Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благотворителна изложба в Арт салона на Радио Варна в помощ на 10-годишната Емел

| обновено на 20.03.23 в 06:49

Благотворителна изложба в помощ на 10-годишната Емел от Плевен ще бъде открита в Арт салона на Радио Варна. С парите от закупените картини нейната майка Теодора ще подпомогне лечението на дъщеря си.

Експозицията ще бъде открита на 20 март, понеделник, 18.00 часа в Арт салона на Радио Варна

Емел е 10-годишно дете. През ноември 2018 г. е диагностицирана с Остра лимфобластна левкемия. Започва лечение с тежка химиотерапия в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. От февруари 2019 г. детето е в ремисия, която продължава и до днес.

Лечението върви добре, докато ден преди да бъде изписана от болницата и вече поддържащото лечение да продължава вкъщи с химиотерапия на таблетки, след направата на лумбална пункция с изключително ниски кръвни показатели (противопоказно за такава манипулация), Емел е доведена от лекарска грешка до състояние на хеморагичен кръвоизлив в мозъка. Направена е животоспасяваща, много рискова операция от неврохирург, за щастие успешна.

Два месеца Емел остава в Интензивното отделение на УМБАЛ "Света Марина", с множество инфекции, нулев имунитет, интубирана и без никакви шансове за живот.

След много борба Емел успява да преодолее това състояние и е преведена отново в Детска онкохематология-Варна.

Състоянието ѝ остава критично, лекарите не правят нищо за нея и с много усилия, след няколко месеца борба, нейната майка успява да я транспортира до болница в Турция, която се оказва единствената, която се ангажира със състоянието на Емел.

След шест месеца борба за живот в болницата "Рейап" в Истанбул момичето оцелява и живее втори живот.

На Емел е нужна продължителна рехабилитация и физиотерапия, за да може да се възстанови. Научете повече за каузата  - Да помогнем на Емел да се събуди.

"Тя вече започна да се храни изцяло през устата, няма епилептични гърчове, разбира всичко, което ѝ се говори и изпълнява. Парализираните части на тялото след кръвоизлива вече започнаха да възвръщат чувствителността си. Започна да казва няколко думички. Благодарение на добри хора, които повярваха в Емел и продължават да ѝ помагат, тя вече все повече се доближава до успеха!", сподели майката на детето Теодора.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

24 състава ще се включат традиционния общински фестивал "Лазаровден" в Балчик

Част от априлската програма на читалище "Васил Левски" по традиция е общинският фестивал на любителските състави "Лазаровден". Освен десетките изпълнители от общината, част от 18-о му издание на 8 април, празничния ден преди  Цветница, ще бъде изложбата с маслена живопис на балчишката художничка Флора Начев а под името „Цветята на Флора“. Откриването е..

публикувано на 31.03.23 в 14:57
Дуо Парашкевов - Кисленко

Българският цигулар Чавдар Парашкевов избра Варна за финалния концерт от турнето „La Belle Epoque” 2023

“La Belle Epoque” е наслова на концертната програма. Така в историята на човечеството наричат времето от последните 30 години на XIX в. и първото десетилетие на XX в., период, приключил с избухването на Първата световна война през 1914 г. Това е оптимистично и безгрижно време. „А днес - казва Парашкевов - повече отвсякога имаме нужда да се докосваме до..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

"Варненско лято за деца" предстои на 1 април

С усмивка по повод Деня на шегата 1 април са замислили концерта си “Не на шега!” младите таланти от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Пред малки и големи те ще представят пролетното събитие от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът..

публикувано на 30.03.23 в 15:05

Изложба на Иван Кирков в Градската художествена галерия във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес изложба, която ще обогати ценителите на изкуството с възможността да се потопят в творчеството на едно от големите български имена от втората половина на ХХ век и първото десетилетие на нашия век - Иван Кирков (1932-2010). Артист с огромна творческа активност, с..

публикувано на 29.03.23 в 09:56

Историите за 30 жени, преживели насилие, представя изложбата "Пробуждане между редовете"

Изложбата с кауза "Пробуждане между редовете" гостува във Варна. Тя ще бъде подредена от 6 до 16 април в пространството за култура ReBonkers. Експозицията представя в 30 картини историите на жени, преживели насилие. Преди това изложбата гостува в столичната Национална галерия Квадрат 500. Картините са дело на 23-ма артисти, претворили..

публикувано на 27.03.23 в 15:44
Музей за нова история-Варна

Oригинали на първите грамофонни плочи, записани във Варна, дарява внукът на Стоян Бешков

Дарение с огромно значение за културната памет на Варна ще направи на 27 март, понеделник, от 10:30 часа в Музея за нова история на град Варна проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков. Той ще дари на музея оригинални екземпляри на първите грамофонни плочи, записани във Варна. Записът е направен през лятото на 1906 г. от представители на..

обновено на 26.03.23 в 10:57

Ден на читателя във варненската библиотека, читалнята й е изрисувана с графити

Читалнята на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" вече е с нов облик. Поводът е 140-годишният юбилей на к ултурната институция. На стената на читалната зала е изрисувано цветно графити пано, на което е изобразен и философът Аристотел. То е дело на графити артистите от The Graff`s. Всичко е направено със спрейове, но за фигурата на..

публикувано на 24.03.23 в 12:47