Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представиха платформата за наблюдение на цените на основните храни (ВИДЕО)

Сайтът foodprice.bg е вече активен

Автор:

Вече е активен сайтът за наблюдение на цените на основните храни. Той е с адрес foodprice.bg.

Електронната платформа бе представена от министрите на икономиката и на земеделието Никола Стоянов и Явор Гечев, предаде БНР.

Платформата foodprice.bg ще сравнява най-ниските цени в различни търговски обекти, ще въвежда тези на вносител, на едро и на дребно, но без промоции. Ще се публикува информация за цени на суровините, като например на млякото. Към момента в платформата са въведени около 30 продукта , една трета от тях са за плодове и зеленчуци. 

Към момента информацията на сайта е подадена само от институциите, а от следващата седмица търговци на дребно с оборот над 30 милиона лева ще могат да качват своите цени, като това ще е на доброволен принцип.

Информация в платформата ще има и от 7 столици на  европейски държави ( Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб) за 11 продукта, които са налични и на българския пазар -  олио, ориз, захар, яйца.

Данните ще се актуализират всяка седмица. Ще може да се търси информация и по региони.

Ще могат  да се сравняват и цени назад във времето.

Има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции.

Служебното правителство ще разработи Закон за надценките на храни и Закон за търговията с храни и ще приеме Наредбата за проследимост на качеството и цените на храните, която ще е регистър за цени и документи по веригата, съобщиха Явор Гечев и Никола Стоянов.По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои депутати влизат в Парламента вместо избраните за министри?

Бившият депутат от ДПС Бюнамин Хасан влиза в парламента като депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" на мястото на избрания за министър-председател Николай Денков, предаде БНР. Хасан беше втори в шуменската листа на коалицията. Бил е председател на общинската организация на ДПС в региона, кандидат за кмет и..

публикувано на 07.06.23 в 10:57

52-рата среща на Международната погребална федерация се провежда в "Златни пясъци"

От днес до 9 юни България ще бъде домакин на 52-рата среща на Международната федерация на компаниите от погребалния бизнес. Форумът се провежда в комплекс "Златни пясъци", където ще се състои и..

публикувано на 07.06.23 в 10:27

Радостин Василев предложи имунитетът на Борисов да влезе в дневния ред на НС

В началото на заседанието на Народното събрание днес независимият депутат Радостин Василев попита защо в седмичния дневен ред не присъства искането на главния прокурор за отнемане имунитета на Бойко Борисов, предаде БНР. "Виждам, че в ДПС има желание господин Пеевски да започне бързо с..

публикувано на 07.06.23 в 10:10

По 1,20 за чадър на плажа в Бургас

Цените за шезлонг и чадър на плажа в Бургас остават по 1,20, като не се очаква увеличение за момента. Това съобщи Симеон Цветков, представител на концесионера на плаж "Бургас – Север", предаде БНР-Бургас. Приложението, за което преди време стана ясно, че ще улесни плажуващите в резервацията и закупуването на място на плажната ивица,..

публикувано на 07.06.23 в 08:34

Първо заседание на новия Министерски съвет се очаква днес

Новият Министерски съвет ще проведе първото си заседание. Това се очаква да стане днес. Най-неотложната задача пред новото правителство е изготвянето и приемането на бюджет. Това заяви премиерът акад. Николай Денков. Друга неотложна задача е да бъдат съставени екипите в..

публикувано на 07.06.23 в 08:32

Изплащат пенсиите от днес

Изплащането на пенсиите през юни чрез пощенските станции ще бъде по стандартния график – от 7 до 20 юни, съобщиха от Националния осигурителен институт. Преводите на юнските пенсии по сметките на хората, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес, 7 юни. От Националния осигурителен институт информират, че в сайта на института има..

обновено на 07.06.23 в 08:30

Депутатите обсъждат увеличаване на минималната заплата

В седмичната проектопрограма на Народното събрание днес е първо четене на промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, които предвиждат минималната работна заплата да се определя в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца. С промените в Кодекса на труда се предвижда механизмът за минималната работна..

публикувано на 07.06.23 в 08:29