Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Меджидиев очаква първия медицински хеликоптер до 15 декември

Асен Меджидиев
Снимка: БГНЕС

До средата на декември трябва да пристигне първият медицински хеликоптер, закупен по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Здравният министър изрази увереност, че спешната медицинска помощ по въздух ще е факт много по-рано.

"За това се създаде един екип на ниво министри и зам.-министри, така че още преди получаването на първия хеликоптер, който очакваме по друга програма още в средата на годината да имаме, ние да бъдем абсолютно готови с обучени медицински екипи, обучени пилоти, организация на сериозен координационен център, който да управлява тези полети и да координира действията на спешна медицинска помощ".


Медицинската помощ по въздух ще бъде достъпна за всеки гражданин и ще бъде абсолютно безплатна, заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет, съвместно със служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, по темата за спешната медицинска помощ по въздух.

Алексиев информира, че днес със свое постановление Министерският съвет взе решение за прехвърляне на така важната дейност по осигуряване на полетите за спешна медицинска помощ по въздух от търговското дружество „България Хелимед Сървисис" към Държавния авиационен оператор, тоест към правителствения авиоотряд.  По думите на министъра, при положение че тази дейност се отнася до живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавата, а не от търговско дружество.

"Смятаме, че правителственият авиоотряд, който има дългогодишен опит в извършване на полети в летателна годност, е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга", заяви Алексиев. Той добави, че правителственият авиоотряд има много добре изградена организационна структура, логистика, много сериозни експерти, много сериозен опит. "Нямаме време за повече експерименти, не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност, това е абсолютен държавен приоритет", подчерта министър Христо Алексиев.

С тази стъпка осигуряваме по-бърза реализация на т.нар. проект HEMS, отбеляза министърът и добави, че с предприетите стъпки се цели България да има HEMS и спешна медицинска помощ по въздух още до средата на тази година. Важно е да се знае, че изпълнението на тази услуга HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, нужна е много сложна логистика, каза още министър Алексиев. Той обясни, че е необходимо осигуряване на база за домуване на хеликоптерите, хеликоптерни площадки, обучение на медицинските екипи, както и на летателния състав. Това е много комплексен проект, който може да се реализира само при много сериозна ангажираност и участие на всички държавни структури, подчерта министърът.

На въпрос дали държавният оператор ще продължи работата на "България Хелимед Сървисис" Алексиев каза, че са поканени всички експерти и цялата специализирана администрация от тази компания като пилоти и като техници към авиоотряда, за да не се губи капацитет. Но авиоотрядът има много сериозен изграден капацитет и като логистика, и като опит, подчерта министърът и добави, че той е извършвал полети по транспортиране на болни хора.

Когато става въпрос за дейности, които се финансират от държавата, трябва да търсим най-ефективния модел за реализацията на тези дейности, посочи още веднъж министърът. "Последното редовно правителство нямам спомен да е направило нещо конкретно по всички тези дейности, свързани с осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух. Просто месец юли, в края на мандата, си създаде това дружество, може би определи хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции в един борд", заяви Христо Алексиев. Той каза, че е дал достатъчно време на това дружество да се организира, но без резултат. "Нали не виждате резултат, понеже и аз не виждам, направихме необходимите анализи, преценихме, че това трябва да бъде абсолютен приоритет на държавата", каза Алексиев. 

Попитан къде ще бъдат позиционирани самите хеликоптери той каза, че са обсъждани няколко площадки, включително в София, както и в района на Безмер, Чайка до Варна, както и Долна Митрополия. Това са първоначалните площадки, защото там вече има изградена инфраструктура. Уточняват се площадки и в медицинските лечебни заведения, допълни министърът.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 17 тона наноси и други отпадъци извадиха от Шокъровия канал

От четири охранителни канала в район „Приморски“, вследствие на бедствието, са извадени над 6 тона паднала дървесина, клони и трупи. Само от Шокъровия канал са извадени над 17 тона наноси. Това съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна по повод почистването на запушените от бедствието дерета. Почистени са..

публикувано на 12.10.24 в 16:51

"Сигнал" с безплатен концерт тази вечер във Варна по случай празника на района "Младост"

На 12 октомври район "Младост" отбелязва своя празник, съобщи Moreto.net.  Водосвет за здраве, благополучие и дълголетие бе отслужен вчера в Православен храм „Св.Пророк Илия“. По случай празника на района, от 19 часа тази вечер, 12 октомври, в парк "Младост" група "Сигнал" ще изнесат безплатен концерт. Днес и утре също ще можем да се..

публикувано на 12.10.24 в 16:46
Есен във Варна

Хладно ще бъде времето на 13 октомври, неделя

До края на деня валежите навсякъде ще спрат, а облачността постепенно ще се разкъса.  Утре ще има променлива облачност, следобед с повече слънчеви часове. Вятърът от север през нощта постепенно навсякъде ще отслабне, във вътрешността на места временно ще стихне.  Утре постепенно ще се преориентира от южна четвърт.  Минималните..

публикувано на 12.10.24 в 16:35

Полша временно спира правото на убежище

Полша планира временно да спре предоставянето на право на убежище като част от стратегия за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежението с Беларус, която Варшава обвинява, че канализира мигранти през нейната граница, предава "Ройтерс". "Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното териториално спиране на..

публикувано на 12.10.24 в 16:10

Наградата в категория „Глас на общините“ на НСОРБ получи Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/  отбеляза Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. Наградата "Глас на общините" бе връчена на директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева за своевременното отразяване на всичко важно, случващо се в общините от региона. Номинацията е..

публикувано на 12.10.24 в 14:12
Испания

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита..

публикувано на 12.10.24 в 14:01

С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите. Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание...

публикувано на 12.10.24 в 13:12