Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Ботушът" на 23 и 24 март във Варна

| обновено на 23.03.23 в 16:41

Премиера на "Ботушът" предстои утре, 24 март, от 19 часа, във Варна. Мястото е пространството за движение "The Center" във Варна. Предпремиерата ще бъде днес, 23 март.

Режисьор на постановката е Стоян Радев Ге.К., художник - Даниела Николчова, композитор Калин Николов. С участието на артистите: Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов и Станислав Кондов.

Интересуват ли се младите от историята след септември 1944 година? Ако не е така, едва ли Лило Петров щеше да напише пиесата „Ботушът”. И едва ли екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” щеше да осъществи сценичното му представяне. Ако младите не се интересуваха от историята...

„Ботушът” е пиеса, пресъздаваща една от хилядите истории след преврата през 1944 година.
Авторът Лило Петров е от поколението, което не е учило за този период от историята в училище. "Ние в същото време живеем в тази незатворена рана на онова време и от страна на моето поколение има интерес и една голяма тайна и неразбиране на тези процеси", посочи Петров.

Най-младият в състава е Недялко Стефанов. Той влиза в образа на Симеон и се сблъсква със страшната действителност.

"Симеон е най-светлият персонаж. Същевременно с това преминава през цялото време, лутайки се между доброто и злото, между това какъв избор да направи. Държи го неизбежното - партията е над всичко", коментира Недялко Стефанов.


Недялко Стефанов


Психиката е най-важна, когато те удари истината, твърди той. "Това, което е било, под различна форма продължава да бъде. Просто е леко замазано", каза Стефанов.

За какво става въпрос в "Ботушът"?

За една нощ, в която мъчител и жертва са заедно. Вдъхновението идва от автора Лило Петров. "През 2015 г. Тони Николов беше публикувал прекрасна статия, в която видях историята на тази една нощ, в която един мъчител и една жертва по принуда прекарват време заедно в една килия. Да, това е всъщност факт, в който има известна митология, но е така", допълни Петров.


Лило Петров


Сценографията е дело на Даниела Николчова, която не очаква, че ще работи по толкова тежък сценарий. "Поредицата от разговори и проучвания беше поводът да сведем това пространство до нещо по-просто, което да бъде един ясен знак за времето и мястото, на което са се случвали тези събития", каза Николчова.

Режисьор на "Ботушът" е Стоян Радев Ге.К. Първоначално той отказва да постави пиесата. "Вече се занимавах в "Поразените" с тази тема. Лошите хора, утайките е театъра, не ме вълнуват, предпочитам да се занимавам със светлината у хората", каза Радев.

Стоян Радев


Въпреки това обаче приема предизвикателството.

Защо?

"Изведнъж в главата ми се появи една фраза на Йордан Радичков, която казва: "Децата са ангелите на света". Замислих се, че ако е истина това, тогава какво става с ангелското у нас, като пораснем. Къде отива то? Убиваме ли го у себе си и как така изчезва, за да можем да се превърнем в тези персонажи, които пиесата показва?", отговаря Радев.

Разказ на историята без да се сочи с пръст е "Ботушът". Защото историята трябва да се знае, за да може един ден някой някъде да постави точката...

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:БОТУШЪТ

от Лило Петров

Режисьор Стоян Радев Ге.К.

Художник Даниела Николчова

Композитор Калин Николов

Плакат Славяна Иванова

Фотография Тони Перец

Видео Ангел Кунев

Действащи лица и изпълнители:

ПЕТЪР – Константин Соколов

БАЧИ – Николай Божков

СИМЕОН – Недялко Стефанов

ГЕОРГИЕВ – Станислав Кондов

С гласовете на: Красимир Добрев, Димитър Костадинов, Христо Колев, Траян Лечев, Стоян Радев

Вокали Деница Серафим

Асистент режисьор Владимира Иванова

Звукооператор Делян Апостолов

Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 г.

Продукция на ТМПЦ - Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха отличията на лауреатите от НК "Българските архитектурни паметници в макети", Варна 2024

При ученици от Варна, Мадан и Велико Търново отидоха специалните награди от Националния конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“, Варна 2024 Специалните награди от XIII издание на Националния конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“ отидоха при ученици от Варна, Мадан и Велико Търново . Официалната церемония по награждаване..

публикувано на 02.03.24 в 16:53

Концерт на ансамбъл "По пътя на музиката" представя класически композитори от XIX век

В търсене на нови музикални преживявания няколко инструменталисти от Варна решават да отворят нова страница в културния живот на града. Това са Симона Донова (флейта), Филип Тахмисян (обой), Радостин Златинов (кларинет), Константина Тодорова (фагот), Илия Колев (валдхорна), Симона Велкова (цигулка), Ивайло Ангелов (виола), Нора Калчева..

публикувано на 02.03.24 в 15:40

С изложбата „Родена край Одрин“ при голям интерес се откри творческият сезон в обектите на ИМ - Балчик

На 1 март беше открита първата изложба в обектите към Исторически музей – Балчик. „Неслучайно сега, в  навечерието на Националния ни празник Трети март“ – покани жители и гости директорът на балчишкия музей Радостина Енчева да се възползват от възможността до 22 април да разгледат изложбата от снимки и макети, свързани с историята на Българската..

публикувано на 01.03.24 в 17:11

"Непознатите писма на Райна Попгеоргиева" представя д-р Ивета Рашева във Варна

Книгата "Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ на д-р Ивета Рашева ще бъде представена навръх Националният празник на България, 3 март, от 14:00 ч. в Музея на Възраждането във Варна. Това е втора книга за авторката, която отново решава в паметен за историята ни ден да направи предствяне на новия си проект.  В книгата са представени 34..

публикувано на 01.03.24 в 15:37

Пътеводител „Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ представят във Варна

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Каталогът-пътеводител, както го нарича д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския мусей във Варна, е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея...

публикувано на 01.03.24 в 15:12

"Дълбоки знаци от премълчаваната летопис" от Иван Момчев - една разходка в миналото...

В Арт салона на Радио Варна от 18 часа днес ще бъде представянето на книгата "ДЪЛБОКИ ЗНАЦИ от премълчаваната летопис" от Иван Момчев.  "Давам си сметка, че това не е академичен труд, не е и еретическа проповед. Книгата е по-скоро една разходка в миналото, резултат на проникновение, вдъхновение. В крайна сметка става дума за един разказ. Защото..

публикувано на 01.03.24 в 12:25

Военноморският музей с нов каталог

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в..

публикувано на 29.02.24 в 16:00