Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тема с продължение

Семейство застава срещу изграждането на 18-етажен блок в Зеленика

Семейство застава срещу изграждането на 18-етажен блок в  местността Зеленика. На 31 май миналата година Валя и Александър Александрови подават първия си сигнал до прокуратурата и всички заинтересовани институции по повод заявеното инвестиционно намерени на частна фирма да строи многоетажна жилищна сграда в близост до къщата им в местността, в район „Аспарухово” .Територията е горска, а срещу мястото, което е в близост до пътя към квартал „Галата”, се намира и помпена станция на ВиК.
Семейството се опасява, че изсичането на дърветата, което тогава е започнало, може да доведе до ново наводнение, а там има и диви птици.

Ще се появи ли многоетажна сграда в местност Карантината във Варна?

На 15 декември същата година, по разпоредена от Районната прокуратура проверка, на място отиват представители на компетентните институции -  Горското стопанство, Басейнова дирекция, РИОСВ, Община Варна, район „Аспарухово, ОПУ.

Всички изпращат своите становища, които в крайна сметка допускат изработването на подробен устройствен план.
Проведена бе среща при кмета на район „Аспарухово" Ивайло Маринов със семейство Александрови, в присъствието и на главния архитект на района Галя Димова.

Александър Александров с категоричност заяви, че няма да се откаже да обжалва всички решения, свързани със строителството на високата сграда, в която е предвидено да има 800 апартамента и 600 паркоместа.

Той посочи, че два пъти вече Районната прокуратура прекратява преписката, защото не са установени факти или обстоятелства срещу строежа.

Ако всичко е съобразено със съществуващата нормативна база, на това начинание не би следвало да бъде дадена зелена светлина, каза Александров и допълни, че според него са потъпкани 3 или 4 нормативни акта.

Кметът на "Аспарухово" Ивайло Маринов потвърди, че има подадено заявление за инвестиционно намерение и обобщи в хронологичен ред процедурта.

Заявлението е изпратено в Община Варна и сега се процедира ПУП. За проекта за строеж са уведомени съседите на имота. Има само една жалба от семейство Александрови. Уведомен е и главният архитект, а жалбата е разгледана от Експертния съвет по устройство на територията, обясни той.

Експертният съвет връща за преработване плана, а изменението изключва улицата на Александрови от него. 

Улицата няма да бъде засегната от проекта и следователно те нямат правен интерес да обжалват, обясни Галя Димова, главен архитект на района.

Не се променя уличната регулацията на пътя, който довежда до съседните имоти, каза oще тя.

Александров с твърдост подчерта, че той и съпругата му ще продължат сагата в съда, защото според тях е видно, че няма как природната среда в района да не бъде нарушена, въпреки становището на РИОСВ, че не е необходим доклад за въздействието на проекта върху нея.

Чуйте повече в репортажа на Даниела Стойнова:Снимки: Даниела Стойнова

По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртокласниците по-добри по български, отколкото по математика

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика,..

публикувано на 09.06.23 в 14:35

Тежка катастрофа край Варна

Тежка катастрофа, при която две деца и майка им са сериозно ранени и с опасност за живота, е станала вчера в района на с. Бозвелийско. Водачът на автомобила, 47-годишен украинец, изгубил контрол над управлението и се удря челно в стена на бетонен водосток и се преобърнал. От удара са пострадали всички пътници в колата- двама възрастни и пет деца, съобщиха..

публикувано на 09.06.23 в 14:21

Отлага се планираното обръщение на главния прокурор?

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. А за тази вечер беше планирано обръщение към нацията на главния прокурор. По неофициална информация обаче то се отлага, съобщи ресорният репортер Силвия Великова..

публикувано на 09.06.23 в 13:53

Организират протест срещу отмяна на забраната за коли по Крайбрежната

Протест срещу отмяната на заповедта, с която бе спряно автомобилното движение по Крайбрежната алея, организират от Продължаваме промяната - Варна. Припомняме, вчера областният управител Марио Смърков съобщи, че получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 09.06.23 в 13:51

До 15 юни могат да се видят изпитните работи от матурите

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити , могат да го направят това  в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12. клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  Запознаването с работата става..

публикувано на 09.06.23 в 11:48

ВАС отмени мораториума на ОбС-Ветрино за изграждане на ветроенергиен парк в района

Със свое окончателно решение Върховният административен съд е отменил решението на Общинския съвет във Ветрино, Варненска област, за налагане на мораториум върху изграждането на ветроенергийни паркове в района. Това..

публикувано на 09.06.23 в 11:29

Приеха на първо четене закона за удължаване на удължения вече държавен бюджет

Eдинодушно, с 201 гласа "за", депутатите приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет, предаде БНР. По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.  Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане..

публикувано на 09.06.23 в 11:09