Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дискусии с ученици за делото и личността на Левски организират от Младежкия център в Добрич

Дискусии на тема „Дела трябват, а не думи“ с деца от училищата организират от Младежкия център в Добрич. Те са посветени на Васил Левски и са част от инициативата да се почете паметта му по повод 150 години от смъртта на Апостола. В центъра тази седмица ще бъде подредена и фото-документална изложба, посветена на Левски, която е предоставена от архива на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. 

България притежава изключително богата история, с която всички ние трябва да се гордеем, но за да го правим, на първо време трябва да я познаваме. Затова и подобни инициативи като тази на Младежкия център в Добрич, са полезни, образователни, а защо не и забавни, споделя организаторът от центъра Силвия Венелинова.

За втора поредна година Младежкият център в Добрич организира съвместна изложба с друга институция. Този път това е Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, която е предоставила фото-документална изложба, наречена „Васил Левски – революцията и свободата“. Тя съдържа снимки на съратници на Васил Левски, документи, които са изписани лично от него и допълва в подробности целия живот на Апостола в революционната му дейност. Тя може да се разгледа от 9-ти до 24-ти февруари.

По време на мотивационната среща с учениците от Основното училище „Христо Ботев“ децата научиха много нови факти за Васил Левски, участваха с въпроси и знания, които вече са получили в училище.

За целта на дискусията и какви интересни факти за личността и делото на Васил Левски научиха децата от Основното училище „Христо Ботев“ днес чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешна благотворителна кампания "Подари живот на бебе Божидар"

Спешна благотворителна кампания в помощ на малко дете от Варна събира средства за неговото лечение. Божидар е роден в 26-а гестационна седмица или 14 седмици преди термин, 1030 гр., първи близнак (братчето му напуска този свят само два дни след раждането), с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен. Две седмици след раждането..

обновено на 23.03.23 в 20:03

Част от ул. "Стефан Караджа" във Варна е блокирана заради Гъбата

Текат строително-монтажну дейности в терена на емблематичната баня "Гъбата". Заради строежа е блокирана част от ул. "Стефан Караджа", видя репортер на Радио Варна.  Припомняме, тежа техника влезе в огражденията началото на февруари. Новината за предстоящото събаряне на сградата предизвика недоволство. В края на ноември граждани направиха  жива верига..

обновено на 23.03.23 в 18:27

Защо да рециклираме мартениците си, вместо да мърсим природата?

Мнозина от вас сигурно още пазят мартениците си, чакайки да видят щъркел, да ги закачат на цъфнало плодно дърво или да ги сложат под камък с пожелания за здраве и късмет. Това повелява традицията, но за разлика от мартениците, тя не е адаптирана. В миналото мартениците са се изработвали само от естествени вълнени конци, които се разграждат във..

публикувано на 23.03.23 в 14:37

Албум на JP3, записан в Радио Варна, звучи по радиостанции отвъд Океана

Албум на JP3, записан в Радио Варна, звучи по радиостанции отвъд Океана. Музиката от албума на джаз триото On the Way радва слушателите в САЩ и Канада. Щастлив съм да споделя, че новият ни пети албум се слуша в САЩ и Канада и че е вторият най-предпочитан от редакторите и диджеитe, сподели лидерът на триото Живко Петров пред Jazz FM. Той посочи, че в САЩ..

публикувано на 23.03.23 в 10:50
Черноморски обикновен делфин - Delphinus delphis ponticus

Започва наблюдение на популацията на делфините в Черно море

С настъпването на пролетта започва да се следи и популацията на делфините в Черно море. Миналата пролет е констатирано, че случаите на дезориентирани и на мъртви делфини по крайбрежието са нараснали. Това най-вероятно е последица от войната. От екипа, който брои тези животни, призовават балчиклии за съдействие – един от хидрофоните, закотвен..

обновено на 23.03.23 в 08:51

Театрална трупа "Феникс" - възраждането

Театрална формация „Феникс” към „Сдружение Феникс 2009” работи по проект за създаването на нова детско-младежка театрална формация "Феникс Джуниър". В нея ще бъдат привлечени деца и младежи до 18 години. Проектът е насочен към интеграция и социализация на деца и младежи със и без увреждания. Зад тази идея стои нещо много по-дълбоко. И колкото и..

публикувано на 22.03.23 в 13:46

С изложба в Балчик отбелязват Световния ден на водата

Културен център „Двореца“ – Балчик отбелязва Световния ден на водата – 22 март 2023 г., с тематична изложба зa peĸa Mapицa c aĸцeнт въpxy нeйнoтo биoлoгичнo paзнooбpaзиe. Тя е подредена в зала „Учебен център“ и ще продължи до 17 април. Ежегодната инициатива на ООН за отбелязване на Деня на водата датира от 1993 г. Официална тема..

публикувано на 22.03.23 в 12:08