Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флашмоб, пътуваща библиотека и вълшебни куфарчета по повод 140 години библиотека във Варна

2
Жечка Кираджиева
Снимка: Румен Сарандев

Поредица от празнични прояви организира Детския и средношколски отдел към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Поводът - 140 години от основаването на библиотеката, които се навършват на 21 март.

В началото на март започна инициативата „Вълшебно куфарче“, чието съдържание включва нови детски книги, интерактивни и настолни игри. В навечерието на Маратона на чететено, който се организира през април, ще се проведе флашмоб с цел привличане на вниманието към Детския и средношколски отдел. С участието на ученици от Средното училище с езиково обучение „Александър Пушкин“ ще бъде представена „Приказка за библиотеката“, в която децата ще нарисуват създателите на библиотеката. За проявите и интереса към книгите – разказа Жечка Кираджиева, завеждащ Детския и средношколски отдел в библиотеката.



140 години не са много, но не са и много малко. Днес тези години от дистанцията на времето можем да кажем, че са тази основа върху която библиотеката да скочи и да направи гигантски скок към модерността днес, за да могат читателите да ни разпознаят като познатото място за четене в град Варна.

Може би най-големия скок, който очакваме всички, е библиотеката да има нова собствена сграда?

Това е мечтата на всички. Това е лелеяната мечта на поколения. Аз силно се надявам и вярвам, че нашите деца и внуци ще имат дом на книгата и на духовността, в който да влязат. Дано да стане!

Какви прояви подготвя Детският и средношколски отдел по повод годишнината?

През цялата година ще има изненади за децата. Започнахме на 1-и март, когато стартирахме новите теми в нашата инициатива „Вълшебни куфарчета“. За тези цветни изненади вкъщи, библиотеката закупи нови пъзели, нови настолни игри, нови образователни карти, мемори карти, нови книги, кукли петрушки. Всичко това ще отиде към домовете на най-малките ни читатели за семейно четене и игра. В момента няма нито едно куфарче, което да чака своя читател, защото всички се взеха още в първите дни.

Инициативата „Пътуваща детска библиотека“ стига до децата в детските градини във Варна и вече има приятели в 15 детски заведения. От есента тя ще тръгне към нови 10 детски градини. В тази инициатива събираме най-новите книги, които излязоха на книжния пазар през последните две години. Над 200 заглавия вече се „завъртяха“ сред децата и учителите – сред тях прекрасните издания на Джулия Доналдсън, както и особено любимите на децата енциклопедии с капачета /книги, в които нещо се отваря/.

Какви прояви сте планирали за месец април, когато се провежда Маратонът на четенето и се отбелязва Международния ден на детската книга?

През този месец ни чакат маратонски четения. Ще направим Пътуващата детска библиотека и приятели една маратонска броеница с всички градини, за които казах по-рано. А в навечерието на Маратона на четенето на 23 април ще направим флашмоб с деца, който ще се състои пред детския и средношколски отдел. В него децата ще направят така, че да привлекат вниманието на минувачите: „Ето, вижте, тук има библиотека! И аз съм в библиотеката! И тази библиотека е на 140 години!“.

Очертава се една много интересна година с много прояви насочени към по-малките деца. Какъв е интересът на по-големите деца към книгите и библиотеката?

За съжаление активността колкото е голяма при малките ни читатели, при средношколците и тийнейджърите вече не е такава. Силно се надявам, че те четат електронни книги. Дано! Но средношколецът вече идва със своя избор и своето желание. Затова подготвяме една анкета, в която да попитаме средношколците на Варна – какво биха искали да намерят при нас.

Но средношколците, пък и малките, много възторжено приемат нововъведенията в областта на информационните технологии и в това, което библиотеката въвежда като е-услуги. Става въпрос за платформата „Моята библиотека“, за електронните заявки, както и да заявяват и да получават книги чрез библиоматите. Освен това те могат сами да дойдат при нас и да си изберат книгите, да се запишат, да се разпишат – това е една услуга с тези селф чек станции, където те чекират своя избор и това не е анонимно, а напротив. И това ги кара да се чувстват важни.

Коя е най-четената детска книга за миналата година?

Няма да споменавам книгите за Дръндьо, той остава най-много четен. Искам да спомена български автор – Катя Антонова и нейните истории за Ванилия. Приключенията на Ванилия са в момента топ. А за най-малките са книгите на Джулия Доналдсън. Имаме страхотни книги в момента на български автори. Ще спомена Петя Александрова за най-малките или пък Юлия Спиридонова за тийнейджърите с новата й книга „Сянката на щуреца“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15