Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднократни помощи и за учениците от втори до четвърти клас

Автор:
Снимка: БГНЕС

156 000 деца ще бъдат подкрепени с еднократни помощи за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас, като за изплащането им за 2023-а година ще са необходими 23 милиона и 400 000 лева. Това се посочва в проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Документът е качен за обсъждане в портала за обществени консултации на Министерския съвет, предаде БНР.

Досега такива помощи имаше само за първокласниците и осмокласниците.

Проектът на правителствено постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца се налага, за да се приведе той в съответствие с направените промени в този Закон от 48-ото Народно събрание.

В края на миналата година депутатите решиха, освен записаните в първи и осми клас, еднократни помощи да получават и учениците, записани във втори, трети и четвърти клас, независимо от вида на училището, което посещават.

За 2024-а и 2025-а година за целта ще са необходими 46,8 млн. лв. годишно. В момента помощта е 300 лева на дете. Тя се изплаща на два пъти, като половината се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а остатъкът -в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

С промените в правилника се прецизират и разпоредбите, касаещи подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от починал родител; както и тези, които касаят получаването без доходен критерий от самотни осиновители на месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, и месечни помощи за отглеждане на дете до една година.

Общо финансовият ефект от промените върху бюджета на социалното министерство се очаква да бъде в размер на 24,9 млн. лв. за 2023 г. и 48,3 млн. лв. за 2024 г. и 2025 г.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35