Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатолий Вапиров на 75 - концерт на 3 март във Варна

Концерт с авторски творби на бележития джаз музикант и композитор Анатолий Вапиров, ще се проведе от 19 часа на 3 март в Държавна опера-Варна. 

Диригент на концерта е Георги Димитров. Солисти: Валерий Георгиев (тенор), Иво Йорданов (баритон), Гео Чобанов (бас), Живко Василев (кавал), Милен Кукошаров (пиано), Стоян Янкулов (ударни), Димитър Сираков (бас китара). Хор и оркестър на Държавна опера Варна. 

В програмата: „Майсторът и Маргарита“ - симфонична поема; „Глад и жажда“ – поема за кавал и симфоничен оркестър; „На гости у дявола – кантата по текст на Христо Смирненски; „Ний сме весели бродяги“ – песен по текст на Христо Смирненски.

Юбилейният концерт за 75-годишнината на една от съвременните джаз икони Анатолий Вапиров ще бъде във Варна – градът, с който роденият в Украйна музикант е свързал житейската си и творческа съдба. А за отношението на варненци към него ясно говори фактът, че в афиша на Държавна опера Варна събитието е планирано на Трети Март, Националния празник на България. В концерта, за който на диригентския пулт пред Оркестъра на Държавна опера Варна ще застане маестро Георги Димитров, най-добрият интерпретатор на музиката на Анатолий Вапиров, ще прозвучат за пръв път нови произведения на юбиляра, информират от Държавна опера Варна.

„Фамилната ми история е сюжет за цял филм. Предците на баща ми са родени в българското село Генерал Инзово, до Ямбол. Аз съм вероятно потомък на хайдути. Предците ми са избягали от България през ХІХ в., а по онова време оттук са бягали най-вече хайдутите. В Украйна изселниците основали село Инзовка. Баща ми е роден в Бердянск, както и аз. Украйна е страната, в която съм се появил на бял свят, Русия е страната, в която получих образованието си, а България е страната на моите предци и мястото, където живея и работя“, споделя Анатолий Вапиров.

АНАТОЛИЙ ПЕТРОВИЧ ВАПИРОВ е роден на 24 ноември 1947 г. в Бердянск, Украйна. Баща му е българин, потомък на изселници от Ямболско, които напускат страната в средата на XIX век. Завършва Ленинградската консерватория (1977), в която преподава саксофон (1976-1982). През 70-те и 80-те години се откроява като един от водещите музиканти и композитори на съвременен джаз. Неординерното му музикално мислене се отличава с вкус към малко познати материи, считани за екзотични, сред които и българския фолклор. През 1977 г. в Ленинград и Новосибирск се изпълнява първото му мащабно произведение ”Славянска мистерия” за джаз квартет, мецосопран и мъжки хор. Три години по-късно излиза посветената на Албан Берг творба “Линии на съдбата” за струнен квартет и саксофон. През 1981 г. създава алеаторната творба “Четирите лика на времето” за саксофон и малък камерен оркестър. Следват “Огледалото на паметта”, “Духът на Огдън” по мотиви от сибирския фолклор, “Макбет” – десет джазови сцени по Шекспир и др.

От 1986 живее и твори в България. Основател на Биг Бенд във Варна, основател и дългогодишен артистичен директор на Международния джаз фестивал „Варненско лято“ (1992-2005). Аплодиран е на джаз фестивали в България, Литва, Латвия, Естония, Беларус, Украйна, Молдова, Румъния, Чехия, Унгария, Австрия, Германия, САЩ, Канада, Франция, Италия, Швейцария, Дания, Гърция, Холандия, Белгия, Израел. Свирил е с изпълнители от ранга на Ян Гарбарек, Джон Сърман, Пино Минафра, Мал Уолдрън, Карин Крог, Пол Гонзалвес, Томаш Станко, Теодосий Спасов, Милчо Левиев и др. Негови творби печелят награди на Международния конкурс за симфонично произведение в 7/8 през 2007, 2011 и 2012 г. Произведенията му се записват и издават на LP и CD в Русия, България, Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Швейцария, САЩ и са саундтраци към телевизионни филми.

