Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флашмоб, пътуваща библиотека и вълшебни куфарчета по повод 140 години библиотека във Варна

2
Жечка Кираджиева
Снимка: Румен Сарандев

Поредица от празнични прояви организира Детския и средношколски отдел към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Поводът - 140 години от основаването на библиотеката, които се навършват на 21 март.

В началото на март започна инициативата „Вълшебно куфарче“, чието съдържание включва нови детски книги, интерактивни и настолни игри. В навечерието на Маратона на чететено, който се организира през април, ще се проведе флашмоб с цел привличане на вниманието към Детския и средношколски отдел. С участието на ученици от Средното училище с езиково обучение „Александър Пушкин“ ще бъде представена „Приказка за библиотеката“, в която децата ще нарисуват създателите на библиотеката. За проявите и интереса към книгите – разказа Жечка Кираджиева, завеждащ Детския и средношколски отдел в библиотеката.



140 години не са много, но не са и много малко. Днес тези години от дистанцията на времето можем да кажем, че са тази основа върху която библиотеката да скочи и да направи гигантски скок към модерността днес, за да могат читателите да ни разпознаят като познатото място за четене в град Варна.

Може би най-големия скок, който очакваме всички, е библиотеката да има нова собствена сграда?

Това е мечтата на всички. Това е лелеяната мечта на поколения. Аз силно се надявам и вярвам, че нашите деца и внуци ще имат дом на книгата и на духовността, в който да влязат. Дано да стане!

Какви прояви подготвя Детският и средношколски отдел по повод годишнината?

През цялата година ще има изненади за децата. Започнахме на 1-и март, когато стартирахме новите теми в нашата инициатива „Вълшебни куфарчета“. За тези цветни изненади вкъщи, библиотеката закупи нови пъзели, нови настолни игри, нови образователни карти, мемори карти, нови книги, кукли петрушки. Всичко това ще отиде към домовете на най-малките ни читатели за семейно четене и игра. В момента няма нито едно куфарче, което да чака своя читател, защото всички се взеха още в първите дни.

Инициативата „Пътуваща детска библиотека“ стига до децата в детските градини във Варна и вече има приятели в 15 детски заведения. От есента тя ще тръгне към нови 10 детски градини. В тази инициатива събираме най-новите книги, които излязоха на книжния пазар през последните две години. Над 200 заглавия вече се „завъртяха“ сред децата и учителите – сред тях прекрасните издания на Джулия Доналдсън, както и особено любимите на децата енциклопедии с капачета /книги, в които нещо се отваря/.

Какви прояви сте планирали за месец април, когато се провежда Маратонът на четенето и се отбелязва Международния ден на детската книга?

През този месец ни чакат маратонски четения. Ще направим Пътуващата детска библиотека и приятели една маратонска броеница с всички градини, за които казах по-рано. А в навечерието на Маратона на четенето на 23 април ще направим флашмоб с деца, който ще се състои пред детския и средношколски отдел. В него децата ще направят така, че да привлекат вниманието на минувачите: „Ето, вижте, тук има библиотека! И аз съм в библиотеката! И тази библиотека е на 140 години!“.

Очертава се една много интересна година с много прояви насочени към по-малките деца. Какъв е интересът на по-големите деца към книгите и библиотеката?

За съжаление активността колкото е голяма при малките ни читатели, при средношколците и тийнейджърите вече не е такава. Силно се надявам, че те четат електронни книги. Дано! Но средношколецът вече идва със своя избор и своето желание. Затова подготвяме една анкета, в която да попитаме средношколците на Варна – какво биха искали да намерят при нас.

Но средношколците, пък и малките, много възторжено приемат нововъведенията в областта на информационните технологии и в това, което библиотеката въвежда като е-услуги. Става въпрос за платформата „Моята библиотека“, за електронните заявки, както и да заявяват и да получават книги чрез библиоматите. Освен това те могат сами да дойдат при нас и да си изберат книгите, да се запишат, да се разпишат – това е една услуга с тези селф чек станции, където те чекират своя избор и това не е анонимно, а напротив. И това ги кара да се чувстват важни.

Коя е най-четената детска книга за миналата година?

Няма да споменавам книгите за Дръндьо, той остава най-много четен. Искам да спомена български автор – Катя Антонова и нейните истории за Ванилия. Приключенията на Ванилия са в момента топ. А за най-малките са книгите на Джулия Доналдсън. Имаме страхотни книги в момента на български автори. Ще спомена Петя Александрова за най-малките или пък Юлия Спиридонова за тийнейджърите с новата й книга „Сянката на щуреца“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15