Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронна платформа ще сравнява цените на храните

Снимка: БГНЕС

През следващата седмица ще бъде готова платформата (сайт), от която потребителите ще могат да се информират както за цените в България, така и за цените в чужбина – за държави като Франция, Австрия, Германия – на едни и същи и подобни продукти. Това каза пред журналисти вицепремиерът Христо Алексиев, предаде БНР.

Над 500 проверки в търговската мрежа са извършени до момента.

"На базата на тези резултати ние сме подготвили промени в нормативната база, за да може на първо място да осветлим този процес, този процес да бъде контролиран и процесът да гарантира това, че няма да се стига повече до такива наистина нелоялни търговски практики, до генериране на свръхпечалби, необосновани, както и пълна защита на потребителя, и пак казвам, осветляване на целия процес", допълни Христо Алексиев.

В момента текат проверки и на НАП. "Там искаме да проследим дали няма по веригата фирми, които по някакъв начин изнасят тези печалби навън", поясни вицепремиерът.

Цените се проверяват във всички области. Има статистика за всяка конкретна област. "Да, в някои градове като Варна, Бургас, София, са малко по-високи цените", посочи Христо Алексиев.

Сайтът, който се подготвя и на който потребителите ще могат да се информират за цените трябва да бъде работещ и с коректната информация. Търговските вериги също ще бъдат поканени да публикуват своите цени в него. 


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наводнени участъци след гръмотевичната буря във Варна

Силна гръмотевична буря в ранното утро предизвика наводнени участъци в района на Автогарата във Варна, до Летния театър, а три коли са били блокирани от водата в района на булевард "Република" до голям хипермаркет за строителни материали. С помощта на пожарната са извадени.  Наводнен е и стола на училище "Любен Каравелов" в квартал..

публикувано на 11.09.24 в 07:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Община Варна е в стабилно финансово състояние

Кредитният рейтинг на община Варна към ноември миналата година е стабилен. Това посочи директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Кирил Симеонов преди обсъждането на отчета за общинския бюджет за 2023 година: "Няма просрочени плащания, спазваме всички фискални лимити. Това, което мога да спомена е, че за 2023-а остатъчния дълг на общината се е покачил с..

публикувано на 10.09.24 в 17:06

Направиха "кардиограма" на 140 дървета в градинката зад театъра

Близо 140 дървета в градската градина зад ДТ „Стоян Бъчваров“ са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания с т.нар. уред резистограф, съобщават от общинския пресцентър. Уредът открива скрити кухини и загнивания във вътрешността на ствола. Пробите с апаратурата се правят обичайно в случаи, когато дървото има привидно здрав вид и клоните му са..

публикувано на 10.09.24 в 16:50
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите

Ахмед Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите. Това каза за Радио Варна бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС Гюнер Тахир. Според него, войната в движението не е за политически идеи, а за пари и влияние. „Почетният лидер на движението е виновен за конфликта, защото направи Пеевски съпредседател и допусна този дуализъм в..

публикувано на 10.09.24 в 15:54

Въздушната линейка отива на сервиз, ще я заместват военни хеликоптери

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов , за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския..

публикувано на 10.09.24 в 15:52
Добрич

Как жителите на област Добрич гледат на случващото се в политическия живот на страната?

Една от най-отдалечените от централната власт области в страната – Добрич, продължава своето изоставане по редица показатели . Средната работна заплата по данни на Националния статистически институт я нарежда на 13-то място отдолу нагоре, въпреки че областният център е  деветият по големина в България. Област Добрич се подрежда и на незавидната втора..

публикувано на 10.09.24 в 15:10