Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът на „Жмичка“ за най-близките ни хора: Купете им цветя и им кажете, че ги обичате!

Читалище “Паисий Хилендарски“ в Балчик беше снимачна площадка на късометражния филм на режисьора Росица Траянова. Лентата е посветен на нейната баба, а Балчик е неслучайно избран. Това е родният й град.


Росица Траянова е известна на балчиклии първо като писател. Започва да пише едва на шест, участва в литературни конкурси, печели награди за поезия и проза. Едва на 18 години написва първия си роман „Химера за живот“. От близо 15 години не живее в Балчик, работи в чужбина, но покрай ковид кризата се завръща в родината. Част е от предимно български проекти. Последната й лента е озаглавена „Жмичка“, тя е автор и на сценария. На екран филма ще видим през есента.

Какво би ни споделила за последния си проект?

Сегашният проект се случи преди две-три години. 2021 година загубих първо едната си баба, на следващата – и втората ми баба. Дадох си сметка, че всеки има някакъв начин, чрез който да запази хората, които е загубил. Киното очевидно е моят начин да запазя тези спомени. Така сме устроени, че рано или късно забравяме и тези моменти избледняват. Фотографите имат своите снимки, художниците – портрети, а ние имаме филми.

„Жмичка“ е метафора. Целият филм е вид метафора, в която започваме да играем на криеница, броим до десет и всъщност на десет вече сме пораснали. И нещата не са същите.

Какво е посланието ви с този филм?

Да обичаме хората до нас и да им го показваме, да отделяме време. Понеже времето в последно време най-много нямаме и не намираме, а всъщност точно близките ни са тези, за които трябва да намерим най-много време и да им го отделим, докато можем все още.

Кога ще можем го видим?

Надяваме се през септември, най-късно октомври.

Как започнахте, какви награди сте печелили?

Започнах 2015 година с „Обичам те, татко“ – дебютният ми филм, който e сниман в България, София, и е за Eдиповия комплекс. Почти всичките ми филми са били на селекция в Short Film Corner в Кан, един от последните ми филми – „Пардон“, спечели златната лисица на фестивал в Индия, златна статуетка в Лас Вегас. Доста злато си спечели този филм, щастлива съм.

Като стана дума за злато, как бихте коментирали „Всичко навсякъде наведнъж“ - най-големият победител на тазгодишните награди „Оскар“ , който спечели почти всички награди в основните категории (в 7 от 11-те) и беше обявен за най-добър филм на годината, но и с много противоречиви мнения?

Аз съм в една сериозна подготовка по този проект от вече три месеца. Обикновено преди мой филм отказвам да гледам други филми. За да не заимстваш нещо, да не се влияеш от други режисьори, но съм си направила един дълъг списък с филми, които искам да гледам и той е в този списък.

Някой път има много добри филми, някой път не са нашите. Жанрът не ни е допаднал, историята – също, често не можем да се асоциираме с персонажа и съответно филмът не ни докосва, но пък докосва други хора. Например последният филм на Тео Ушев получи разнородни коментари. Аз съм голям фен на Тео Ушев. Смятаме, че положи основите на един нов жанр в българското кино и на мен този филм ми хареса, за разлика например от други колеги, но това е разнообразието в киното.

Какво е вашето послание към съгражданите?

Всички, които имат баби, звъннете им, купете им цветя, бонбони. Кажете им, че ги обичате. Усмихвайте се и бъдете по-добри. Това е основното.

Цялото интервю с Росица Траянова чуйте в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30