Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографът Сабрина Боско за премиерата на балета "Ромео и Жулиета"

 Балетът "Ромео и Жулиета" по музика на Сергей Прикофиев направи своята премиера във Варна на Основна сцена на Държавната опера.

Хореографията на спектакъла е дело на Сабрина Боско. Сценографска идея: Сергей Бобров, художник: Ася Стоименова. В главните роли са Мартина Префетто и Федерико Мелла.

Сабрина Боско завършва Националното балетно училище в Хавана, Куба и Танцовата академия на "Teatro Nuovo" в Торино. Танцува в "Deutsche Oper Berlin" и оперните театри в Оберхаузен и Волфсбург. След завръщането си в Италия си сътрудничи с Паоло Бортолуци, който я кани в "Deutsche Oper am Rhein" в Дюселдорф. Танцува също в балета на "Фолксопер" Виена

През 2006 година участва в постановка на балета “Ромео и Жулиета”, по покана на прочутата италианска примабалерина Карла Фрачи, става нейна асистентка и балетмайстор на Оперния театър в Рим.

Сабрина Боско поставя танцови спектакли в Германия, Италия, Сърбия, РС Македония, Чехия. Публиката на Опера в Летния театър – Варна 2022 посрещна с възторг нейната постановка „Либертанго“ по музика на Пиацола, а през 2023 година Държавна опера Варна ангажира известната балерина и един от най-изявените танцови педагози на нашето съвремие за премиерни постановки на балета „Ромео и Жулиета“.

Сабрина Боско даде специално интервю за Радио Варна часове преди премиерата на балетния спектакъл "Ромео и Жулиета".

Наблюдавах Ви по време на репетицията. Не спирате да танцувате.

Това е моя малка тайна. В момента съм и хореограф. Не спирам да танцувам. Смятам, че е много важно, че балерината, която се превъплащава в ролята на Жулиета, чувства, че аз съм там. Знае, че освен, че я напътствам и танцувам с нея, аз й помагам в качеството на танца, чувствата и емоциите.

Броила ли сте колко пъти по време на репетициите изпълнявате целия спектакъл като хореограф?

Не ги броя, но за мен е съвсем естествено да съм в постоянно движение. Да подкрепям танцьорите. Защото заедно сме един екип, както в студиото, така и на сцената. Трябва да се усетим един друг, танцьорите видят моето представление, нищо, че е от страни. Надявам се, че те го усещат.

Предизвикателството да поставите балета "Ромео и Жулиета"?

Ромео и Жулиета е наистина голямо заглавие. Както и голяма история. Трудностите произлизат от музиката. Творението на Сергей Прокофиев е красиво, но трудно. Най-трудната част от представлението е да вдъхнем живот на образите. Танцьорите трябва да са напълно автентични. Което е много трудно да се постигне. Интересното е, че в края на представлението Жулиета е напълно изтощена. В последната сцена, когато умира, тя влага толкова много, че все наистина я напуска животът. Все едно това истинският живот. За това и когато всичко приключи, балерината е без сили.

Когато работите по такова известно произведение, накъде са насочени творческите ви търсения?

В този голям балет работя по линията на Сергей Бобров. Заучавам я, вграждам я в стила ми и в чувствата ми, които ме връхлитат, когато танцувам и съм работила с голямата звезда Карла Фрачи. Този опит и тези чувства задължително трябва да присъстват. Също така приветствам целият екип, защото работим по наистина много сложно произведение. Имахме само две седмици, но те се справиха много добре, оформиха наистина добър екип. Работихме много добре заедно. Предизвикаха у мен много силни емоции. И се надявам, че всичко това ще го види и публиката.

Когато работите по подобен голям балет, правите ли сравнения с други негови постановки?

При мен работата е всеобхватна. В главата си създавам представа как трябва да изглежда балета, прибавям я към музиката и в комбинацията на двете добавям танца, стъпките и чувствата. След което работя с танцьорите, които също ме вдъхновяват за някои части от сценичното произведение. Тази обмяна на чувства между мен и балетистите е много важно. Също така съм гледала „Ромео и Жулиета” в много различни версии. Самата аз съм танцувала в представлението. Моите търсения, обаче, са насочени към създаването на моя собствена версия, използвайки опита си. Не желая да копирам други постановки. Влагам най-доброто, което почувствам, че трябва да присъства в представлението. Комбинирам онова, което съм гледала, с чувствата, които като танцьор изпитвам и опита, които съм придобила от Карла Фрачи, като най-добрата балерина в света в балета „Ромео и Жулиета”.