Композира музика за рок балета “Маскарад” (1984) и балета “Макбет” (1984). Сред произведенията му за симфоничен оркестър се открояват: “In memoriam”; “Приказка за стълбата“¬ – кантата по приказка на Хр. Смирненски; “Кончерто гросо” за симфоничен оркестър и джаз квартет; Концерт за симфоничен оркестър и джаз солисти; “Метаморфози за симфоничен оркестър”; “Пасакалия” за симфоничен оркестър; “Славянски реквием” – за смесен хор, солисти и симфоничен оркестър; Симфония “Лубок”; Концерт №1 за симфоничен оркестър; Ритуален танц за симфоничен оркестър; Концертино за кларинет и камерен оркестър и др.

Не по-малко оригинални са вариациите за симфоничен оркестър, като операта „Обсадена любов” по либрето на Панчо Панчев; „Маскарад” по Хр. Смирненски за тенор и симфоничен оркестър, „Тракийски скици” за кларинет и симфоничен оркестър, Концерт № 2 за симфоничен оркестър. В богатото му творчество важно място заемат Фантазията за симфоничен оркестър Симфониета; Симфония № 2; „Родопска легенда” – вариации за симфоничен оркестър; „Песни на Бердянските българи” – за симфоничен оркестър; Симфония № 3; Кончерто пиколо за симфоничен оркестър и джаз квинтет, фънк операта „Не слизай в ада” по пиеса на Иглика Пеева, както и Концерт за кларинет и струнен оркестър (1982). С огромна популярност сред любителите на джаза се ползват неговите “Десет джазови пиеси по “Макбет”; “Огледало на спомена”; “Линиите на съдбата”; “De Profundis”; “Макбет”; “Slavonic Mystery” и мн. др. Картината на богатото му творчество не би била пълна, ако не се изброят поне част от неговите албуми: „Мистерия”;“Sentenced to Silence”; “Octet Ost”; “Hard Way to Freedom”; “Vapirov East-West Project”; “Waltz Str”; “Concert by Black Sea” и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна представят историята на българската рейв култура

История на българската рейв култура представят във Варна на 9 и 10 август. Между 16 и 22.30 часа в петък и събота посетителите ще могат да се запознаят с последния проект на визуалния артист Владислав Илиев, а мястото е културното пространство  ReBonkers на  ул. "Барутен Погреб" 4.  Фотокнигата  “Български Рейв Архив” е естествено продължение на..

публикувано на 05.08.24 в 16:21

Завърши четвъртото издание на конкурса за таланти "Бъди звезда"

На 25-ти 28-ми юли 2024г. в град Варна се проведе Четвъртото издание на конкурса за талантливи деца в сферата на изкуството "Бъди звезда" . В рамките на състезателната програма приблизително 500 млади таланти от цялата страна се изявиха в Концертното студио на Радио Варна и залата на Юнашки салон. Чрез явно гласуване бяха оценени..

публикувано на 05.08.24 в 15:30

Къде е тайната на "Последният милион"?

След цикъла романи „Самодивски сезони“ – „ Орисано“, „Откраднато“, „Обречено“, „Опазено“ -  съвременен поглед към митологията на българския фолкор и фентъзито, Искра Урумова, дългогодишен тв журналист представя новия си роман - "Последният милион". Искра Урумова: Всички имаме нужда от чудеса Откраднете си магия с Искра Урумова Искра..

публикувано на 05.08.24 в 11:37

Изложба във Военноморския музей представя морските традиции, суеверия и ритуали

Във Военноморския музей във Варна на 9 август, петък, от 11 часа, ще бъде открита изложбата „Морски ритуали и традиции“.  Експозицията обхваща  различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия. С богатство от експонати, графичен материал и специално разработено приложение..

публикувано на 05.08.24 в 09:54

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

„ Любовта е лудост “  превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа  в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма,..

публикувано на 02.08.24 в 14:20

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13