Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Флашмоб, пътуваща библиотека и вълшебни куфарчета по повод 140 години библиотека във Варна

2
Жечка Кираджиева
Снимка: Румен Сарандев

Поредица от празнични прояви организира Детския и средношколски отдел към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Поводът - 140 години от основаването на библиотеката, които се навършват на 21 март.

В началото на март започна инициативата „Вълшебно куфарче“, чието съдържание включва нови детски книги, интерактивни и настолни игри. В навечерието на Маратона на чететено, който се организира през април, ще се проведе флашмоб с цел привличане на вниманието към Детския и средношколски отдел. С участието на ученици от Средното училище с езиково обучение „Александър Пушкин“ ще бъде представена „Приказка за библиотеката“, в която децата ще нарисуват създателите на библиотеката. За проявите и интереса към книгите – разказа Жечка Кираджиева, завеждащ Детския и средношколски отдел в библиотеката.140 години не са много, но не са и много малко. Днес тези години от дистанцията на времето можем да кажем, че са тази основа върху която библиотеката да скочи и да направи гигантски скок към модерността днес, за да могат читателите да ни разпознаят като познатото място за четене в град Варна.

Може би най-големия скок, който очакваме всички, е библиотеката да има нова собствена сграда?

Това е мечтата на всички. Това е лелеяната мечта на поколения. Аз силно се надявам и вярвам, че нашите деца и внуци ще имат дом на книгата и на духовността, в който да влязат. Дано да стане!

Какви прояви подготвя Детският и средношколски отдел по повод годишнината?

През цялата година ще има изненади за децата. Започнахме на 1-и март, когато стартирахме новите теми в нашата инициатива „Вълшебни куфарчета“. За тези цветни изненади вкъщи, библиотеката закупи нови пъзели, нови настолни игри, нови образователни карти, мемори карти, нови книги, кукли петрушки. Всичко това ще отиде към домовете на най-малките ни читатели за семейно четене и игра. В момента няма нито едно куфарче, което да чака своя читател, защото всички се взеха още в първите дни.

Инициативата „Пътуваща детска библиотека“ стига до децата в детските градини във Варна и вече има приятели в 15 детски заведения. От есента тя ще тръгне към нови 10 детски градини. В тази инициатива събираме най-новите книги, които излязоха на книжния пазар през последните две години. Над 200 заглавия вече се „завъртяха“ сред децата и учителите – сред тях прекрасните издания на Джулия Доналдсън, както и особено любимите на децата енциклопедии с капачета /книги, в които нещо се отваря/.

Какви прояви сте планирали за месец април, когато се провежда Маратонът на четенето и се отбелязва Международния ден на детската книга?

През този месец ни чакат маратонски четения. Ще направим Пътуващата детска библиотека и приятели една маратонска броеница с всички градини, за които казах по-рано. А в навечерието на Маратона на четенето на 23 април ще направим флашмоб с деца, който ще се състои пред детския и средношколски отдел. В него децата ще направят така, че да привлекат вниманието на минувачите: „Ето, вижте, тук има библиотека! И аз съм в библиотеката! И тази библиотека е на 140 години!“.

Очертава се една много интересна година с много прояви насочени към по-малките деца. Какъв е интересът на по-големите деца към книгите и библиотеката?

За съжаление активността колкото е голяма при малките ни читатели, при средношколците и тийнейджърите вече не е такава. Силно се надявам, че те четат електронни книги. Дано! Но средношколецът вече идва със своя избор и своето желание. Затова подготвяме една анкета, в която да попитаме средношколците на Варна – какво биха искали да намерят при нас.

Но средношколците, пък и малките, много възторжено приемат нововъведенията в областта на информационните технологии и в това, което библиотеката въвежда като е-услуги. Става въпрос за платформата „Моята библиотека“, за електронните заявки, както и да заявяват и да получават книги чрез библиоматите. Освен това те могат сами да дойдат при нас и да си изберат книгите, да се запишат, да се разпишат – това е една услуга с тези селф чек станции, където те чекират своя избор и това не е анонимно, а напротив. И това ги кара да се чувстват важни.

