Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разберем произхода на плодовете и зеленчуците, които купуваме?

Търговци масово не спазват изискванията за стандартизация при търговия с плодове и зеленчуци

Когато си купувате от пазара някой вкусен плод или пък зеленчук, на чийто етикет пише „Българско производство“, замисляли ли сте се дали всъщност продукта е наиситна български и може ли търговецът да удостовери този факт със съответния сертификат? Надали някой от търговците ще ви каже, че всъщност "българският" домат е внос от Турция или пък от друга точка на света. За съжаление, подобна порочна практика се наблюдава при някои търговци.

От Асоциация „Активни потребители“ наскоро направиха непредставителна проверка на някои пазари, търговски вериги и квартални магазини във Варна и София относно стандартите в търговията с плодове и зеленчуци. Тя показва, че масово не се спазват изискванията за стандартизация, каза за Радио Варна председателят на асоциацията Богомил Николов. 

При повечето продукти и пакетирани стоки в магазините можете да прочетете подробна информация за произход, производител или хранителни стойности. При непакетираните хранителни продукти и особено при плодовете и зеленчуците обаче това е рядко срещано.

"Масово търговците поставят само цената и наименуванието на стоката - дали е ябълка или круша и дотам. Няма информация нито за произход, нито за съдържание, за хранителна стойност да не говорим", коментира още Богомил Николов.

В някои големи вериги обаче може да се забележат табели с малко повече информация за стоката, установи репортерска проверка на Радио Варна в една от тези вериги, в които бяха пуснали портокали на промоция. Освен цената, на табелата се виждаше страната на произход, в случая Гърция, какъв е вкусът и с много малки букви в долния ляв ъгъл имаше надпис с информация за съставките, с които са обработени портокалите.


"В големите вериги имат и папки с информация за произход, които се показват при поискване. Проблемът е, че хората масово не знаят за това свое право или ако поискат тази папка, рядко ще получат съдействие. Докато в някои магазини продавачите са обучени да предоставят тази информация, то в други обекти служителите може изобщо да не са чували, че има такава папка", каза още Николов.

Поради тази причина много често потребителите пазаруват неинформирани, а понякога дори и заблуждавани.

"Освен цената и името на стоката, търговците обичат понякога с флумастер да напишат на етикета и "Българско". Само че често става въпрос за плодове и зеленчуци, които са пропътували хиляди километри и нямат нищо общо с България. Но, с надписа "българско" върви по-добре търговията, тъй като хората предимно търсят български стоки", поясни Николов.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Богомил Николов:

Той напомни на потребителите, че имат право и на пазарите да изискват от търговците информация за сертификат и произход на стоката.

Дали обаче хората знаят това? Анкета сред потребители на Синия пазар във Варна установи, че потребителите са запознати с това свое право, но ако имат някакви съмнения относно качество и произход предпочитат да отидат на друга сергия, отколкото да помолят търговеца да им представи сертификат.

"Знам че повечето стоки не са български. Няма за какво да питам. Човек като попита например български ли е боба и търговецът отговаря, че е български. Не можеш да получиш надеждна информация. Знам че мога да изисквам сертификат, но не съм го правила. Търговецът ще ми даде сертификат за някоя партида, за която не се знае дори от кога е", каза една от анкетираните варненки.

Друга жена също сподели, че е наясно, че някои стоки не са български. "Гледам поне да е качествена стоката. Даже и да имам съмнения, по-скоро бих отишла на друга сергия, отколкото да изисквам сертификат", допълни тя.

"Има много търговци, които се представят за производители, но всъщност зареждат стоката си от борсата. Дори и да поискам сертификат за произход на стоката и информация дали е минала проверка през РЗИ и другите институции, никой няма да ми обърне внимание", коментира друг потребител. Жената обаче е подавала сигнали до Българската агенция по безопасност на храните, които по думите й са реагирали своевременно.

Майка с дете пък сподели, че според на пазара има по-голяма вероятност стоката да е българска, отколкото в големите магазини. Но и при нея не се е случвало да иска допълнителна информация от търговците за произхода на плода и зеленчука.

Чуйте анкетата на Иван Барбов на Синия пазар във Варна:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27

Бетоновоз посреща туристите на "Златни пясъци"

Паркингите пред хотелите, разположени на първа линия в комплекса "Златни пясъци" са пълни. И по обед продължават да пристигат туристи.  Не всички хотели обаче са отворили. За тях подготовката за сезона продължава с пълна пара, това обяснява общ работник в един от хотелите: "Подготвят се стаите, почиства се и отваряме в края на май. Някои от..

публикувано на 01.05.24 в 14:14

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57