Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Куманов: Ветрогенераторите в Черно море застрашават туризма и риболова

2
Димитър Куманов
Снимка: Ани Петрова

Появата на ветропаркове в Черно море ще застраши риболова и ще бъде пречка за туризма. Това мнение изрази инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той е един от хората, които стават причина да бъде спрян законопроектът, който регламентира изграждането на офшорни ветрогенераторни паркове..

Законопроектът е отхвърлен от Комисията по околна среда. Вносителите - две от големите партии в предходния парламент, го оттеглят, след като получават възражения. Опасенията на Куманов обаче са, че лобито, което стои зад законопроекта, няма да се откаже и този законопроект ще бъде внесен и в следващия парламент. Той има подозрения, че текстовете могат да минат през Закона за енергията от възобновяеми източници.

С отрицателни становища излизат от Министерството на земеделието и храните и Министерството на туризма, законопроектът бе изтеглен, защото вносителите разбраха, че ще се вдигне голям шум, посочи Куманов.

Според него перките ще окажат огромно негативно въздействие върху обитателите на Черно море. От една страна шумовото замърсяване при строителството и от друга - нискочестотния шум, който е опасен, както за хората, така и за рибите и най-вече за китоподобните..

При строежа и поставянето на фундаменти във водата и забиването на пилоти ще се вдигне много шум, който прогонва морските обитатели, обясни Куманов. От поставянето на перките ще пострадат и птиците, убеден е екологът. Като най-перспективни зони за изграждането на вятърните централи са посочени нос Калиакра, Варна и нос Емине. Координатите им засягат маршрута - миграционния път, на прелетните птици - Виа Понтика, изтъкна Куманов.

Ветропарковете могат да блокират и миграционните коридори на някои риби, каза още той. Рибарите от дребно-мащабния и крайбрежния риболов също ще бъдат засегнати, тъй като районите, в които ловят риба ще бъдат заети, така ще бъде съсипан поминъкът им, прогнозира екологът.

Най-голямо възмущение обаче у него буди начинът, по който ще се заплаща тази енергия.

"Идеята, която е залегнала в този законопроект, е толкова лобистка. Морското пространство, където се развива ветропаркът, ще се дава на концесия, а като част от търга, ще бъде сключен договор за разлика. Това означава, че в този договор е определена покупната цена на тази енергия и тогава, ако пазарната цена е по-ниска от нея - тогава държавата ще доплаща на инвеститора, а при при по-висока- обратното, обясни още Куманов. Той изрази предположение, че предвид корупционните практики, договорите ще бъдат изготвени така, че да облагодетелстват инвеститора", каза инж. Куманов.. 

Това той определи като равносилно на нерегламентирана държавна помощ.

На въпроса защо в Норвегия може да има ветропаркове, а тук - не, той бе категоричен, че там, в района на перките, не се развива туризъм, а промишленият риболов не е в близост до брега.

Куманов подчерта, че трябва да използваме принципа на предпазливостта и да се сравним с Гърция, в която няма нито една перка в морето.

Чуйте повече в разговора с Димитър Куманов:По публикацията работи: Елисавета Илиева

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Депутатът от

Цончо Ганев: Ситуацията е такава, че очаквам утре Пеевски отново да бъде номиниран за шеф на ДАНС

"В момента се извършва преврат, защото се събира несъбираемото. Сега ПП и ДБ ще управляват с тези, които доскоро наричаха мафия."   Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна депутатът от партия Възраждане Цончо Ганев. Според него тези, които се канят да управляват се срещат с Делян Пеевски, за да обсъждат промяната на Конституцията...

публикувано на 03.06.23 в 14:47

Donald Tardy (OBITUARY, TARDY BROTHERS): "Не пропускай хубавите моменти, защото имаш само един живот"

Интервю с Donald Tardy (OBITUARY, TARDY BROTHERS) Кои са OBITUARY няма смисъл да говорим. За екстремната част от музиката бандата е емблема. Шест години след едноименния „Obituary”, в началото на тази година флоридските дет метъл легенди издадоха „Dying of Everything”, а барабанистът на бандата Donald Tardy даде специално интервю за „От другата..

публикувано на 03.06.23 в 14:05

"Дюрер срещу Дюнер" или каква е връзката между високото изкуство и масовата култура?

Калоян Илиев - Кокимото подреди изложба с название „Дюрер срещу дюнер“ в Дома на архитекта във Варна. В нея той представя графики, рисунки, живопис и обекти, които могат да бъдат разгледани до 20 юни. Събитието е част от Форума за съвременно изкуство „Буна“. С Кокимото за връзката между високото изкуство и масовата култура разговаря Мартин Николов:..

обновено на 03.06.23 в 12:48

Ricky Warwick (BLACK STAR RIDERS, THIN LIZZY, THE ALMIGHTY): "Изкуството задължително трябва да се подкрепя"

Интервю с Ricky Warwick (BLACK STAR RIDERS, THIN LIZZY, THE ALMIGHTY) BLACK STAR RIDERS се събират през декември 2012 година. Причината за тяхната поява, е че в този период музикантите, които участват в THIN LIZZY, решават да издадат нов материал. Но без да използват името на легендите THIN LIZZY. Така се раждат BLACK STAR RIDERS. Които издадоха..

публикувано на 03.06.23 в 11:19

Генадий Воробьов: Няколко десетки хиляди са българите в Украйна

Генадий Воробьов е инициатор на кампанията "България за Украйна", в която се включиха Доротея Николова и Румен Сарандев. Проектът цели събирането и предаването на офис техника, която не се използва в офисите, за да може да се даде нов живот за образователния процес в украинските села и градовете, населени с българи. Даренията се..

публикувано на 01.06.23 в 08:00

Варненец е поканен за председател на журито в Първи международен конкурс за пеещи деца в Истанбул

Композиторът и музикален продуцент Доно Цветков ще бъде председател на журито на големи форум за деца певци в Истанбул през август. Организатор е популярният турски композитор Мустафа Камбъзлар. С него сме раболили заедно, когато той участваше във фестивала „Откритие“ със свои композиции, разкри в интервю за Радио Варна Цветков, които има дългогодишен..

публикувано на 01.06.23 в 07:29

Китаристката Виктория Парушева с първи самостоятелен запис в Радио Варна

Голямата награда на БНР - Радио Варна за „Най-добре представил се участник” в 35-то издание на Традиционен музикален фестивал „Дни на класическата китара” – Варна, 2023 получи: Виктория Парушева – 10 клас (17 год.) от НУИ „Добри Христов“ - гр. Варна с преподавател Севдалин Стефанов. Виктория вече е направила своите първи записи в Радио Варна като..

обновено на 31.05.23 в 08:24