Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учител и ученичка: Народното пеене е в разцвет

7
Елица Иванова и Росица Желязкова
Снимка: Мариела Димитрова, Радио Варна

28-то издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ бе дадено днес в Концертното студио на Радио Варна.Заявки за участие в конкурса са подали около 400 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. Те са представят в два раздела – възпитаници на училища с узичаване на фолколор и деца от школи по фолклор.

Журито, което ще оценява изпълненията, е в състав: председател – Димитър Христов – диригент на народен оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, членове: Петьо Костадинов – оркестрант в оркестъра на БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Ангел Добрев – преподавател, композитор гр. София, Костадин Генчев – композитор, аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Евелина Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, преподавател.

И през тази година Радио Варна ще даде своя специална награда.

Първа на сцената беше поканена 11-годишната Елица Иванова, която изпълни две песни (вж.галерия). Тя изучава народно пеене от около година в школата на Росица Желязкова, която е възпитаник на НУИ“Добри Христов“-Варна, специалност „народно пеене".

Целта на конкурса, чийто организатор е ЦПЛР – ОДК Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

Имахте честта да се представите първа в 28-то издание на конкурса „Диньо Маринов“, какво беше чувството?

Елица Иванова: Беше много приятно. Преди това се притеснявах, но излязох и нямаше никакво притеснение след това.

Успяхте ли да шпредставите двете песни както искахте, така както са ви учили?

Е.И.: Да, успях.

За първи път ли сте на този конкурс?

Е.И.: Да, но съм участвала в много други конкурси.

Кажете ни за вас – на колко години сте, от кога пеете и кой ви обучава?

Е.И.: На 11 г. съм от село Страшимирово. Обучавам се при Росица Желязкова от м.г.

Г-жо Желязкова наблюдавах ви, че докато вашата ученичка пееше на сцената,  вие си припявахте много тихо в публиката. За вас каква е емоцията да бъдете на това представяне?

Р.Ж.: Чувставм се супер доволна. Малко я набутах като казах да излиза първа, тъй като тя очакваше да бъде пета (б.ред. първия участник по списък отсъстваше). Но, тя се представи по-добре от очакваното дори и съм много доволна!

Откога работите заедно?

Р.Ж.: От миналото лято. Имам нова школа в с.Тополи с 10 деца. И вече ходим по конкурси и концерти. С най-големите две се представяме на това издание на конкурса „Диньо Маринов“, а другите като порастнат.

Има ли бъдеще народното пеене и изобщо фолклора, като сцена и като търсене от публиката?

Р.Ж.: Аз лично очаквах, че няма да се случат нещата, понеже докато учих „народно пеене“ в НУИ“Добри Христов“-Варна фолклорът беше замрял. Но откакто започнаха повече конкурси, консцерти, събития и фолклорът се разразстна, разцъфна направо. Сега имам надежда, че всичко ще се нареди и ще е както преди. И ние ще подпомогнем за това.

Вие сте съвсем млада, кога завършихте?

Р.Ж.: Преди три години, сега съм последна година в Колежа по туризъм във Варна и разработвам моята школа по народно пеене. Знам, че съм млада, но съм много запалена и знам, че мога да постихна много с тези деца.

Вие участвала ли сте в конкурса „Диньо Маринов“?

Р.Ж.: Участвала съм много, от 3-ти до 12-ти клас. Това е конкурсът, който съм приемала най-сериозно, защото сме варненци и трябва да се представеим добре на нашия си конкурс  да покажем на другите ние какво можем.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00