Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискотека на 80-те

Завръщането на диско музиката. Така с едно изречение може да се опише събитието, което в края на април ще се опита да възроди духа на дискотеките от 80-те години на миналия век.

Зад пулта ще застанат известни диджеи - DJ Emo, DJ Кармен, DJ Венелин Готев и DJ Васко Громков. И с хитовете на C.C. Catch, Sabrina, Modern Talking, Bad Boys Blue, Sandra ще се опитат да вдигнат, а и със сигурност ще го направят, всички на дансинга.

Емил Йорданов или DJ Emo е отдаден на музиката на 80-те и организатор на дискотеката.

"Това е една моя дългогодишна мечта, с която искам да се върнем в тези най-хубави години, когато дискотеката имаше някакво значение. Т.е. хората отиваха наистина да танцуват. Наистина да изкарат енергията си, да намерят нови приятели, да направят социална комуникация. Не като сега - някаква показност, кой с какви дрехи, кой с какво дошъл. Просто искам да се върнем в онези времена, когато наистина имаше някакви ценности. А и музиката беше много прекрасна."

Идеята на DJ Emo е да види на едно място как се забавляват 1000 души. И как танцуват, разбира се, на вечните дискотечни хитове от 80-те.

"Музика, с която и моето поколение е израснало и се е забавлявало на абсолютен макс. Това ще бъде един неспиращ купон, който ще започне още в осем часа вечерта. Който може и има желание, може да се появи с дрескод от 80-те."

Целия разговор с DJ Emo чуйте в звуковия файл.

Специални гости на Дискотеката на 80-те ще бъдат Братя Аргирови и Трамвай №5. Купонът ще се поддържа от вечните хитове като “Усмивката”, “Тя”, “Eмилия”, “Модерни времена”, “До вчера”, “Момиче за двама”, “Силвия”, “Точно в 5”, “От понеделник няма шега”, “Пролетна умора”.

Ади Митрева от Трамвай №5 споделя:

"Мисля, че това е много навременно. Защото музиката от 80-те не е спирала да шества по света. В заведенията, без значение какви са, винаги има ретропартита или тя просто съществува там. Тя хваща хората заради мелодичността си, има един специфичен саунд, специфично присъствие, което е разпознаваемо за хората. Заради запеваемата си мелодичност музиката на 80-те и до ден днешен е запеваема."

Музиката на 80-те е нещо по-различно от съвременното музикално присъствие. И хората я харесват, продължава Ади Митрева, връщайки се в спомените си.

"Ние работихме във времена, когато всичко правехме сами. Мога да кажа, че може би първият клип, в който имаше масовка, беше измислен от нас. Тогава нямаше продуциране. Снимаше го някоя телевизия, тогава - телевизията майка. Всичко беше направено от нас. Имахме една песен "Раз, два, три", на която за първи път се използваше масовката. Масовка в смисъл много хора, които правят едно и също нещо. Това бяха наши приятели, наши съмишленици, фенове, които участваха в създаването на този видео клип. Сега е трудно да съпоставяме нещата. Тогава нямахме дизайнери, нямахме хора, които да се грижат за външния ни вид, за музиката. Екипната работа в днешно време много улеснява изпълнителя. Дава му насоки, дава му решения и му дава възможности да намира по различен начин себе си. Докато тогава ние правихме всичко сами."

Повече от Ади Митрева от Трамвай №5 чуйте в звуковия файл.

Дискотеката на 80-те е на 29 април на Арбанаси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

„ Любовта е лудост “  превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа  в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма,..

публикувано на 02.08.24 в 14:20

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53