Коя е най-четената детска книга за миналата година?

Няма да споменавам книгите за Дръндьо, той остава най-много четен. Искам да спомена български автор – Катя Антонова и нейните истории за Ванилия. Приключенията на Ванилия са в момента топ. А за най-малките са книгите на Джулия Доналдсън. Имаме страхотни книги в момента на български автори. Ще спомена Петя Александрова за най-малките или пък Юлия Спиридонова за тийнейджърите с новата й книга „Сянката на щуреца“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква е историята на първите грамофонни плочи, записани във Варна и кой е Стоян Бешков?

Ценно дарение получи Музеят за нова история на Варна. Проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков - дългогодишен учител по музика във варненската мъжка гимназия „Фердинанд I”, дари четири оригиналните грамофонни плочи , на които са записани вокални изпълнения на неговия дядо. Записът е направен през 1906 година във Варна..

публикувано на 31.03.23 в 09:45

Бивш председател на РИК: Сигналите към училищата са опит за сплашване преди изборите

Анонимните сигнали към училищата са опит за сплашване на хората, за да не отидат да гласуват. Това мнение изрази Кристиян Богоев, юрист и бивш председател на РИК във Варна. Той сподели, че в предходни години са имали подобни случаи, но те не са били преекспонирани в публичното пространство. Според него политизирането им води до недоверие към системата и..

обновено на 30.03.23 в 09:03

Адвокат по морско право за задържаните кораби: Риболовът ще е неконтролируем без локални ограничения

Румъния е в правото си да налага конкретни ограничения на риболова за конкретен период от време в изключителната си икономическа зона. Черно море е затворено море с много малки рибни запаси. Няма как пълната свобода да бъде толерирана, а трябва да бъдат търсени възможности за запазване на някои видове. Така коментира специалистът по морско право адвокат..

обновено на 29.03.23 в 14:22

Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE): Внимавай какво подписваш

Интервю с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE) „Leprosy” на DEATH от 1988 винаги ще бъде в пантеона на класическия дет метъл. На 30 март супер трибют бандата LEFT TO DIE, която се кръщава на една от песните от албума и в която се изявяват Terry Butler от OBITUATY, Rick Rozz, участвал в DEATH и MASSACRE, Matt Harvey от..

обновено на 29.03.23 в 10:13

Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME): "Разделението трябва да спре"

Интервю с Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME, екс-MALEVOLENT CREATION) В грайнд проекта KILL DIVISION свирят Kyle Symons, бивш от MALEVOLENT CREATION, Jeramie Kling, който е част от INHUMAN CONDITION, VENOM INC. и EX DEO, с когото ви срещнахме в един от предишните понеделници, Dirk Verbeuren, участвал в SOILWORK, още къде ли не и..

публикувано на 29.03.23 в 10:11

Арендатор: Родно производство у нас почти няма

Георги Ангелов е арендатор в района на Вълчи дол от дълго време. Той присъства на протеста, който се проведе вчера във Вълчи дол. Защо зеленчуците са скъпи, каква е съдбата на земеделските производители и какви рисковете, които поемат те, за да продължават да работят? "Ако хората си мислят, че който гледа земеделски култури е богат..

обновено на 28.03.23 в 10:39

Мариан Вълев: Разделението не е пътят, който културата търси

„Чалга" е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон. Главните роли са поверени на Елеонора Иванова – Нори и Цветелина Стоянова. Звездният актьорски състав на продукцията включва имената на Любомир Нейков, Жана Яковлева, Лора Караджова, Стефан Денолюбов, Диляна Попова, Николай Сотиров, Димитър Рачков, Кръстьо Лафазанов,..

публикувано на 27.03.23 в 07:00