Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започват ремонти на 90 улици във Варна за 175 милиона лева

| обновено на 23.03.23 в 13:09
Снимка: Румен Сарандев

Община Варна започва мащабни инфраструктурни проекти на стойност 175 милиона лева, сред които ремонт на над 90 улици, междублокови пространства и зелена зона. Това ще се случи, въпреки липсата на държавен бюджет и на действащи оперативни програми, съобщи кметът на града Иван Портних .

В момента нов национален бюджет няма, затова общината трябва да работи с разчети, направени на базата на Бюджет 2022, отбеляза той. 

Портних подчерта, че голяма част от проектите за града са забавени с две години. Ще реализираме тези инфраструктурни проекти, които имат пряко отношение към живота в града - пътни артерии, междублокови пространства, посочи кметът. Приоритетно ще се осигуряват средства за детски градини и ясли, социални и здравни заведения, каза още той.

Заради скока в цените на всичко драматично са повишени разходите във всяко едно от перата на бюджета, допълни Портних, а проектите са оскъпени значително.

Няма нито една отворена европейска програма - три години не можем да кандидатстваме за европейско финансиране, подчерта отново Иван Портних. Общината има готовност да кандидатства и с проекти по плана за възстановяване и устойчивост, ако процедурите бъдат обявени, каза кметът.

Чуйте репортажа на Даниела Стойнова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ОбС - Пловдив отпадна точката за размяната на акции от Панаира с Варна

Общинският съвет на Пловдив прие от дневния ред на днешното заседание да отпадне предложението на „Демократична България“ за обмяна на акции с община Варна в Международен панаир Пловдив и „Пълдин Туринвест“, предаде Радио Пловдив. За отпадането гласуваха 30 съветници, 11 бяха против, а двама се въздържаха.  Предложението за отпадане направи Йордан..

публикувано на 08.06.23 в 12:00

Парламентът прие удължаване на действието на удължителния бюджет

Народното събрание прие удължаване на действието на удължителния бюджет с приетите редакционни предложения с 207 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“, предаде БГНЕС. Депутатите първо гласуваха постъпилите редакционни предложения – на Венко Сабрутев от ПГ на ПП-ДБ в текста да присъства „но не по късно от 31 юли 2023 г.“, което беше..

публикувано на 08.06.23 в 11:29

Заключителен етап на „Шабла – 2023“ (СНИМКИ)

Участниците в тактическото учение „Шабла 2023“ започнаха изпълнение на експериментални и бойни стрелби. Преди официалното начало на полетите бойците бяха поздравени от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В присъствието на висши офицери от Въоръжените сили, представители на държавни институции и на медии участниците в тактическите учения..

публикувано на 08.06.23 в 11:22

Изследват мидите и рибите в Черно море за влиянието на пластмасовите отпадъци върху тях

В продължение на три години учени ще изследват миди и риби за въздействието на микропластмасата върху тях и върху хранителната верига. Това каза д-р Кремена Стефанова, зам.-директор по научноизследователската в Института по океанология към БАН.  Експерименталните изследвания имат за цел да установят до каква степен замърсяването и микрочастиците от..

обновено на 08.06.23 в 09:07
Иван Гешев

ВСС ще обсъди предложението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава днес. В предходното заседание на 5 юни, служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че като точка в дневния ред ще бъде включено разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. По думите му е отговорност на ВСС да..

публикувано на 08.06.23 в 07:53

Слънчево, край морето ветровито

Сутринта на места ще има намалена видимост, която бързо ще се подобри и през деня ще преобладава слънчево време с променлива висока облачност. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от източна четвърт, в следобедните часове по южното крайбрежието временно силен от североизток. Максимални температури между 23° и 28°, малко по-ниски по..

публикувано на 08.06.23 в 05:47

Адресите без ток

В периода 05.06.2023 - 09.06.2023 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – част от м-ст Ракитника, клиентите, електрозахранени ТП 885. В периода 05.06.2023 - 09.06.2023 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване..

публикувано на 08.06.23 в 05:00