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – част от м-ст Прибой, електрозахранена от ТП 1621. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности..

публикувано на 05.08.24 в 05:49
Есенно море, ноември

Седмицата започва с променлива облачност

Утрото в понеделник ни посреща със сутрешна прохлада и лек вятър. Днес ще има променлива облачност, по-значителна след обяд. Главно тогава на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от изток и североизток, който привечер ще се преориентира от изток и югоизток. Максимални температури между 26° и 31°, за..

публикувано на 05.08.24 в 05:47

Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея

Руският президент Владимир Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея за справяне с щетите от скорошните наводнения, предаде Асошиейтед Прес, цитирайки местни медии. Путин изрази своето „дълбоко съчувствие и подкрепа“ на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази готовността си да предостави незабавна помощ при бедствия, за да помогне на Северна..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Заради чума по преживните животни в Гърция и Румъния, от утре ще има дезинфекция за автомобили на всички гранични пунктове

Дезинфекция на всички гранични пунктове ще бъде въведена за автомобили от утре заради усложнената епидемична обстановка основно в Гърция и Румъния, както и заради многото регистрирани заболявания на чума по дребните преживни животни. Това съобщи директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински. За мярката страната ни е информирала по..

публикувано на 04.08.24 в 16:55

Държавата с мерки по границите ни срещу навлизането на чума по животни

От утре по всички гранични пунктове на България с други държави се въвежда дезинфекция заради риска от навлизане на заболяването чума по дребните преживни животни, това каза пред журналисти в Кърджали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински. Заедно със заместник-министъра на земеделието и храните..

публикувано на 04.08.24 в 16:04
Слави Трифонов

ИТН ще върнат мандата за съставяне на правителство, отиваме на нови извънредни парламентарни избори тази есен

ИТН връща мандата, отиваме за седми път на избори в последните три години. Това стана ясно днес следобед, след пост във фейсбук на лидера на ИТН Слави Трифонов."Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се..

публикувано на 04.08.24 в 15:46
Албена

28 градуса максимална температура в понеделник

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. По Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 20°. Утре ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато на отделни места, главно по Черноморието ще превали, възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб северен, по Черноморието следобед до..

публикувано на 04.08.24 в 15:10