Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна

"За мен библиотеката е любов от пръв поглед", подчерта директорът й Радка Калчева

Снимка: Йоан Константинов

На днешния ден, 21 март, най-старият културен институт във Варна - Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", отбелязва своята 140-годишнина.

По повод юбилея през цялата календарна година са планирани поредица разнообразни събития, като основен акцент е Националната дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“, която се провежда днес във Варна.
"Идеята е да съберем на едно място хора, които от една страна имат поглед към библиотеките отвътре, и от друга - имат поглед към библиотеките отвън. Да дискутираме проблеми, които са от обществен интерес за всички. Искаме да обсъдим какво би било бъдещето на библиотеките в ерата на изкуствения интелект, имат ли бъдеще, как ще се справяме с нашествието на машините. Форумът дава място за среща и дебати на различни специалисти, свързани с книгите, библиотеките и четенето, както и на изявени културни деятели, пишещи и четящи хора от цялата страна. Дискусионната среща цели да постави на масата горещите въпроси за мястото на библиотеката в информационното общество и социалната инфраструктура, както и да представи различните роли на библиотеката в днешния глобализиран, дигитален и технологичен свят", подчерта в интервю за предаването "Гравитация 0" Радка Калчева, директор на РБ "Пенчо Славейков".

Цялата година е посветена на юбилея на културната институция, а програмата, подготвена от специалистите, е богата. Във фоайето е подредена изложба със стари и ценни книги. Сред тях е най-старото издание, което се съхранява във варненската библиотека - "История на Александър Македонски" от 1687 г. Тя е дарена от частен дарител и е влязла във фондовете й на 15 март.

С редките и ценни книги работят само специалисти. Съхраняват се при специална температура и влажност на въздуха. "В  момента нямаме такива помещения, но правим всичко възможно да съхраняваме тези стари и ценни книги, които не са малко в нашата библиотека", каза още Калчева.

Как се простират възможностите на изкуствения интелект - това са част от предизвикателствата на библиотекарите днес. "Изкуственият интелект трябва да стъпи на информацията, която влиза в библиотеката. Изкуственият интелект не е вездесъщ, той не е интелигентен дотолкова, че да може да прецени дали дадена информация е истинска или фалшива", каза още Радка Калчева.

Дигитализацията на библиотеката е огромна крачка в културната институция, реализирана преди 15 години. "Тогава започнахме да цифровизираме периодичния печат на Варна, който е уникален", допълни Калчева.

Повече от 135 хиляди са дигитализираните библиотечни документи в момента.

"За мен библиотеката е любов от пръв поглед. Когато започнах работа там, смятах, че е временно. Но после се оказа, че библиотеката е институция, която те увлича! Хората мислят, че тази работа е скучна или традиционна. Не, работата в библиотека в момента е динамична, интересна", допълни Радка Калчева.

Сред събитията, които предстоят още във варненската библиотека, е "Библиоарт Предизвикателство" - провокация от библиотекарите към няколко млади художници от Варна. Те в момента изрисуват част от пространството в Читалнята в основната сграда на библиотеката. Тези рисунки ще представят отношението на артистите към книгата и библиотеката. Читалнята ще бъде обновена, а мебелите й - разместени, за удобство на посетителите.

Дарителският дух е жив и днес, подчерта директорката на варненската библиотека. "Да, дарения получаваме непрекъснато, много хора имат желание да дарят личните си фондове и библиотеки, непрекъснато имаме запитвания. Но моля Ви, не ни дарявайте книги от 70-те и 80-те години със сантиментална стойност. Дарявайте ни нови неща! Имаме нужда от нови книги, от детски книги, от плочи, от ноти, които отговарят на съвремието", каза още Калчева.

"Надявам се това, което правим, да прави хората щастливи", подчерта директорът на РБ "Пенчо Славейков" във Варна.

Още чуйте в прикачения звуков файл:


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00 ч.в Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община..

публикувано на 13.06.24 в 11:46

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

Днес е Възнесение Господне

Православната църква отбелязва днес Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово. Това е и последният ден, в който православните се поздравяват с "Христос Воскресе!".  В продължение на тези 40..

публикувано на 13.06.24 в 07:18