Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: Ветрогенераторите в Черно море застрашават туризма и риболова

2
Димитър Куманов
Снимка: Ани Петрова

Появата на ветропаркове в Черно море ще застраши риболова и ще бъде пречка за туризма. Това мнение изрази инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той е един от хората, които стават причина да бъде спрян законопроектът, който регламентира изграждането на офшорни ветрогенераторни паркове..

Законопроектът е отхвърлен от Комисията по околна среда. Вносителите - две от големите партии в предходния парламент, го оттеглят, след като получават възражения. Опасенията на Куманов обаче са, че лобито, което стои зад законопроекта, няма да се откаже и този законопроект ще бъде внесен и в следващия парламент. Той има подозрения, че текстовете могат да минат през Закона за енергията от възобновяеми източници.

С отрицателни становища излизат от Министерството на земеделието и храните и Министерството на туризма, законопроектът бе изтеглен, защото вносителите разбраха, че ще се вдигне голям шум, посочи Куманов.

Според него перките ще окажат огромно негативно въздействие върху обитателите на Черно море. От една страна шумовото замърсяване при строителството и от друга - нискочестотния шум, който е опасен, както за хората, така и за рибите и най-вече за китоподобните..

При строежа и поставянето на фундаменти във водата и забиването на пилоти ще се вдигне много шум, който прогонва морските обитатели, обясни Куманов. От поставянето на перките ще пострадат и птиците, убеден е екологът. Като най-перспективни зони за изграждането на вятърните централи са посочени нос Калиакра, Варна и нос Емине. Координатите им засягат маршрута - миграционния път, на прелетните птици - Виа Понтика, изтъкна Куманов.

Ветропарковете могат да блокират и миграционните коридори на някои риби, каза още той. Рибарите от дребно-мащабния и крайбрежния риболов също ще бъдат засегнати, тъй като районите, в които ловят риба ще бъдат заети, така ще бъде съсипан поминъкът им, прогнозира екологът.

Най-голямо възмущение обаче у него буди начинът, по който ще се заплаща тази енергия.

"Идеята, която е залегнала в този законопроект, е толкова лобистка. Морското пространство, където се развива ветропаркът, ще се дава на концесия, а като част от търга, ще бъде сключен договор за разлика. Това означава, че в този договор е определена покупната цена на тази енергия и тогава, ако пазарната цена е по-ниска от нея - тогава държавата ще доплаща на инвеститора, а при при по-висока- обратното, обясни още Куманов. Той изрази предположение, че предвид корупционните практики, договорите ще бъдат изготвени така, че да облагодетелстват инвеститора", каза инж. Куманов.. 

Това той определи като равносилно на нерегламентирана държавна помощ.

На въпроса защо в Норвегия може да има ветропаркове, а тук - не, той бе категоричен, че там, в района на перките, не се развива туризъм, а промишленият риболов не е в близост до брега.

Куманов подчерта, че трябва да използваме принципа на предпазливостта и да се сравним с Гърция, в която няма нито една перка в морето.

Чуйте повече в разговора с Димитър Куманов:



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00