Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виолин Райков: Рибите страдат от промените в околната среда

Популациите на бялата мида също. Тя може да изчезне от местата, където е в момента

Снимка: БГНЕС

Климатичните промени и замърсяването. Това са два от основните проблеми, пред които са изправени световните морета и океани. Негативните последици за морските обитатели са сериозни до такава степен, че се стига до рязко намаляване на популацията или направо до изчезване на някои от видовете. Специалистите в тази област работят по редица проекти, чиято цел е да установят до каква степен негативните промени в околната среда влияят на рибите и морските бозайници. Проблемът в случая е, че след като резултатите от тези проекти станат ясни, администрацията бавно се задейства, за да синхронизира решенията си с новите реалности. Рибите вече съзряват полово по-рано, а това означа, че трябва да има промени в правилата за риболов и за замърсяването. Но за какво? Търсим отговора на този въпрос от доц. Виолин Райков от Института по океанология към Българската академия на науките.

Къде се проявяват стресовите фактори, свързани с рибата? Може би от липсата на кислород и намаляването на количеството му?
Изследваме първо микробиологичното замърсяване - опаразитяване с различни паразити вътре в рибите, преминаваме през генетика, външна морфология на рибите и т. нар. оксидативен стрес - как промените в средата влияят на биохимията и на самите процеси, които се случват в рибите, тоест различни стресове. Разбира се, намаляването на количеството на кислорода е едно от нещата. Морската среда, както сухоземната и въздушната, представляват една особена среда с различни стресове, и рибата като център на тази система доста е повлиявана от различни промени в околната среда. Хищничеството, намаляването на кислорода, всякакъв вид замърсители... Така че рибите страдат доста от промените в околната среда.

И от затоплянето на водата в някои места от океана.

Това е едно от най-важните неща, което вълнува всички, които се занимават с климатични промени и биоразнообразие. Ефектите са вече видими и това е един от основните фактори, но тя води след себе си промени и във всички останали фактори. Това повишаване на температурата в атмосферата и в морската среда, изместването в сезоните влияе индиректно и директно. Индиректното е чрез храната. Рибите се хранят с различни видове, които, като изчезнат поради затопляне и се появят по-топлолюбиви, при рибата се получава стрес, защото тя не е пригодена да се храни с тези видове. Започват миграции, навлизане на нови видове, които става конкуренти на местните. Те ги изместват в хранителните им ниши. Голяма е динамиката през сезоните.

Това е нещо, което касае и Черно море.

Абсолютно. Черно море е много интересно като обект за изследване - то е най-голямото вътрешноконтинентално море в света. Това са негативни характеристики за наличието на живот - това е по крайбрежната ивица. Във вътрешността, вече надолу, в големите дълбини под 150 метра, там няма никакъв живот. Всички тези фактори карат животинските и растителните организми да живеят в една много тясна ивица до брега, където пък са всички човешки дейности. Има едно препокриване на човешките дейности с дивата природа и това е конфликт за организмите, голям стрес е за тях.

Да, и знаем кой е най-големият губещ в този конфликт.

Да, ние, хората, сме най-върховният хищник. Ние сме най-главните ползватели на всичко, което природата дава. За съжаление доста пъти неблагоразумно ползваме даровете на природата. Тя обаче си връща. Природата не е статична система и много често се забелязва намаляване на популациите и на биомасата на определени видове - примерно бялата мида. Тя живее в изключително тясна ивица,  нейните популации страдат и тя малко по малко може да изчезне от местата, където е в момента.

И в същото време тя е много атрактивна за продажба. Много е търсена в Испания, в Италия.

Абсолютно. Продуктът е с експортна насоченост, но не само тя. Примерно барбунът се изнася в Гърция. При рибите, ако има стресов фактор, те могат да мигрират, докато при мидата миграциите са доста ограничени. Тя е на едно място, под пясъка заровена, и там не може да избяга от негативните фактори. При нея намаляват жизнените процеси, спира растежът и в крайна сметка настъпва смърт. Понякога е масова - затова наблюдаваме и празни черупки от миди и от всякакви организми.

Да, ние констатираме тези проблеми. А какво правим, за да ги решим? Може би този проект е част от решението.

Не само правим информационни кампании, с които да осведомяваме хората. Освен това издадохме един много важен документ за анализ на местните законодателства за този проект, за който говоря, по поречието на река Дунав. От там трябва да се тръгне, за да има една правилна рамка, за да се знае кой за какво отговаря и каква отговорност носи - гражданска и наказателна.

Цялото интервю с доц. Виолин Райков чуйте в прикачения звуков файл:





По публикацията работиха: Олга Карова, Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00