Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненските архитекти с остра позиция срещу поставянето на павилиони в Морската градина

Категорично против разполагането на всякакви павилиони в историческото ядро на Морската градина във Варна. Това е позицията на Регионалната колегия на Камарата на архитектите, която те изпратиха до общински и държавни институции, както и до медии. 

Близо 10 павилиона ще бъдат поставени в Морската градина във Варна

От колегията редовно изпращат свои становища по определeни казуси до Община Варна. За първи път от две години насам публично дават гласност на своя позиция. Причината е шокиращата според тях визия на павилионите:

"Като архитект съм озадачен от всичко това, което се случи. Още повече, че ние сме участници в този експертен съвет по устройство на територията в Община Варна – това съм аз като председател и другия колега архитект Топчиев", казва председателят на колегията арх. Марин Велчев.

Гражданите срещу бараките в Морската градина - какво следва?

Точно през този експертен съвет е минало и одобрено предложението. Това е станало преди повече от две години, когато представители на колегията в нея са били други. Архитект Велчев казва, че няма достъпна документация, която да осветли процеса на одобряването на павилионите от експертите. 

Не просто визията на павилионите е притеснителна, а цялостната идея те да бъдат разположени в Морската градина, подчертават от гилдията на архитектите. Според тях съществуващите са напълно достатъчни. Архитект Велчев е категоричен, че няма и икономическа обосновка за поставянето на нови:

"Искам някой да ми се обоснове колко ще отиде към бюджета от тези десет павилиона при условие, че те ще работят от април или май, до октомври. Всеки може да си направи тази сметка. Има други търговски обекти в Морската градина, има и сгради, които са обществени и изпълняват тази функция."

Според архитект Велчев възникват и други въпроси, съвсем не периферни:

"Ако имаме един такъв павилион, в който работят хора, как е обезпечено работещия, ако има физиологични нужди. Нали оттук следва този въпрос, къде ще ходи той. Означава ли, че до павилиона ще има и позиционирана химическа тоалетна?", пита архитект Велчев.

Архитектите настояват Община Варна да организира широки обществени и задълбочени професионални дискусии по всички чувствителни за варненци теми.

От гилдията на архитектите се обявиха и против намерението на Община Варна да строи сграда за детска градина в местността „Салтанат”, не подкрепят и евентуалното разширение на Делфинариума.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Най-подходящата дата за предсрочните избори е 20 октомври

Най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавният глава определи за нов служебен премиер. „Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и..

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Катастрофа край "Повеляново" тази сутрин, 74-годишен е с фрактура на таза, без опасност за живота

Пътнотранспортно произшествие е възникнало рано тази сутрин, в 6.47 часа, в района на кв. "Повеляново", в посока Варна.  Лек автомобил „Фолксваген“ е предприел изпреварване и е закачил движещото се пред него „Рено“, поясняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. След удара в тората кола се завърта и се спира в разделителната мантинела...

публикувано на 09.08.24 в 09:56

Президентът определи Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, предаде БНР.  "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от..

публикувано на 09.08.24 в 09:06

Минералните чешми във Варна – къде са и годна ли е водата за пиене?

В четири от общо пет обществени минерални чешми във Варна, които са под миниторинга на Регионалната здравна инспекция в града, водата е годна за пиене. Това каза за Радио Варна главен инспектор Радка Траянова от дирекция „Обществено здраве“. Освен чешмата срещу бившия „Дом Младост“, при която единствено има отклонение в нормите по..

публикувано на 09.08.24 в 08:53
ВВМУ

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" отваря врати за новия випуск курсанти

Висшето военноморско училище отваря врати за новия випуск курсанти. В 9 часа днес, 9 август, на входа на училището, младите курсанти и техните родители ще бъдат посрещнати от командването на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Родителите ще имат възможност да получат информация за ежедневието на децата им и за учебния процес, да се запознаят с материалната база и с..

публикувано на 09.08.24 в 08:25

Адресите без ток на 9 август

В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Крумово – кв. Пясъчник, клиентите, електрозахранени от МТП 2 Пясъчник. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 09.08.24 в 05:56

Слънчев петък по морето

Утрото в петък ни посреща с лека сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 31° и 36°, по крайбрежието от 28° до 31°, за Варна около 30°...

публикувано на 09.08.24 в 05:55