Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна се включва в националните чествания по повод годишнината от гибелта на Васил Левски

| обновено на 17.02.23 в 09:14

Радио Варна се включва в националните чествания по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Вече са подредени 14-те писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски.

Експозицията може да бъде видяна в Стъкления павилион до сградата на Радио Варна.

Оригиналите на тези писма се съхраняват в Държавен архив – Варна и са специално предоставени за тази изложба. Тя носи заглавието „Гледай народната работа повече от всичко друго“. Експозицията включва табла, на които са отпечатани тези писма. Всеки ще може не само да ги прочете, но и да ги чуе, след като сканира QR-кодовете, които ще бъдет отпечатани върху таблата.

Гледай народната работа повече от всичко друго... 

От писмата разбираме колко дълго време революционерите в емиграция, а и съратниците на Левски в страната, нямат достоверна информация за съдбата му. В месеците от декември 1872 г. до май 1873 г. периодично се съобщава, че има достоверни данни, че е жив; че българи са го срещнали; не могат да уточнят дали е заловен или не; не са сигурни къде е отведен Левски след събитията в с. Къкрина - в Плевен ли, в Търново ли, в Цариград...

Подробностите са в разговора с главния редактор на Радио Варна Веселина Божинова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на две книги на Атанас Стойчев в Арт салона на Радио Варна

2 май, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще..

публикувано на 19.04.24 в 15:51

Изложба живопис на Гинка Люцканова

17 април, сряда, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа Заповядайте на самостоятелната живописна изложба на Гинка Люцканова. Вход свободен!

публикувано на 12.04.24 в 11:55

Фотоизложба "Жените на Украйна в България" гостува в Арт салона на Радио Варна

12 април, петък, Арт салон на Радио Варна, 19.00 часа Фондация "Открито сърце" представя фотоизложбата „Жените на Украйна в България", дело на фотографа Петър Пенков, който успява да улови много съкровени мигове с жените-бежанки. Те са на първо място майки, някои многодетни, много от тях сами отглеждат децата си в чужда страна и без никаква..

публикувано на 25.03.24 в 11:45
Голям арт салон

Планирайте вашето събитие в залите на Радио Варна

Уважаеми приятели и гости, Може да се свържете с нас на познатите Ви телефони: 052/664462 и 052/664488, както и на e-mail:  events.varna@bnr.bg . На Ваше разположение работят две изложбени зали и една концертна зала /звукозаписно студио/. Планирайте вашето събитие в Радио Варна и ние ще окажем нашата организационна подкрепа. Ще се радваме..

публикувано на 25.08.23 в 17:24