Давате ли шанс на танцьорите да импровизират?

Всички познаваме произведението на Уилям Шекспир. Но като танцьори ние познаваме произведението като балет. Преминаваме през тази система и голямата балетна зала и смятам, че те трябва да бъдат използвани в представлението. Танцьорите спазват моите указания. Когато имам идея, те трябва да я претворят. Но в същото време използвам онова, което импровизацията понякога носи. Използвам също така и спонтанността на танцьорите, когато работят с мен и много ги ценя.

Какви послания искате да достигнат до публиката с това произведение?

В живота любовта има основна роля. Важното е да изживяваме любовта до самия край. Без значение какъв ще е краят. Смятам, че трябва да обичаме до края на света.



Историята на балета „Ромео и Жулиета“ е не по-малко интересна от историята на двамата влюбени от Верона. През 1935 г. Сергей Прокофиев композира музиката и написва либретото, в съавторство с режисьора Сергей Радлов и драматурга Адриан Пиотровски. Версията предвижда щастлив край, за разлика от оригиналната драма на Шекспир. Но сталинистката цензура отхвърля новаторската музика на Рахманинов като „нетанцувална“, поради което първо Лениградският театър „Киров“, а след това и Болшой театър в Москва отказват да поставят балета. Разстрелът на Адриан Пиотровски през 1937 г. допълнително усложнява положението.


Прокофиев преработва музиката в отделни сюити и пиеси за пиано, които се изпълняват през 1936 и 1937 г., а през 1938 г. самият Прокофиев гастролира с тях в различни градове на Европа. Диригентът на оперния театър в Бърно (Чехословакия) присъства на концерта на Прокофиев в Париж, харесва сюитите и иска клавира. На базата на тези сюити балетмайсторът Иво Ваня Псота създава първия едноактен балетен спектакъл „Ромео и Жулиета“, чиято световна премиера в Бърно на 30 декември 1938 г., 3 години след написването на музиката, жъне огромен успех. В ролята на Ромео е самият Иво Псота, Жулиета е Зора Шемберова.


Забранен в Съветския съюз чак до 1940 г., балетът, с трагичен финал, редица допълнения в музикалната партитура от Прокофиев и с нова, различна от оригинала хореографска идея на Леонид Лавровски, най-сетне излиза и на сцената на театър „Киров“. Постановката, с Галина Уланова в партията на Жулиета, получава Сталинска награда.

В Болшой театър балетът „Ромео и Жулиета“, в редакцията на Лавровски от 1946 г., със звездите Галина Уланова и Мая Плисецкая, достига повече от 200 представления. Филмът-балет „Ромео и Жулиета“, с участието на Лавровски, е отличен на филмовия фестивал в Кан през 1954 г. Балетът шества по световните сцени в постановки на хореографи от ранга на Джон Кранко, Кенет Макмилън, Рудолф Нуреев, Джон Ноймайер. Първоначалният замисъл на авторите на балета се реализира едва през 2008 г. в САЩ. Музикалният историк, проф. Саймън Морисън от Принстънския университет, възстановява оригиналното либрето. Балетмайсторът Марк Морис следва основната партитура на Прокофиев, нейния състав, драматургична структура и щастлив финал. Възродената версия на балета от 1935 г. има премиера на Bard Music Festival в Ню Йорк (САЩ).

В България особено популярна е балетната версия на „Ромео и Жулиета“ на Маргарита Арнаудова от 1972 г., а балет „Арабеск“ отбелязва своята 50-годишнина през 2017 г. със същото заглавие, в хореографската редакция на Боряна Сечанова.

Варненската премиера на „Ромео и Жулиета“, състояла се на 28.06.1978 г., е дело на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови, художник Лора Маринова.

През 2015 г., на Първия международен балетен форум, иницииран от Държавна опера Варна, в памет на Мая Плисецкая, балетът „Ромео и Жулиета“, хореографска редакция на Сергей Бобров, един от партньорите на Мая Плисецкая, се играе в рамките на Опера в Летния театър на 29.07.2015 г., с участието на балетни артисти от Красноярския театър за опера и балет и Държавна опера Варна.

На 8.02.2023 г. във Варна предстои следващата премиера на „Ромео и Жулиета“, танцов прочит на Сабрина Боско, сценографска идея Сергей Бобров, художник Ася Стоименова, в главните роли с Мартина Префетто и Федерико Мелла.

Мартина Префетто






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15