Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Христова от "Ева квартет": Предстои ни турне в Германия и Швейцария

5
Евелина Христова, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“
Снимка: Мариела Димитрова , Радио Варна

За три дни Варна е фолклорна столица на България. 28-то издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ беше дадено на 24 март в Концертното студио на Радио Варна.

Участниците са близо 400 - певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. Те са представят в два раздела – възпитаници на училища с изучаване на фолколор и деца от школи по фолклор.

И през тази година Радио Варна ще даде своя специална награда

Целта на конкура, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. По този повод разговаряме с нардодната певица Евелина Христова от журито на конкурса , солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“:

В първия ден всичко върви чудесно, има даже нови попълнения от градове, които досега не са вземали участие в конкурса, така че много, много се радваме. Не знам как ще чуем толкова много деца - имаме около 75 индивидуални изпълнения. Това може само да ме радва, нищо друго!


Децата идват да се докажат или по-скоро на олимпийския принцип?

Мисля, че идват да се докажат. Аз също съм преподавател и знам, че гогато се влага много труд, те самите искат да се покажат и да представят това, което са направили. И да ви кажа вълнението е страхотно! Тук също и преподавателите си сверяват часовниците, защото знаем децата израстват, гласовете им се променят, а репертоварът става по-сложен. Ей, така да поговорим с родители и с преподаватели. На мен това ми е много ценно.

Те впускат ли се в свободен разговор с вас или имат респекта и държат дистанция?

Имат респекта и държат дистанция, но аз отивам и се впускам в разговор (смее се). Защото просто имам нужда, набелязвам се моменти в изпълненията на дадени деца и искам просто да споделя с тях това и да допринеса за нещо по-хубаво, ако мога.

Има ли съживяване на интереса на публиката към фолклора и дали това се дължи и донякъде на това, че певици като Петя Панева излязоха в телевизионни музикални формати и получиха по-голяма сцена?

О, разбира се, да. Това много е повлияло върху слушаемостта на фолклора, върху това децата да пискат да се занимават с фолклор, да поискат да пеят, да се поинтересуват за песни, за репертоар. Повлияло е и смятам,ч е трябва да има още такива постижения на българския фолклор, както на Петя Панева.

В "Ева квартет" какво ви предстои т.г.?

Предстоят ни няколко концерта в чужбина през пролетта и лятото също. Издадихме м.г. нов албум, много сме щастливи, така че сега концертираме по албума.

Пред българска публика ли ще пеете?

Не. Първият ни концерт е около 20 април в Магдебург, Германия, а после ще отидем и до Швейцария.


Журито, което ще оценява изпълненията, е в състав: председател Димитър Христов – диригент на народен оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, членове: Петьо Костадинов – оркестрант в оркестъра на БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Ангел Добрев – преподавател, композитор гр. София, Костадин Генчев – композитор, аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Евелина Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, преподавател.

24, 25 и 26 март 2023 г.

П Р О Г Р А М А

24.03.2023 г. /петък/ – 10.00 ч.

Концертно студио, Радио Варна

Официално откриване на конкурса

Конкурсната програма Раздел I Индивидуални изпълнители на народно пеене

16.30 ч. Концертно студио, Радио Варна

Конкурсна програма Раздел V Камерни вокални групи

Награждаване

25.03.2023 г. /събота/- 9.00 ч.

Младежки дом, гр. Варна

Конкурсната програма Раздел I Индивидуални изпълнители – инструменталисти

16.30 ч. – Концертна зала, Младежки дом

Конкурсна програма Раздел V Камерни инструментални групи

Награждаване

Творческа среща на жури и ръководители на състави

26.03.2023 г./неделя/- 9.30 ч.

Концертна зала , Младежки дом, гр. Варна

Конкурсната програма Раздел II Народни оркестри

Конкурсната програма Раздел III Народни хорове

Конкурсната програма Раздел IV Музикални ансамбли

13.00 ч. Награждаване и Гала концерт
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15