Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 партии и 8 коалиции подадоха заявления за изборите на 2 април

Снимка: БГНЕС

Изтече крайният срок за регистрация на партиите за участие в парламентарните избори на 2 април. Заявление за участие в изборите са подали 18 партии и 8 коалиции, съобщи за БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

На предишния парламентарен вот на 2 октомври 2022 г.  23 партии и 6 коалиции влязоха в битката за парламента.

От всички подали до момента заявления за участие в изборите 18 партии и 8 коалиции, вече има и регистрирани 11 партии и 4 коалиции, обяви за Българското национално радио говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя направи важното уточнение, че формациите, които подадат последни документите си, получават регистрация още днес, но при условие на неприключила проверка.

"Централната избирателна комисия ще вземе решение и ще регистрира всички партии и коалиции, които са подали документи до края на срока, при неприключила проверка, тъй като подписките са все още в Главна дирекиця ГРАО, а и на току-що продалите документи тепърва предстои да бъдат предадени в Главна дирекция ГРАО, за да бъдат обработени и да бъде извършена проверка дали има не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят подписката, и в утрешния ден, след като бъде върнат резултатът от проверката, ако има партии и коалиции, за които при извършената проверка се констатира, че има по-малко от 2500 коректни подписа, които подкрепят регистрацията им, тя ще бъде заличена", обясни тя.

До 18-и февруари Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите. Приемането на документите на политическите формации стартира на 8 февруари. За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по сметка в Българската народна банка.
До снощи 16 партии и 5 коалиции бяха заявили желание за участие в предстоящия вот, но днес в последния ден, и други формации го направиха и донесоха документите си в ЦИК. Сред тях е и коалицията ГЕРБ-СДС. Формацията внесе 9999 подписа с уточнението, че са събрали подписи в пъти повече. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че имат амбицията и силата да бъдат първа политическа сила.
До 17.00 часа на 28 февруари партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до Районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи. На 1 март ще бъде жребият за определяне на поредните номера в бюлетината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и слънце, а в следобедните часове и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00